News

Raluca Turcan: “Avem 120.000 de oameni peste 65 de ani care își doresc să muncească”

Raluca Turcan, Ministrul Muncii, a discutat miercuri, la Digi24, despre modificările care urmează să fie făcute în sistemul pensiilor, în special creșterea vârstei voluntare de pensionare la 70 de ani, pentru cei care doresc să continue munca, declarând: "avem 120.000 de oameni peste 65 de ani care își doresc să muncească".
02.06.2021 | 21:25
Raluca Turcan Avem 120000 de oameni peste 65 de ani care isi doresc sa munceasca
ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva zile, Turcan a declarat că vârsta de pensionare nu va crește, doar se va crea posibilitatea pentru cei care doresc să continue să muncească să opteze pentru această variantă până la 70 de ani.

Tot zilele acestea s-a discutat și despre recalcularea tuturor dosarelor de pensii din România, iar, conform declarațiilor Ministrului Muncii, pensiile cele mai mici vor crește cel mai mult la finalizarea reformei sistemului.

ADVERTISEMENT

Raluca Turcan: “Sunt 120.000 de români peste 65 de ani care își doresc să muncească în continuare”

Cosmin Prelipceanu: “Dacă oamenii pot opta să lucreze până la 70 de ani, nu înseamnă că mai mulți tineri nu vor putea să se angajeze pentru că vor rămâne mulți vârstnici în sistem?”

Raluca Turcan: “Eu cred că România are spațiu și pentru tineri și pentru vârstnici și nu este sănătos să îi punem pe unii împotriva celorlalți, vârstnicii au experiență și sunt foarte căutați în locurile unde mundesc.

ADVERTISEMENT

În momentul în care am interzis cumulul pensie-salariu în sistemul public au fost voci care au spus că avem nevoie de oameni care să lucreze mai mult, dar nu îi împiedică nimeni.

Dacă ai atins vârsta de pensionare trebuie să optezi pentru pensie dacă dorești să continui să lucrezi în continuare la stat.

ADVERTISEMENT

Peste 65 de ani avem aproximativ 120.000 de oameni care își doresc să muncească, dar în total avem 220.000 de oameni care s-au pensionat și vor să muncească în continuare, dacă îi adunăm pe toți care se pensionează și din alte sisteme speciale.

Prin proiectul care va interzice cumulul pensie-salariu vom opri această inechitate, fiind mulți oameni care s-au pensionat și a doua zi s-au angajat tot la stat.”

ADVERTISEMENT

Cosmin Prelipceanu: “Vă așteptați să ieșiți la pensie a 62 de ani și jumătate? Până vă veți pensiona dumneavoastră va veni cineva și va schimba vârsta de pensionare?”

Raluca Turcan: “Un lucru pe care mi-l doresc foarte tare este să ajungem în România să nu mai modificăm o lege a pensiilor pentru vreo 50 de ani, așa ar fi normal, dar noi facem modificări la legea pensiilor în fiecare an. Îmi doresc să fiu sănătoasă în primul rând, la cât muncesc mă gândesc de multe ori la asta.

ADVERTISEMENT