News

Rafila a anunțat că școlile nu vor mai fi închise din cauza noului val de infectări. În ce condiții ar putea apărea restricții temporare

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat vineri seară că în România nu vor mai fi restricții din cauza Covid-19, în opinia sa, un nou lockdown fiind imposibil
06.08.2022 | 10:33
Rafila a anuntat ca scolile nu vor mai fi inchise din cauza noului val de infectari In ce conditii ar putea aparea restrictii temporare
Ministrul Sănătății a promis că școlile vor rămâne deschise. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În ceea ce privește școlile, ministrul Alexandru Rafila a precizat că acestea nu vor mai fi închise, însă a ținut să sublinieze că se va ține cont de gradul de ocupare al paturilor din spitale.

Școlile nu vor mai fi închise

În ceea ce privește închiderea școlilor din cauza Covid-19, o măsură ce a declanșat o largă dezbatere în Occident, mulți experți susținând că beneficiile acestei măsuri au fost inferioare costurilor ei, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri seară că autoritățile nu mai susțin o astfel de restricție în actualul context pandemic.

ADVERTISEMENT

Totuși, acesta a subliniat că se va ține seama de gradul de ocupare al paturilor de spital, condiție în care, la un procent ridicat, ar putea exista o astfel de restricție, însă doar pe o perioadă foarte scurtă de timp.

„Vor fi deschise şcolile şi ceea ce monitorizăm îndeaproape este gradul de ocupare a paturilor de spital, care la un anumit procent, noi am propus 75 la sută, poate să ducă la închiderea pentru o perioadă extrem de limitată, până scade acest grad de ocupare. Numărul de infecţii nu mai este un indicator, a declarat Rafila la Digi24.

ADVERTISEMENT

Ministrul PSD a exclus posibilitatea unui nou lockdown, susținând că este nevoie de măsuri echilibrate, în special în actualul context economic al țării. El a precizat că ministerul va merge pe recomandări ferme într-un astfel de caz, subliniind că pot fi obținute aceleași rezultate printr-o comunicare mai bună din partea autorităților. Astfel, întrebat despre posibilitatea unui nou lockdown, Rafila a precizat că este convins că „aşa ceva nu mai trece nimănui prin cap”.

„Noi suntem într-o criză economică aşa de profundă, în care un astfel de lockdown nu ar face decât să ducă la o criză catastrofală şi atunci toate măsurile astea or fi fără niciun fel de efect. Mai bine să fim echilibraţi, să facem recomandări ferme, să luăm măsuri medicale, acolo unde e nevoie, şi să evităm genul ăsta de abordări care de multe ori mi s-au părut neprofesioniste din punct de vedere al comunicării informaţiei”, a mai declarat ministrul sănătății.

ADVERTISEMENT

Recomandări în loc de restricții

Alexandru Rafila a precizat că autoritățile vor miza pe recomandări și că nu vor mai apela la noi restricții în actualul context al pandemiei Covid-19.

„Nu vor fi restricţii, dar vor fi aceleaşi recomandări pe care insistăm şi eu sunt bucuros să constat în viaţa de zi cu zi că sunt multe locuri închise, multe spaţii închise, chiar şi mijloace de transport în comun, am văzut chiar şi în pieţe mai aglomerate, persoane care poartă masca şi o poartă corect.

ADVERTISEMENT

Asta este soluţia, chiar dacă e mai dificil, e vară, e greu de purtat masca, dar cred că dacă insistăm şi oamenii înţeleg că este într-adevăr pentru protecţia proprie sau a comunităţii, a colectivităţii în care trăiesc, cred că va exista o mult mai mare aderenţă la utilizarea măştii, decât la impunerea utilizării măştii într-un moment în care nervii sunt destul de întinşi şi în care gradul de acceptabilitate cred că este, a unei măsuri care pare coercitivă, cred că este destul de redus”, a subliniat ministrul sănătății.

ADVERTISEMENT