News

Război în Ucraina, ziua 148. Kievul și Moscova, acord privind exportul de cereale prin Marea Neagră. Kremlinul dezminte zvonurile că Putin ar fi bolnav: ”Știri false”

Au trecut 148 de zile de când a început războiul din Ucraina și urmărind cum arată situația din prezent, luptele dintre forțele ucrainene și ruse sunt departe de final.
21.07.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 148 Kievul si Moscova acord privind exportul de cereale prin Marea Neagra Kremlinul dezminte zvonurile ca Putin ar fi bolnav Stiri false
Zelenski a subliniat că sistemele de apărare antiaeriană sunt esențiale pentru viitorul Ucrainei. Foto: rawpixel.com, facebook.com/zelenskiy.official - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
21-07-2022
19:03

Turcia anunță că Rusia şi Ucraina urmează să semneze vineri, la Istanbul, un acord privind exportul cerealelor

Președenția turcă anunță că vineri, la Istanbul, Kievul și Moscova vor face ”pace” în privința exportului de cereale prin Marea Neagră prin semnarea unui acord.

Potrivit AP News, liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, alături de oficiali ai Rusiei şi Ucrainei, vor participa la ceremonia de semnare. Evenimentul va avea loc la ora 13.30 GMT și va fi găzduit de palatul Dolmabahçe din Istanbul, a adăugat sursa citată.

”Acordul de export de cereale, de o importanță critică pentru securitatea alimentară globală, va fi semnat mâine (n.r. vineri) la Istanbul, sub supravegherea președintelui Erdogan și a secretarului general al ONU, domnul (n.r.Antonio) Guterres, împreună cu delegațiile ucrainene și ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Erdogan, Ibrahim Kalin.

21-07-2022
16:08

Marea Britanie a anunțat că va trimite noi arme în Ucraina

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunțat că Guvernul de la Londra a decis să trimită Ucrainei o nouă tranșă de armament. E vorba de noi piese de artilerie şi peste 1.600 de arme antitanc, scrie US News.

”Alături de partenerii noştri internaţionali vom asigura că Ucraina dispune de instrumentele necesare pentru a-şi apăra ţara de invazia ilegală a lui Putin”, a scris Wallace într-un comunicat.

Oficialul britanic a mai adăugat că Marea Britanie va livra și sisteme de radar anti-baterie, sute de drone şi peste 50.000 de cartuşe de muniţie.

De la începutul conflictului, Marea Britanie a trimis Ucrainei o întreagă serie de echipamente militare, între care aproape 7.000 de arme antitanc, sute de rachete şi vehicule de luptă blindate.

21-07-2022
13:52

Moscova a reluat furnizarea de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1

În cursul dimineții zilei de joi, 21 iulie, Moscova a reluat furnizarea gazelor către Europa prin conducta Nord Stream 1.

Decizia vine după o pauză de 10 zile, cauzată, spun rușii, de o revizie tehnică, scrie BBC.

Miercuri, Comisia Europeană a cerut țărilor membre să reducă consumul de gaze cu 15% în următoarele 7 luni, în cazul în care Rusia ar întrerupe aprovizionarea continentală.

21-07-2022
13:49

Kremlinul dezminte zvonurile că Vladimir Putin ar fi bolnav: ”Știri false”

La mijlocul acestei săptămâni, Vladimir Putin fost filmat tușind de mai multe ori în timpul unei apariții publice. Astfel, zvonurile că liderul rus ar fi bolnav s-au înmulțit din nou.

Kremlinul a ținut să clarifice lucrurile din acest punct de vedere. Joi, purtătorul de cuvânt al Moscovei, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin este sănătos, respingând ferm speculațiile conform cărora liderul rus suferă de vreo boală, potrivit The Guardian.

”Știri false. Totul este în regulă cu sănătatea lui (n.r. Vladimir Putin)”, a spus Peskov, ca răspuns la o întrebare în timpul unei conferințe de presă.

