News

RAAPPS, prima reacție în scandalul „Palatul Împăratului”. „Nu există nicio solicitare privind atribuirea imobilului”, renovarea nu ar costa 7 milioane de euro

RAAPPS a avut o primă reacție în scandalul „Palatul Împăratului”. De unde vin banii pentru renovarea vilei din Aviatorilor?
29.02.2024 | 15:41
RAAPPS prima reactie in scandalul Palatul Imparatului Nu exista nicio solicitare privind atribuirea imobilului renovarea nu ar costa 7 milioane de euro
RAAPPS, prima reacție în scandalul „Palatul Împăratului”. Foto dcnews.ro
ADVERTISEMENT

RAAPPS a avut o primă reacție în scandalul „Palatul Împăratului”, după ce o investigație jurnalistică, făcută publică de Recorder, arată că vila de protocol ar fi destinată președintelui Klaus Iohannis. Imobilul din Aviatorilor ar urma să fie dat șefului statului la terminarea mandatului, conform sursei citate.

RAAPPS, prima reacție în scandalul „Palatul Împăratului”

Însă, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat spune că, în acest moment nu există, nicio cerere pentru atribuirea vilei. De asemenea, precizează că suma achitată pentru renovare, până în prezent, este de 2.100.000 lei, iar suma vehiculată de 7 milioane de euro ar putea fi cea plătită la finalul lucrărilor.

ADVERTISEMENT

Mai mult, reprezentanții Regiei susțin că sunt speculații cu privire la simulările și imaginile interioare prezentate în spațiul public. Acestea nu ar corespunde documentației avizate. Regia a transmis în comunicatul oficial că vrea să clarifice situația.

„Planurile, simulările şi imaginile interioare vehiculate în spaţiul public, nu corespund documentaţiei avizate, fiind rezultatul unor simple speculaţii. Sumele plătite pentru lucrările executate, până la data prezentei, sunt în cuantum de 2.100.000 lei.

ADVERTISEMENT

Raportat la suma inclusă în contractul de execuţie lucrări, precizăm că aceasta reprezintă valoarea maximală a lucrărilor, plăţile aferente urmând a fi efectuate pentru lucrările real executate”, a transmis RAAPPS.

Regia insistă că suma vehiculată de 7 milioane ar putea fi cea maximală. Totodată, estimarea reparațiilor ar fi fost făcută după ce s-a luat în calcul „degradarea vizibilă” și costul lucrărilor de consolidare și amenajare la construcții asemănătoare.

ADVERTISEMENT

„Este finanţată exclusiv din fondurile proprii ale R.A.-A.P.P.S, nefiind accesate fonduri bugetare”

De altfel, RAAPPS spune că imobilul a fost construit între anii 1960-1965 și că prezintă risc seismic. De aceea, anumite norme de proiectare antiseimică trebuie respectate și „sunt necesare lucrări ample de consolidare. Prin introducerea de elemente structurale care dublează/întăresc structura existentă”.

RAAPPS amintește că administrează un patrimoniu foarte mare, inclusiv clădiri istorice, pentru care au fost găsite „diferite surse de finanțare”. Pentru unele consolidări au fost accesați bani prin Programul Naţional de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Regia susține că renovarea pentru vila din Aviatorilor „face parte din strategia de consolidare şi conservare a patrimoniului statului, prin realizarea investiţiilor la imobilele emblematice/monumente istorice, şi este finanţată exclusiv din fondurile proprii ale R.A.-A.P.P.S, nefiind accesate fonduri bugetare”.

Vila trebuie să fie utilizată „în condiții de siguranță”

RAAPPS spune că vor fi făcute lucrări de consolidare la imobilul din Aviatorilor, pentru a fi utilizat în condiții de siguranță. Se specifică faptul că este nevoie să se respecte „cerinţele privind protecţia monumentelor istorice – Legea nr. 422/2001, precum şi Legea nr. 372/2005, cu modificările şi completările ulterioare – privind performanţa energetică a clădirilor”.

Lucrările se referă la „recondiţionarea faţadelor principală, laterale şi parţial posterioară, precum şi cele ale construcţiilor anexe, placate cu plăcute ceramice. Termoizolarea interioară cu tencuieli termoizolante, care să păstreze caracteristicile fizice ale pereţilor iniţiali, având în vedere obligativitatea restaurării faţadelor. Înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie din lemn cu eficienţă energetică ridicată şi reintroducerea rulourilor exterioare. Înlocuirea tâmplăriei exterioare din inox cu tâmplarie din inox cu eficienţă energetică ridicată. Conservarea şi recondiţionarea zonelor cu elemente din piatră naturală, marmură de Alun şi travertin de Geoagiu, care provin din cariere ce nu se mai exploatează la această dată”, adaugă instituția.

Totodată, Regia menționează că pentru aceste clădiri, potrivit legii, consumul de energie este acoperit în proporție de cel puțin 30 la sută cu energie din surse regenerabile. În aceste condiții s-a luat în vedere „reabilitarea termică a pereţilor exteriori, a tâmplăriei exterioare, termoizolarea acoperişului terasă etc. Din punct de vedere al instalaţilor şi echipamentelor s-a avut în vedere: refacerea în totalitate a traseelor de instalaţii termice, sanitare, electrice, curenţi tari şi slab. A echipamentelor de încălzire şi de preparare a apei calde menajere, pentru a fi integrate în noile sistemele. Respectiv panouri solare fotovoltaice, pompe de căldură, colectoare solare etc”.

ADVERTISEMENT