News

Putin vrea să negocieze o nouă “mare înțelegere” între Rusia și Occident, susțin oficialii turci

Un înalt oficial turc a declarat sâmbătă că Moscova nu mai este de acord cu înțelegerea făcută între Occident și Rusia la sfârșitul Războiului Rece
08.10.2022 | 22:02
Putin vrea sa negocieze o noua mare intelegere intre Rusia si Occident sustin oficialii turci
Vladimir Putin, la anexarea celor patru regiuni ucrainene. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Declarațiile purtătorului de cuvânt al președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, făcute la CNN, vin la doar o zi după ce liderul turc a purtat o nouă discuție cu Vladimir Putin.

Putin vrea o nouă înțelegere între Rusia și Occident

După ce vineri după-amiază, Erdogan a purtat o discuție cu Vladimir Putin cu privire la “ultimele evoluții” în războiul din Ucraina, purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat la CNN că negocierile vor fi probabil reluate la un moment dat.

ADVERTISEMENT

Acesta a precizat însă că există și un aspect mai larg în joc în contextul implicării Rusiei în aceste negocieri.

“Înțelegerea noastră este că domnul Putin vrea să aibă un nou mare târg, o nouă înțelegere cu Occidentul. Este vorba parțial despre Ucraina, fără îndoială. Dar problema mai mare este, de fapt, o nouă înțelegere între Rusia și lumea occidentală”, a declarat oficialul turc.

ADVERTISEMENT

Moscova consideră că acordurile încheiate la sfârșitul Războiului Rece, sub președinții Mihail Gorbaciov și Boris Elțîn, nu mai reflectă Rusia de astăzi, a spus el. “Există o nouă Rusie, există o nouă lume, există o nouă realitate, iar ei vor să aibă o nouă înțelegere”, a mai spus Kalin.

„Ca urmare, întreaga ordine liberală globală se confruntă cu un mare test” a subliniat purtătorul de cuvânt al președintelui turc.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, în contextul exploziei de pe Podul Crimeei, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a lansat un atac dur la adresa NATO pentru ajutorul militar pe care-l acordă Ucrainei. Referindu-se la o declarație mai veche a președintelui francez, care vorbea de „moartea cerebrală” a NATO, oficialul rus a vorbit de „o boală care s-a deteriorat” și mai mult. „Macron, la un moment dat, a diagnosticat Alianța Nord-Atlantică ca fiind ‘moartă cerebrală’. Judecând după modul în care blocul a pregătit regimul neonazist de la Kiev, boala s-a deteriorat deja mult prea mult”, a spus Lavrov.

Negocierile stopate după anexarea ilegală

După ce și-a exprimat încrederea în reluarea negocierilor dintre Ucraina și Rusia, oficialul turc a subliniat că marea problemă o reprezintă înrăutățirea actualei situații. “Întrebarea este: când ne vom întoarce la ea și cât de mult rău se va fi făcut până atunci?”, a declarat Ibrahim Kalin pentru CNN.

ADVERTISEMENT

Negocierile s-au oprit după anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky mergând până la semnarea unui decret prin care a declarat imposibilitatea negocierilor.

Decretul, publicat pe site-ul președinției ucrainene, a declarat “imposibilitatea de a purta negocieri cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin”. Acesta era datat 30 septembrie, ziua în care Putin a anunțat că va anexa ilegal patru regiuni parțial ocupate ale Ucrainei.

Kalin a declarat că oprirea negocierilor era de așteptat, adăugând că a discutat recent această problemă cu consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan.

ADVERTISEMENT