News

Putin, musafirul de onoare al lui Xi Jingping săptămâna viitoare. Ce vor să obțină cei doi lideri

Putin este așteptat să călătorească în afara granițelor fostei Uniuni Sovietice pentru prima dată în ultimele 20 de luni pentru a se întâlni cu Xi Jinping pe 17 octombrie
15.10.2023 | 10:12
Putin musafirul de onoare al lui Xi Jingping saptamana viitoare Ce vor sa obtina cei doi lideri
Vladimir Putin, așteptat la Beijing săptămâna viitoare. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vizita, dacă va avea loc, este posibil să consolideze o relație în care Rusia a devenit un instrument util într-o strategie chineză mai amplă de consolidare a influenței sale în Europa și în America, sunt de părere analiștii în politică internațională.

Putin, musafirul de onoare al lui Xi Jinping

Posibila călătorie a lui Putin la Beijing este prilejuită de cea de-a zecea aniversare a Inițiativei Belt and Road (BRI), un proiect ambițios al Chinei de extindere a rutelor comerciale globale cu alte națiuni și de extindere a legăturilor de transport și de infrastructură.

ADVERTISEMENT

Pentru a marca acest eveniment, președintele Chinei, Xi Jinping, va găzdui la Beijing, pe 17 și 18 octombrie, reprezentanți din aproximativ 130 de țări. Putin va fi probabil invitatul principal. Potrivit unor surse rusești din septembrie, Putin a acceptat invitația lui Xi, deși Beijingul a refuzat să confirme acest lucru.

Cei doi președinți vor avea, fără îndoială, multe de discutat. De când au anunțat parteneriatul lor fără limite în februarie 2022, chiar înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, lumea s-a schimbat dramatic și continuă să se schimbe. Instabilitatea a cuprins Caucazul de Sud și Orientul Mijlociu – ambele zone în care Rusia și China au interese în joc.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, parteneriatul lor fără limite a devenit o afacere mult mai unilaterală. Dacă odată Moscova și Beijingul își coordonau abordările, acum este probabil ca Rusia să își alinieze politicile pentru a se potrivi intereselor chineze. Războiul din Ucraina a slăbit Rusia și i-a diminuat influența, cel puțin pentru moment, nu numai în Orientul Mijlociu și în Caucazul de Sud, ci și în Asia Centrală. Acest lucru a permis Chinei să devină puterea dominantă în aceste regiuni.

Rusia, alături de o Chină dominantă

Deși acum este în mod clar partenerul inferior al lui Xi, călătoria așteptată a lui Putin la Beijing semnalează faptul că Rusia și China împărtășesc o agendă comună atunci când vine vorba de a pune capăt unei ordini internaționale dominate de Occident și de a reduce influența SUA și a Europei în ceea ce ambele consideră a fi zonele lor de interes privilegiat în Eurasia.

ADVERTISEMENT

Rusia continuă să pună accentul pe alinierea cu China, nu în ultimul rând pentru că are puține alte opțiuni, cu excepția statelor paria internaționale precum Coreea de Nord și Iranul.

Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei ca răspuns la războiul Moscovei împotriva Ucrainei au redus grav comerțul de-a lungul Noului Pod Terestru Eurasiatic (o legătură feroviară terestră între China și Europa), cândva un coridor de transport major pentru exporturile chinezești către piețele europene.

ADVERTISEMENT

În schimb, rutele de transport care evită Rusia au câștigat în importanță, inclusiv Coridorul Mijlociu, care leagă China prin Asia Centrală, Marea Caspică și Caucazul de Sud de UE. Acest lucru a afectat, de asemenea, speranțele rusești de integrare mai strânsă între BRI și inițiativa de integrare economică post-sovietică a Moscovei, Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA).

În timp ce faptul că Putin a primit o invitație de la Xi de a veni la Beijing este important, este de asemenea demn de remarcat faptul că aceasta nu este o chestiune pur bilaterală. Spre deosebire de vizita lui Xi la Moscova în martie 2023, călătoria lui Putin îi va oferi președintelui rus, în cel mai bun caz, o oportunitate de a discuta cu Xi în marja unui summit menit să celebreze BRI, un proiect strâns asociat cu Xi personal.

De asemenea, China are și urmărește și alte opțiuni în relațiile sale externe. Există încă posibilitatea unei întâlniri între președintele american Joe Biden și Xi la summitul Apec de la San Francisco din noiembrie. Iar șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a vizitat China, probabil pentru a pregăti un summit UE-China în cursul acestui an.

