Sport

Cristi Coste scrie cronica derby-ului din pustiu, Rapid – Dinamo 3-1: Ai lui Mutu zmei, ai lui Uhrin muți

Rapid - Dinamo s-a jucat departe de București, la Mioveni. Cel considerat recent chiar de Săpunaru un derby al fotbalului românesc, a fost de fapt un meci de play-out în care numele cele mai grele au fost pe bancă.
13.03.2022 | 22:22
Cristi Coste scrie cronica derbyului din pustiu Rapid  Dinamo 31 Ai lui Mutu zmei ai lui Uhrin muti
Adrian Mutu și Dusan Uhrin jr. în meciul de fotbal dintre Rapid Bucuresti si Dinamo Bucuresti, contand pentru Play-out-ul Ligii 1 Casa Pariurilor, desfasurat pe Stadionul Orasenesc din Mioveni, duminica 13 martie 2022. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Adrian Mutu a dat la primul meci serios pe banca Rapidului de Dinamo, echipă cu care a fost asociat deși a jucat ceva mai mult de 6 luni în „Groapă”. Adrian Mutu a dat pe banca adversarului de Dusan Uhrin, la debutul în cel de-al treilea mandat la „câini”.

Rapid – Dinamo, cronica unui derby jucat în pustiu, departe de București, fără spectatori și la minus două grade pe arena din Mioveni

Rapid – Dinamo s-a jucat la Mioveni și a început la vreo oră după ce echipa locală a visat frumos la Sf. Gheorghe, dar s-a trezit într-un coșmar. Această programare în pustiu face parte de fapt din realitatea amară a fotbalului românesc… Plus încă o observație.

ADVERTISEMENT

Rapid – Dinamo s-a jucat acum două săptămâni, pe Arena Națională, în sezonul regulat. A fost 1-1, iar antrenorii celor două formații erau Mihai Iosif și Flavius Stoican. Schimbări totale pe ambele bănci tehnice în doar câteva zile. Cam despre asta vorbim… Dar la fel de bine putem discuta despre fotbal ca în curtea școlii!

Cum altfel poate fi catalogat un meci care, în minutul 12, era deja 2-1 pentru gazde? Apărări prea slabe, atacuri prea bune? Spre bucuria celor vreo 200 de oameni din tribune (normal că s-a jucat cu porțile închise!), am avut trei goluri în mai puțin de un sfert de oră. Mai multe goluri decât grade cu minus în termometre…

ADVERTISEMENT

Rapidul lui Mutu ținut permanent sub presiune: „Hai, Albu, mai sus! Hai, băieți! Goluri, goluri!”

A fost, în minutul 3, deschiderea scorului realizată de Ioniță, care i-a păcălit pe Ehmann și Cristiano. Apoi golul lui Kait (min. 7), care a împins din 2 metri mingea așezată cu capul de Bălan după un corner. Dinamo nu era „ucisă”, pentru că Vlad Morar (min. 12) a profitat de bulevardul Morais și a izbutit primul gol ca dinamovist, spre imensa satisfacție a tatălui său, primarul de la Crișeni!

Uhrin nu a avut timp să schimbe prea multe în câteva zile de când a venit. Dinamo a avut într-adevăr și absențe, dar ce prezintă la ora asta pe teren l-a făcut și pe președintele Iuliu Mureșan să facă pasul în spate. E chestie de zile…

ADVERTISEMENT

Golul lui Morar le-a dat ceva încredere roș-albilor, dar există o limită. Mai ales că Rapidul lui Mutu arată destul de bine, ofensiv, biciut continuu de pe margine. „Hai, Albu, mai sus! Hai, băieți! Goluri, goluri!”, strigă Mutu la ai săi.

Adrian Bălan a prins deja loviturile libere de la „Fenomeno”. Euro-gol pentru nouarul care-l poate lăsa fără job pe Șumudică😊

Vine și desprinderea firească din minutul 30, când Adrian Bălan execută excelent o lovitură liberă de la peste 25 de metri, avându-l coautor și pe Figueiredo. Bălan a dat exact cum rupea și antrenorul său plasele în Serie A (și nu numai) acum ceva ani. Bălan coautor la golul lui Kait, Bălan euro-gol!

ADVERTISEMENT

Nouarul a fost omul primei reprize, punându-l la colț pe Marius Șumudică, care și-a început cu stângul cariera de analist dacă tot nu a avut loc la Rapid! Șumi anticipa înainte de meci că va fi un derby cu goluri puține, cu Bălan ieșit din formă. Fotbalul l-a lovit pe „turc”: 4 goluri în primele 45 de minute! Uhrin, mut… Dar se spune că pauza e un sfetnic bun… Așteptăm.

Dinamo se poate pregăti liniștită de baraj! Dacă nu va avea emoții cu „academicienii” din Clinceni…

De la cabine primim și debutul lui Irobiso la Dinamo, al patrulea transfer al lui Dinamo de la Gaz Metan Mediaș. Atacantul abia a semnat și a fost trimis pe gazon, semn că criza este profundă. Ce timp de adaptare, ce cunoaștere a colegilor, totul arde la Dinamo!

Se joacă mai mult în terenul Rapidului, care așteaptă cuminte să vadă cum arată adversarul cu vârf de careu. Uhrin a renunțat la un închizător, la Carp. Dinamo câștigă la posesie, ocaziile însă se lasă așteptate. Mutu și ai lui au sacii în căruță, numără minute și vânează contrele. Mai ales că perechea Ehmann – Aloe e predispusă la cadouri… Paranteză. Aici analistul Șumudică a avut dreptate😊

Ocazia părții secunde îi aparține nou-intratului Carnat în minutul 79. Lăsat singur cu Figueiredo, rapidistul trage în goal-keeper-ul care-și justifică măcar 1.000 de euro din salariul „insolvent” de la Dinamo. Mai ironizăm, mai glumim, mai înghețăm puțin în înaltul tribunei, dar adevărul e că Dinamo are șanse infime să se salveze direct de la retrogradare.

Dusan Uhrin, salvatorul adus de DDB, trebuie să-și facă de pe acum planul pentru meciul de baraj din luna mai. Strategia cehului trebuie setată pentru acea partidă crucială. Cu o condiție: să nu aibă probleme, emoții, cu „academicienii” din Clinceni!

ADVERTISEMENT