Sport

Rafael Nadal, desființat de Cristian Tudor Popescu. ”Să nu-l văd la față! cum să facă așa ceva?”

Cristian Tudor Popescu a măturat pe jos cu superstarul tenisului Rafael Nadal, după ce spaniolul a acceptat să-i calce pe urme lui Cristiano Ronaldo și altor sportivi cunoscuți.
19.01.2024 | 16:58
Rafael Nadal desfiintat de Cristian Tudor Popescu Sa nul vad la fata cum sa faca asa ceva
Rafael Nadal, desființat de Cristian Tudor Popescu. ”Să nu-l văd la față! cum să facă așa ceva?”
ADVERTISEMENT

Mai exact, Nadal a acceptat să devină ambasador al tenisului din Arabia Saudită. Potrivit acestui acord, campionul va promova tenisul din Arabia Saudită și va deschide o academie de tenis în această țară. Mai mult, Rafael Nadal a făcut o declarație controversată, care l-a scos din minți pe gazetarul Cristian Tudor Popescu.

Rafael Nadal, desființat de Cristian Tudor Popescu

”Oriunde privești în Arabia Saudită, vezi creștere și progres. Sunt entuziasmat să fac parte din acest proces”, a declarat Nadal. Desigur, o contradicție cu cei care acuză în continuare Arabia Saudită că este un stat din Evul Mediu întunecat, cel puțin când vine vorba de drepturile omului și de mentalități. Pentru Cristian Tudor Popescu acest gest al lui Nadal a fost personal, în condițiile în care gazetarul anunțase în trecut că este un mare fan Nadal.

ADVERTISEMENT

”Groaznic este când unul dintre puținii mei zei morali mă lovește în moalele capului. L-am considerat pe Rafael Nadal cel mai cinstit om pe care îl știu, și nu numai din tenis. Citind că a acceptat să fie ambasador al Federației de Tenis din Arabia Saudită, m-am simțit minute în șir ca într-un avion cu luminile stinse, pe cale de a se prăbuși. Într-un târziu am început să raționez, acum dând cu capul într-un zid.

De ce? De ce? Cum să facă așa ceva? Murea de foame Rafa? A câștigat cinstit sute de milioane, poate miliardul, muncind ca un ocnaș, ca niciun alt jucător, lezându-și corpul, concentrându-și psihicul pe tenis până la niveluri de-a dreptul dureroase pentru un om obișnuit. Nu l-am văzut niciodată altfel decât drept, altfel decât fair-play față de adversari, arbitri, public. Îi citeam pe față o sinceritate, un bun-simț, o inocență aproape copilărească.

ADVERTISEMENT

Ambasador al cui? Ambasador al celor ce condamnă la zeci de ani de închisoare puținele activiste saudite care încearcă să apere drepturile femeilor de a nu fi considerate subființe sau pe cei care se fac vinovați de a posta pe twitter și a se asocia în grupuri de prieteni? Ambasador al celor care exploatează la negru, până la sânge, muncitorii imigranți?”, și-a început discursul Cristian Tudor Popescu.

Rafael Nadal devine ambasadorul tenisului din Arabia Saudită

Mai apoi, a prezentat mai multe argumente care arată de ce Rafael Nadal nu ar fi trebuit să își asocieze niciodată numele cu Arabia Saudită. Desigur, nu vor fi de acord Cristiano Ronaldo și alți sportivi de top care sunt îndrăgostiți de miliardele arabilor, și nici cei de la FIFA, care au acceptat să organizeze Campionatul Mondial de fotbal în această țară.

ADVERTISEMENT

”În octombrie 2022, 10 egipteni, cu vârste între 10 și 18 ani, au fost deținuți 16 luni fără a fi judecați, fiind apoi condamnați la mai mult de 10 ani de temniță. Pentru că au organizat o celebrare tradițională egipteană în comunitatea lor. Așa-numita Curte Specială Criminală chiar asta face, crime: trimite la eșafod, inclusiv minori, după procese în care n-au nicio șansă. Pe 12 martie 2022, 81 de cetățeni saudiți și străini au fost executați în masă.

Printre crimele enumerate în rechizitoriu, rupturi provocate țesutului social și coeziunii naționale și participarea și incitarea la proteste. 41 dintre cei executați erau membri ai minorității religioase Shi`a. În detenție, aceștia au fost supuși torturilor pentru a-și mărturisi crimele. Și cum l-aș putea uita pe jurnalistul Jamal Khashoggi, căsăpit pur și simplu în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru articolele sale critice la adresa regimului prințului Mohamed bin Salman.

ADVERTISEMENT

Și Nadal, mare este Allah, declară: Oriunde te uiți în Arabia Saudită, poți vedea creștere și progres, iar eu sunt încântat să fac parte din asta. Vreau să ajut sportul din întreaga lume să se dezvolte, iar în Arabia Saudită există un potențial real. Deci, din toată planeta, Nadal nu a ales Tunisia lui Ons Jabeur, sau Egiptul lui Mayar Sherif, sau, eu știu, Bangladesh, ca să-și deschidă acolo o Academie de Tenis, preferă Arabia Saudită, cu al ei potențial real de trilioane de euro și mii de oameni hăituiți și uciși…Nu i-am văzut fața lui Rafael Nadal când spune ce-a spus. Și nici nu vreau s-o văd”, a concluzionat jurnalistul, vizibil afectat de situație.

ADVERTISEMENT