Totuși această nouă întrunire are loc în contextul în care Statele Unite consideră China ca fiind cel mai mare concurent al lor și Rusia ca fiind cea mai mare amenințare la adresa statelor-națiune. Președintele american Joe Biden susține că acest secol va fi definit de o competiție existențială între democrații și autocrații.

“În ultimul deceniu, Xi a construit cu Rusia lui Putin cea mai importantă alianță nedeclarată din lume. SUA va trebui să se confrunte cu faptul incomod că un rival sistemic în creștere rapidă și o superputere unidimensională revanșardă cu cel mai mare arsenal nuclear din lume sunt strâns aliniate în a se opune SUA”, a declarat, pentru Reuters, Graham Allison, profesor la Universitatea Harvard și fost secretar adjunct al apărării în timpul lui Bill Clinton.

Ce vrea să obțină Xi Jinping

Putin și Xi împărtășesc o viziune similară asupra lumii, una în care Occidentul este văzut ca fiind decadent și în declin, la fel cum China contestă supremația SUA în toate domeniile, de la calculul cuantic și biologia sintetică la spionaj și putere militară.

Dar Xi, care conduce o economie de 18 trilioane de dolari, trebuie să echilibreze legăturile personale strânse cu Putin cu realitatea că are ca adversar economia de 27 de trilioane de dolari a Statelor Unite – încă cea mai mare putere militară din lume.

Statele Unite au avertizat China să nu-i furnizeze arme lui Putin, în timp ce Rusia, o economie de 2 trilioane de dolari, se luptă cu forțele ucrainene susținute de Statele Unite și Uniunea Europeană. Alexander Gabuev, director al Carnegie Russia Eurasia Center, este de părere că optica războiului din Ucraina face ca marile înțelegeri publice să fie puțin probabile în acest moment.

“Putin este cu siguranță invitatul de onoare”, a declarat Gabuev pentru Reuters, adăugând că se va discuta despre cooperarea militară și nucleară. “În același timp, cred că China nu este interesată să semneze niciun acord suplimentar, cel puțin în public, deoarece orice poate fi prezentat ca oferind un flux de numerar suplimentar pentru cufărul de război al lui Putin și pentru mașina de război a lui Putin nu este bun în acest moment.”

Nimic din toate acestea nu implică faptul că Xi este pe cale să renunțe la Putin ca aliat. Întrebarea cheie este cum va echilibra Xi sprijinul său pentru Putin cu nevoia sa de a stabiliza relațiile cu SUA și de a preveni “de-riscurile” europene pe scară largă – limitarea exporturilor de tehnologie către China, examinarea investițiilor din China și scăderea dependenței de lanțurile de aprovizionare exclusiv chinezești – care ar limita și mai mult accesul pe piețele UE pentru bunurile, serviciile și capitalul chinezesc.

Având în vedere oboseala din ce în ce mai evidentă față de conflict în rândul partenerilor occidentali ai Ucrainei și beneficiile probabile pe care Putin le va obține din actuala escaladare violentă din Orientul Mijlociu, este puțin probabil ca Xi să îl renege pe Putin.

Cu toate acestea, el ar putea vedea o oportunitate de a facilita o înțelegere mai mult în termenii Rusiei decât în termenii Ucrainei – o cale de ieșire pentru ca Putin să își revendice victoria care să restabilească un minim de stabilitate în întreaga regiune, care rămâne crucială pentru succesul pe termen lung al BRI și, în cele din urmă, pentru aspirațiile de superputere ale Chinei.

Dacă Xi ar reuși acest lucru, ar consolida, de asemenea, rolul Chinei într-o viitoare ordine de securitate euro-atlantică și euro-asiatică.

În timp ce acest lucru ar transforma simultan Rusia într-o posibilă putere permanentă de ordinul doi în umbra Chinei. Ar putea fi, de asemenea, cea mai bună speranță a lui Putin de a evita umilința unui război fără sfârșit. Această perspectivă, totuși, rămâne ferm în cărți, mai ales dacă China și Occidentul își mențin nivelurile actuale de sprijin pentru Rusia și, respectiv, Ucraina, ceea ce oferă suficient pentru ca oricare dintre părți să evite înfrângerea.

ADVERTISEMENT