News

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, apel către Nicușor Dan, după furtuna din București: “ÎI cer, încă o dată, să elibereze avizele de defrișare”

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, îi cere lui Nicușor Dan să elibereze avizele pentru defrișarea copacilor din București.
19.05.2023 | 23:47
Radu Mihaiu primarul Sectorului 2 apel catre Nicusor Dan dupa furtuna din Bucuresti II cer inca o data sa elibereze avizele de defrisare
Radu Mihaiu îi cere primarului general să elibereze avizele de defrișare. Foto: Facebook.
ADVERTISEMENT

Radu Mihaiu, Primarul Sectorului 2, a reiterat solicitarea către Primarul General, Nicușor Dan, de a emite avizele necesare pentru defrișarea copacilor din București. Potrivit edilului, aceștia prezintă un potențial pericol pentru populație, în special în cazul unor furtuni.

Radu Mihaiu îi cere Primarului General să elibereze avizele de defrișare

“La fiecare furtună, serioasă sau nu, pornesc alarmele interne. Nu știm dacă o să cadă un arbore sau doi sau zece. Nu știm dacă o să avem pagube materiale sau, Doamne ferește, vreo persoană rănită. Echipele stau în așteptare și începe cursa prin oraș pentru degajarea pomilor căzuți.

ADVERTISEMENT

Acum bate vântul destul de puternic, s-au prăbușit deja patru arbori mari și avem pagube materiale consistente. Mai multe mașini au fost avariate. Toți aveau cerere pentru aviz de defrișare. Aceste incidente puteau fi prevenite. Cer Primarului General, încă o dată, să elibereze avizele de defrișare. Avem 1624 solicitări și toți acești copaci periculoși cad, rând pe rând, la fiecare furtună”, a scris primarul sectorului 2, pe  Facebook.

Vineri după-amiază, vântul puternic a generat numeroase probleme în București. Pompierii au primit mai multe apeluri, în mare parte referitoare la copaci căzuți, dar și la bucăți metalice sau de tablă care amenințau să se desprindă. Circa 19 maşini au fost avariate, iar o persoană a fost rănită de un copac căzut. Echipajele de pompieri au intervenit în diverse locaţii, unde au fost semnalate copaci căzuţi, inclusiv pe linia de tramvai 41, la Pasajul Băneasa și la Gara de Nord.

ADVERTISEMENT

“Ca urmare a fenomenelor meteo, pe durata codului galben, până la ora 18:00, ISU B-IF a gestionat 39 de interventii în municipiul Bucureşti, pentru indepartarea a 34 de copaci, 4 elemente de construcţie desprinse de vânt şi o schelă. Au fost avariate 19 autoturisme”, au precizat reprezentanții ISU Bucureşti-Ilfov.

vânt
Vântul a făcut ravagii în Capitală. Foto: Facebook.

Vântul puternic a făcut pagube în Capitală

Totodată, pompierii au informat că o persoană a fost surprinsă de un pom căzut pe Aleea Barajul Sadului, dar a fost extrasă conştientă şi transportată la spital. Potrivit ISU, un copac a căzut pe Bulevardul Banu Manta, iar altul a fost doborât de vânt în curtea Spitalului Gerota.

ADVERTISEMENT

În Sectorul 5 din București, un copac a căzut peste un autobuz, oprind circulația în zonă. Incidentul s-a produs pe Strada Crizantemelor, în momentul în care autobuzul era oprit la capătul de linie. Șoferul se afla în vehicul în momentul accidentului. Tot vineri, au fost raportate căderi de panouri publicitare de dimensiuni mari în diverse zone ale Capitalei. Linia de tramvai 19 a fost blocată în zona Bd. Șincai/Bd. Tineretului, în ambele direcții, din cauza unui copac căzut pe rețeaua de contact.

Administrația Națională de Meteorologie a emis vineri un Cod galben de vreme rea pentru București. Meteorologii au avertizat că vor exista intensificări ale vântului cu rafale de 55…60 km/h în intervalul orar 17:25 – 18:00. Prognozele meteorologilor s-au confirmat, iar pompierii au intervenit în mai multe situații.

ADVERTISEMENT

Mai multe localități din Caraş-Severin, Olt, Dolj, Galați şi Cluj se află sub avertizări nowcasting de Cod galben pentru vijelii, averse și descărcări electrice vineri seară. S-au semnalat averse însoțite de descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni și vânt în aceste județe.

 

 

ADVERTISEMENT