”Știți că specialiștii ucraineni în informații, precum și cei americani și britanici, au aruncat diverse știri false despre starea sănătății președintelui în ultimele luni – acestea nu sunt altceva decât dezinformări”, a adăugat el.

21-07-2022
09:44

Atac cu rachete în Harkov, doi morți și 19 răniți

Rușii au lansat un nou atac, de data aceasta asupra Harkovului, soldat cu doi morți și 19 răniți. Harkovul este un oraș vulnerabil, aproape de linia frontului, iar rușii au încercat să-l cucerească în trecut.

Potrivit guvernatorului local Oleg Siniehubov, un copil a fost rănit în atacurile rușilor de astăzi. De asemenea, patru persoane sunt în stare gravă.

”Inamicul rus atacă exclusiv străzile oraşului, pavilioanele comerciale şi infrastructura rezidenţială. A fost atacată o clădire rezidenţială în care se afla un cabinet stomatologic privat. În incintă nu se aflau oameni. Locuitorii din Harkov sunt rugaţi să fie extrem de vigilenţi, inamicul trage haotic şi brutal în oraş”, a transmis Siniehubov.

21-07-2022
07:32

SUA mai trimit patru sisteme HIMARS în Ucraina

Potrivit specialiștilor militari, Ucraina ajunge, astfel, la 16 sisteme HIMARS. Cu toate acestea, ucrainenii au anunțat că au nevoie de 100 HIMARS pentru a face față Rusiei.

Între timp, Statele Unite trimit încă patru sisteme de rachete de tip HIMARS în Ucraina, potrivit secretarului de stat american al Apărării, Lloyd Austin.

”Vom continua să găsim modalităţi inovatoare de a oferi sprijinul pe termen lung pentru bărbaţii şi femeile curajoşi din forţele armate ucrainene şi ne vom adapta asistenţa pentru a ne asigura că Ucraina are tehnologia, muniţia şi armele necesare apărării”, a declarat Austin.

”Forţele ucrainene folosesc în prezent sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune, inclusiv HIMARS, furnizate de Statele Unite şi alte sisteme de la aliaţii şi partenerii noştri. Apărătorii Ucrainei fac eforturi pentru a opri avansurile Rusiei în Donbas”, a completat Lloyd Austin.

Cu toate acestea, e neclar dacă rușii reușesc, sau nu, să distrugă din sistemele HIMARS folosite de Ucraina. Moscova s-a lăudat în mai multe rânduri că a neutralizat astfel de sisteme, însă realitatea e necunoscută.

Într-un discurs susținut în Congresul SUA, soția președintelui ucrainean, Olena Zelenska, a solicitat congresmenilor să facă tot ce pot pentru a livra Ucrainei armele de care are nevoie pentru a respinge ofensiva rusă.

Zelenski vrea să vadă cât mai repede finalul acestui război

Printre ele, și sistemele de apărare antiaeriană fabricate de SUA și care sunt atât de apreciate pentru eficiență și precizie. La rândul său, în mesajul adresat națiunii în fiecare seară, Volodimir Zelenski a subliniat că sistemele de apărare antiaeriană sunt un subiect-cheie pentru viitorul țării sale.

ADVERTISEMENT

A fost pentru prima dată în istorie când prima doamnă a ținut o astfel de alocuțiune în Congres și este cu siguranță o onoare pentru Ucraina, pentru tot poporul nostru.

Discursul a fost cât se poate de practic și de sincer – de fapt, în numele tuturor familiilor noastre. Olena a vorbit despre victimele terorii rusești și despre oportunitatea reală pentru prietenii noștri americani de a ne ajuta să oprim această teroare.

ADVERTISEMENT

Aceasta poate fi victoria noastră comună – a națiunilor ucraineană și americană. Este necesară o viteză și o scară de protecție complet diferită. Dar totul depinde, din păcate, nu de noi, ci de deciziile politice care pot fi luate în capitalele-cheie.

