Liderul de la Kremlin a declarat, în cadrul unui interviu pentru un post de televiziune rus, că Rusia nu caută un conflict cu niciun stat NATO și a calificat afirmația în acest sens a președintelui Biden drept un „nonsens total”. În cadrul aceluiași interviu, Putin a amenințat însă voalat Finlanda, cel mai nou membru NATO, spunând că acum vor fi probleme.
După ce liderii occidentali, inclusiv președintele SUA, Joe Biden, au avertizat în repetate rânduri că Rusia va ataca un stat NATO în cazul în care ar obține o victorie în Ucraina, președintele rus a negat în termeni categorici un astfel de scenariu.
Președintele rus a calificat această posibilitate drept un „nonsens total”, susținând că nu e decât o justificare a liderului de la Casa Albă pentru politica greșită pe care a adoptat-o față de Rusia. El a spus că Moscova nu are niciun interes, economic sau politic, să înceapă un război cu NATO.
„Este un nonsens total, şi cred că preşedintele Biden înţelege acest lucru. A fost o încercare a lui Biden de a-şi justifica politica eronată. usia nu are niciun motiv, niciun interes – niciun interes geopolitic, nici economic, nici politic, nici militar – să se lupte cu ţările NATO”, a declarat dictatorul rus într-un interviu difuzat duminică de televiziunea de stat Rusia.
Mai mult, președintele rus a spus că nu crede că Washingtonul are vreun interes să provoace o înfrângere strategică a Rusiei, așa cum ar fi avut în timpul Războiului Rece. El a susținut că Rusia nu are dispute teritoriale cu statele NATO și că interesul Moscovei este dezvoltarea relațiilor cu aceste țări.
„Nu cred că SUA de astăzi – mă refer la perspectiva dezvoltării mondiale – sunt atât de interesate, aşa cum credeau acum 20 de ani, să provoace – sau aşa cum declară public – o înfrângere strategică Rusiei. Nu avem nicio pretenţie teritorială una faţă de cealaltă, nicio dorinţă de a strica relaţiile cu ele (cu ţările NATO – n.r.). Suntem interesaţi să dezvoltăm relaţiile”, a mai spus Vladimir Putin.
În cadrul aceluiași interviu însă, președintele rus a amenințat Finlanda, spunând că acum, după aderarea acesteia la NATO, între cele două țări vor apărea probleme. În fapt, liderul de la Kremlin a spus că această țară a fost „târâtă” în NATO.
„Ei (Occidentul) au luat Finlanda și au târât-o în NATO! De ce, am avut noi dispute cu Finlanda? Toate disputele, inclusiv cele de natură teritorială de la mijlocul secolului XX, au fost toate rezolvate demult. Nu au existat probleme, dar acum vor exista, pentru că acum vom crea acolo districtul militar Leningrad și vom concentra cu siguranță unități militare acolo”, a declarat președintele rus.
În ultimele săptămâni, Finlanda și-a închis complet granițele cu Rusia, deoarece un val de imigranți, în special din Orientul Mijlociu, încearcă să treacă, mulți dintre ei cerând azil. Momentul și numărul de imigranți care s-au adunat la mai multe puncte de frontieră au întărit afirmația Finlandei că autoritățile ruse încurajează în mod deliberat imigranții să călătorească în Finlanda în încercarea de a destabiliza țara.
Finlanda a deschis pentru scurt timp două puncte de trecere a frontierei la începutul săptămânii trecute, dar apoi a revenit asupra deciziei o zi mai târziu.
“Avem dovezi care arată că, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat înainte, nu numai că autoritățile de frontieră rusești lasă să intre la granița finlandeză persoane fără acte în regulă, dar le și ajută în mod activ să ajungă în zona de frontieră”, a declarat luna trecută ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen. Zilele trecute, premierul finlandez a calificat tensiunile de la granița cu Rusia drept „un atac hibrid”.
Finlanda a renunțat la politica sa de neutralitate de lungă durată în urma invaziei Moscovei în Ucraina și la începutul acestui an, devenind al 31-lea membru al NATO. De atunci, Finlanda a intensificat pregătirea militară a unităților de rezervă și supravegherea frontierelor, permițând avioanelor NATO să patruleze spațiul aerian de la graniță, ceea ce a înfuriat Rusia.