Sport

Cum au afectat războaiele campionatele de fotbal din Europa! Ce s-a întâmplat, în ultimii 100 de ani, în Austria, Iugoslavia sau România

În ultimii 100 de ani, războaiele din Europa au afectat campionatele de fotbal de pe continent, iar acţiunile au născut situaţii ciudate, precum Rapid Viena campioană a Germaniei, în 1941.
24.02.2022 | 23:06
Cum au afectat razboaiele campionatele de fotbal din Europa Ce sa intamplat in ultimii 100 de ani in Austria Iugoslavia sau Romania
Campionatele de fotbal au fost afectate de războaie de-a lungul timpului
ADVERTISEMENT

De-a lungul ultimilor 100 de ani, războaiele au dat peste cap sportul din Europa. Acum este cazul Ucrainei, invadată de Rusia, care a anulat toate competiţiile sportive, după intrarea în stare de urgenţă şi apoi în stare de război.

Fotbalul s-a oprit când a început Primul Război Mondial

În vara lui 1914, după asasinarea prinţului Franz Ferdinand al Austriei, în Sarajevo, în Europa a început Primul Război Mondial. Militarii se aşteptau la o conflagraţie scurtă, însă luptele s-au întins pe durata a 4 ani, timp în care zeci de milioane de oameni şi-au pierdut viaţa.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă războiul a început în vara lui 1914, fotbalul a continuat în Anglia, unde campionatul s-a jucat în sezonul 1914-1915, cu Everton câştigătoare a titlului. În acelaşi timp, Germania amâna toate competiţiile sportive, iar prima ligă a mai revenit abia în 1920.

Sezonul 1915-1916, al doilea jucat în timpul Primului Război Mondial, a început cu meciuri în doar 9 ţări, printre care şi România, care încă se afla în stare de neutralitate. Prima ligă din ţara noastră s-a oprit în august 1916, când am intrat în război, iar competiţia a mai fost realuată abia în 1919.

ADVERTISEMENT

Anexarea Austriei şi a unei părţi din Cehoslovacia, de către Germania nazistă, a dus la o situaţie neobişnuită

Germania Nazistă a anexat Austria şi o parte din Cehoslovacia, în 1938, astfel că ligile din cele două ţări au fost destrămate. Numeroase echipe austriece au fost dizolvate, iar campionatul a fost încorporat la prima ligă a Germaniei, care era organizată în mai multe competiţii regionale. Astfel, în 1938, s-a născut Gauliga Ostmark.

Echipele din Austria au evoluat în campionatul german între 1938 şi 1944, iar Rapid Viena a produs marea surpriză, în 1941, când a câştigat titlul de campioană a Germaniei, după o finală de poveste cu Schalke 04. Austriecii erau conduşi, în minutul 60, cu 0-3, dar au întors scorul şi s-au impus cu 4-3.

ADVERTISEMENT

Boemia şi Moravia au fost părţile din Cehoslovacia anexate de Germania Nazistă, însă cehii au continuat să aibă un campionat separat, fără să intre în prima ligă a Germaniei, aşa cum s-a întâmplat cu Austria.

Echipe româneşti în Ungaria, după Dictatul de la Viena. CA Oradea, campioană în două ţări, în cinci ani

Pe 30 august 1940, România a pierdut Transilvania, în urma Dictatului de la Viena, astfel că sezonul 1940-1941 a adus modificări importante în prima ligă din ţara noastră. Carpaţi Baia Mare şi Crişana Oradea nu au mai putut să evolueze în campionatul român, în timp ce U Cluj, nou-promovată, s-a mutat la Sibiu.

ADVERTISEMENT

În sezonul 1941-1942, în prima ligă a Ungariei evoluau CA Oradea şi Ferar Cluj, două echipe din oraşe româneşti. Cele două au început să urce în clasament, iar în 1944, orădeanii au câştigat titlul de campioană a Ungariei, în timp ce clujenii s-au clasat pe locul 3. Era pentru prima oară când trofeul ajungea la o echipă care nu provenea din Budapesta. La cinci ani de la performanţa din Ungaria, CA Oradea a devenit, în 1949, şi campioană a României.

Campionatul Iugoslaviei s-a destrămat din cauza războaielor

Sezonul 1990-1991 a fost ultimul în care echipele din Croaţia şi Slovenia au evoluat în prima ligă a Iugoslaviei, iar stagiunea următoare a adus plecarea cluburilor din Bosnia şi Macedonia. Războiul din Iugoslavia nu a produs amânarea campionatului, însă echipele au primit sancţiuni din partea UEFA, astfel că iugoslavii nu au avut participante în cupele europene, în sezoanele 1992-1993, 1993-1994 şi 1994-1995.

Pe 14 mai 1999, în urma bombardamentelor NATO asupra Iugoslaviei, campionatul a fost anulat, după ce se disputaseră 24 de etape, iar, o lună mai târziu, Partizan Belgrad a fost declarată campioană.

În plus, naţionala Iugoslaviei a avut de suferit din cauza războiului de la începutul anilor ’90. Calificată la EURO 1992, selecţionata a fost suspendată de UEFA şi FIFA, astfel că Danemarca i-a luat locul la turneul final.

Tensiunile din Ucraina au mutat echipe, iar Crimeea are un campionat nerecunoscut de UEFA

Din 2014, când a început escaladarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina, mai multe echipe s-au mutat din zonele periculoase. În timpul sezonului 2014-2015, Şahtior Doneţk, Metalurg Doneţk, Olimpik Doneşk, Cernomoreț Odesa sau Zoria Lugansk şi-au schimbat “casa”.

În plus, după ce Crimeea a fost anexată, a fost înfiinţat un campionat care nu este recunoscut de UEFA. Prima ligă a Crimeei are la start 8 echipe, iar titlul, în sezoul 2020-2021, a fost câştigat de FC Sevastopol, după ce clubul cu acelaşi nume, care evolua în Ucraina, a fost dizolvat, iar unul nou a fost creat, sub legile ruseşti.

La scurt timp după înfiinţarea campionatului, UEFA a anunţat, în decembrie 2014, că echipelor din Crimeea le este interzis să participe în competiţiile din Rusia.

După ce Ucraina a fost invadată de Rusia, în dimineaţa zilei de 24 februarie, a fost declarată starea de război în ţara din Nordul României, iar campionatul a fost amânat pentru cel puţin 30 de zile.

ADVERTISEMENT