News

Rareș Bogdan, lecții de istorie pentru Karl Nehammer: ”I-am spus-o și nu i-a convenit”

Rareș Bogdan a vorbit despre momentele istorice care leagă România de Austria. A relatat un episod în care i-a vorbit lui Karl Nehammer despre subiect
07.03.2024 | 00:33
Rares Bogdan lectii de istorie pentru Karl Nehammer Iam spuso si nu ia convenit
Rareș Bogdan a vorbit despre istoria comună a României și Austriei Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Europarlamentarul PNL a amintit despre momentul crizei din 1938, când numărul austriecilor care munceau în România era de circa 65.000, dar și de acțiunile trupelor conduse de Iuliu Maniu în Viena în 1918.

Rareș Bogdan, lecții de istorie pentru Karl Nehammer

Rareș Bogdan s-a declarat întristat de faptul că acestor momente istorice nu li se acordă importanța cuvenită, în contextul vizitei cancelarului Austriei, Karl Nehammer, la Bucureşti.

ADVERTISEMENT

“Eu știu istoria foarte bine și mă doare să văd (că nu se recunoaște n.r.) că în 1938, în marea criză care a cuprins Austria, în România, mai precis în Banat, Transilvania și Bucovina erau 65.000 de cetățeni austrieci care lucrau ca guvernante, ca meșteri, ca ingineri, în casele românilor sau în diferite administrații locale din România.

Astăzi sunt 240.000 de români care lucrează în Austria și se comportă absolut impecabil. Lucrurile acestea trebuie spuse”, a declarat Rareș Bogdan la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Europarlamentarul a povestit că, în 2022, i-a amintit lui Karl Nehammer un moment din istoria celor două țări, iar cancelarul Austriei ar fi fost deranjat de relatarea lui Rareș Bogdan.

“Eu i-am spus-o lui Karl Nehammer, la Viena în decembrie 2022 și nu i-a convenit, și-a smuls nervos casca. I-am spus: Domnule cancelar, țara mea prin înaintașii mei, prin Iuliu Maniu s-a oprit să vă curețe Viena de trupele lui Bela Kuhn  și a salvat Viena din momentul în care era pur și simplu prădată și aruncată în foc și pară.

ADVERTISEMENT

Când strămoșii mei au plecat, colonelul Boariu cu Iuliu Maniu s-a retras cu românii fugiți de pe frontul din Piemont pentru a veni spre țara lor, vienezii s-au strâns pe Gurtel și au aplaudat și au aruncat cu flori în trupele românilor care au eliberat Viena de trupele bolșevice”, a mai declarat el.