Sport

Radu Drăgușin, direct pe locul 1! Cum arată top 5 cele mai scumpe transferuri pentru jucătorii români

Radu Drăgușin a ales să joace pentru Tottenham și devine cel mai scump transfer realizat vreodată pentru un jucător român. Bate fără probleme recordul lui Mutu.
10.01.2024 | 11:40
Radu Dragusin direct pe locul 1 Cum arata top 5 cele mai scumpe transferuri pentru jucatorii romani
Radu Drăgușin l-a depășit pe Adi Mutu și este cel mai scump transfer pentru un jucător din România. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cu oferte pe masă de la Bayern Munchen și Tottenham, Radu Drăgușin a ales în cele din urmă să meargă în Premier League. Vrea să prindă cât mai multe minute, iar pentru asta are șanse mult mai mari la Spurs, care se confruntă cu o gravă criză în defensivă.

Radu Drăgușin, direct pe locul 1 în top 5 cei mai scumpi jucători români transferați vreodată. Mutu, Chivu, Marin și Man mai sunt pe listă

Formația londoneză va plăti 25 de milioane de euro pentru Radu Drăgușin, sumă fixă. La care s-ar putea adăuga alte 6 milioane din bonusurile de performanță pe care Tottenham s-a obligat să le achite. Cu sau fără acele bonusuri, Drăgușin devine cel mai scump fotbalist român din istorie. Și primul care trece pragul de 20 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Recordul era deținut de mai bine de 20 de ani de Adrian Mutu. În august 2003, AC Parma îl ceda pe “Briliant” în Premier League, tot la Londra, dar celor de la Chelsea, pentru 19 milioane de euro. De menționat că în acea vreme sumele de transfer erau mult mai mici decât în prezent, iar Mutu era la acea vreme printre cei mai scumpi fotbaliști din lume.

Top 5 cele mai scumpe transferuri pentru jucătorii români

  1. Radu Drăgușin – 25 de milioane de euro (Genoa –> Tottenham – 2024)
  2. Adrian Mutu – 19 milioane de euro (Parma –> Chelsea – 2003)
  3. Cristian Chivu – 18 milioane de euro (Ajax –> AS Roma – 2003)
  4. Răzvan Marin – 12,5 milioane de euro (Standard Liege –> Ajax 2019)
  5. Dennis Man – 11 milioane de euro (FCSB –> Parma 2020)
ADVERTISEMENT

Adrian Mutu, investiție nereușită pentru Chelsea. Chivu, singurul care a confirmat sută la sută! Ce se va întâmpla cu Drăgușin?

Adrian Mutu avea să se dovedească o investiție greșită pentru Chelsea, care îl dădea afară pe “Briliant” în octombrie 2004, după celebrul scandal cocaina. Mutu a mai fost protagonistul a două transferuri consistente. Parma le plătise 10 milioane de euro celor de la Verona, în 2002, iar ulterior, în 2006, Fiorentina plătea 8 milioane de euro pentru a-l lua de la Juventus.

Cristian Chivu cade pe locul 3 în clasamentul celor mai scumpe transferuri. Tot în 2003, cu mai puțin de o lună înainte ca Mutu să ajungă la Chelsea, Chivu semna pentru AS Roma. Italienii le plăteau 18 milioane de euro celor de la Ajax.

ADVERTISEMENT

Transfer reușit pentru “capitolini”. Chivu a jucat 4 ani pe Olimpico, iar Roma avea apoi să își recupereze mare parte din suma investită. Primea 16 milioane de euro de la Inter în 2007. Chivu a jucat 7 ani la Inter și a câștigat numeroase trofee, inclusiv UEFA Champions League.

Răzvan Marin nu s-a impus la Amsterdam, dar Ajax și-a recuperat mare parte din sumă! Dennis Man, evoluții în creștere

În iulie 2019, Răzvan Marin era protagonistul unui transfer surprinzător. Ajax îl lua pe Răzvan Marin de la Standard Liege pentru 12,5 milioane de euro. Românul nu a reușit să se impună la Amsterdam, dar “lăncierii” au știut să limiteze pierderile. L-au împrumutat un an mai târziu la Cagliari, iar sicilienii achitau 10 milioane de euro pentru un transfer definitiv în 2021. Pentru ca, la rândul lor, să îl împrumute lui Empoli un an mai târziu.

ADVERTISEMENT

În fine, Dennis Man încheie top 5 cele mai scumpe transferuri pentru jucători români. De altfel, el este cel mai scump jucător vândut vreodată direct din SuperLiga. În ianuarie 2021, Parma plătea 11 milioane de euro pentru a-l lua de la FCSB. Cota românului s-a prăbușit ulterior, după ce Parma a retrogradat în Serie B și nu a mai reușit promovarea. Acum, Man este evaluat la 5 milioane de euro, dar evoluțiile sale au fost foarte apreciate în ultimele luni.

ADVERTISEMENT