Rapid – Petrolul e derby-ul etapei a 20-a din SuperLiga, iar partida se dispută pe Arena Națională. Rivalitatea dintre galeriile celor două echipe este uriașă, iar istoria a oferit multe momente emblematice în confruntările directe.
Puțini își mai aduc aminte că Rapid a scris istorie ca echipă gazdă pe stadionul Ghencea, deși Steaua și echipa națională a României a jucat acolo cele mai importante meciuri.
Cu toate acestea Rapid deține recordul absolut de spectatori în „Templul fotbalului românesc”. Pe 23 mai 1982, 35.000 de suporteri erau prezenți la meciul dintre Rapid și Petrolul, disputat pe stadionul Ghencea.
Umilința pentru rivali a fost și mai mare, ținând că Steaua a jucat în aceeași zi și a strâns doar 15.000 de spectatori la meciul cu Universitatea Cluj, câștigat cu 4-1. Ba, mai mult, Rapid și Petrolul erau în liga a doua în acel moment și se luptau la promovare. Partida a fost câștigată cu 5-1 de „giuleșteni”, care i-au egalat pe „găzari”, lideri în clasament.
Rapid: G. Ion – I. Popescu, Belu (66′ Tiţă), Pârvu, Ispas – Paraschiv (21′ Trifu), I. Ion, Şt. Popa – Fl. Cojocaru, Damaschin, Manea. Antrenor: Viorel Kraus
Petrolul: Haralambie – I. Cojocaru, Stanciu, Butufei, Toma – Lazăr (31′ Pancu), Cozarek, Bratosin – Oct. Grigore, Toporan (58′ Gălăţeanu), Libiu. Antrenor: Mircea Dridea.
Stadionul Giulești, inaugurat de regele Carol al II-lea în anul în 1939, a intrat într-un proces de reparații în perioada 1981-1983, după ce o parte din tribună s-a prăbușit la un meci cu Politehnica Iași.
Astfel, timp de doi ani, Rapid și-a disputat meciurile de pe teren propriu pe stadionul Ghencea: „Rapid avea un joc foarte spectaculos și datorită acestui fapt, stadionul Giulești devenise neîncăpător. Atunci s-a ajuns la o înțelegere să jucăm pe Ghencea. Oriunde jucam cu stadionul plin.
Când jucam în Ghencea, la partidele noastre veneau în mod obișnuit 25.000-30.000 de suporteri, iar Steaua abia reușea să strângă 5.000 de spectatori. După ’86 au început ei să se înmulțească”, povestea Ștefan Popa, fostul mijlocașul al Rapidului.
„Mache”, primul lider al galeriei Rapidului, și-a adus și el aminte de acel moment memorabil: „Tot cu Petrolul am stabilit recordul de asistență pe Ghencea, 35.000 de oameni, când i-am bătut cu 5-1, în 1982. Și eram în „B”, a povestit Mihai Ioan, pentru gsp.ro.
Marius Popescu, gazetar, în „Sportul” scria a doua zi după meciul dintre Rapid și Petrolul din 23 mai 1982: „Ce stadionul «23 August»? Derby-ului Rapid – Petrolul i-ar fi trebuit o «Maracană» pentru a putea cuprinde valurile nesfârșite ale unor simpatizanți nebuni, nebuni, nebuni și superbi în formidabila lor pasiune!”.
Regretatul Nicolae Manea a povestit și el despre acel meci istoric: „În anii ’80 nu eram priviți cu ostilitate în Ghencea. Lumea umplea stadionul aproape la fiecare meci al nostru. Defilam și pe teren, și în tribune”.
Rapid a reușit să câștige primul titlu din istorie chiar la Ploiești, în 1967: „Doamne, ce a fost atunci! Stadionul era plin, veneau oamenii cu scăunele de acasă. Am ajuns din București cu un prieten, pe o motocicletă Jawa, că pe vremea aia puțini aveau mașini. Și câteva sute ne-am întors pe jos. La Românești, echipa a oprit și au coborât jucătorii, au stat cu noi, am cântat și ne-am bucurat împreună.
N-au prea fost, că noi eram mulți și temuți, iar ei ne evitau. Îi mai fugăream, dar nimic foarte dur. Dar odată, ne-au făcut-o. La un meci prin anii ’70 parcă, la Ploiești. Ne-am dus câțiva la meci cu niște mașini. După joc, am rămas paf, ne sudaseră ușile. Am spart geamurile ca să plecăm acasă cu ele. Ai dracu’ și ei”, și-a adus aminte, același „Mache”, pentru sursa citată.
Petrolul și Rapid s-au bătut însă prima oară pentru titlul de campioană în sezonul 1965-1966, însă „lupii-galbeni” au avut câștig de cauză. Un alt duel care a rămas în istoria fotbalului românesc a fost cel din finala Cupei României pe 21 iunie 1995. Petrolul reușea atunci să câștige trofeul cu 6-4 la penalty-uri. Partida arbitrată de Ion Crăciunescu a fost una cu cântec.
Prahovenii au deschis scorul în minutul 82 prin Andreicuț, iar în minutul 87 a fost egalată cu un gol al lui Iulian Chiriță, după un ofsaid clar, nesancționat de asistentul Zoltan Erdey: „Am crezut în şansa noastră până la final. Chiar şi împotriva arbitrajului. După meci, am petrecut cu lautări la Ploieşti”, avea să spună Octavian Grigore, cel care a executat penalty-ul decisiv.
https://www.youtube.com/watch?v=ZRNBzYdagek
Derby-ul dintre Rapid și Petrolul se joacă miercuri, 14 decembrie, de la ora 19:00. Meciul va fi arbitrat de Sebastian Colțescu, ajutat de Daniel Mitruţi şi Adrian Vornicu. În camera VAR vor fi Sorin Costreie şi Mircea Orbuleţ, iar ca rezervă a fost delegat Iulian Călin.