Și de aceea, acest subiect al apărării aeriene a devenit cheie astăzi în discursul primei doamne a Ucrainei în Congresul Statelor Unite ale Americii. Am speranța că răspunsurile la solicitările noastre vor fi furnizate în scurt timp. Teroarea rusă trebuie să piardă“, a declarat Volodimir Zelenski conform CNN.

ADVERTISEMENT

Mesaj despre criza energetică din Europa

În continuarea mesajului său, acesta a abordat subiectul crizei de pe piețele energetice europene, afirmând că, pentru a reduce povara asupra familiilor europene, Ucraina trebuie să fie capabilă să învingă Rusia.

Rusia testează în Ucraina tot ceea ce poate fi folosit împotriva altor țări europene. A început cu războaie cu gazele și s-a încheiat cu o invazie la scară largă, teroare cu rachete și orașe arse din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Și pentru ca acest lucru să nu se întâmple nimănui altcuiva, trebuie să asigurăm o victorie comună tangibilă asupra Rusiei în Ucraina“, a completat liderul de la Kiev.

Altfel, un general american de rang înalt a declarat că regiunea Donbas nu a fost “încă pierdută” în fața forțelor ruse. Este vorba despre președintele Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley.

Declarațiile sale au fost consemnate în timpul unei conferințe de presă de la Pentagon, după o reuniune virtuală a Grupului de Contact pentru Ucraina.

Pierderi uriașe de ambele părți

Concluzia este: costul este foarte ridicat, câștigurile sunt foarte mici. Există un război de uzură care se desfășoară în regiunile Lugansk și Donbas.

Pentru a răspunde la întrebarea dumneavoastră despre “este Donbasul pierdut?”. Nu, nu este încă pierdut. Ucrainenii îi fac pe ruși să plătească pentru fiecare centimetru de teritoriu pe care îl câștigă“, a declarat Miley.

Acesta a precizat că schimbările de teritoriu între forțele ucrainene și cele rusești din regiunea Donbas “se măsoară literalmente în sute de metri“. “În unele zile s-ar putea să obțineți un kilometru sau doi de la ruși, dar nu mai mult de atât“, a adăugat Milley.

După campania de 90 de zile pe care Rusia a făcut-o pentru a se concentra pe cucerirea regiunii Donbas, forțele ruse au câștigat “foarte, foarte puțin” teren, a declarat el reporterilor. Cu toate acestea, el a precizat că războiul este foarte intens.

Este foarte multă violență. Sunt zeci de mii de lovituri de artilerie la 24 de ore, multe victime de ambele părți, multe distrugeri de sate și așa mai departe“, a spus el, conform CNN.

Apelul lui Lavrov pentru deblocarea exporturilor de cereale

De cealaltă parte, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus miercuri că a insistat pe lângă ONU să obţină un acord care să faciliteze exporturile agricole ale Rusiei. Acesta au fost afectate de sancţiunile occidentale. La schimb, Lavrov a spus că și Rusia ar permite transportul cerealelor ucrainene blocate.

În acest context, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat speranţa că “în această săptămână“, Rusia şi Ucraina vor ajunge la o înţelegere cu privire la exporturile de cereale ucrainene.

Am transmis un semnal secretarului general (al ONU) spunându-i: ”Poftiţi, este iniţiativa dumneavoastră! Haideţi să luăm o decizie în privinţa ucrainenilor, apoi în privinţa ruşilor“, a afirmat Lavrov într-un interviu pentru RIA Novosti.

Mai departe, acesta a subliniat că oficialii ucraineni au refuzat să includă un punct în legătură cu cerealele ruse. A fost o referire la negocierile derulate săptămâna trecută la Istanbul, cu medierea ONU şi a Turciei.

Ne-am înţeles asupra principiilor de bază care să permită exporturile de cereale ucrainene, însă când delegaţia noastră a cerut să se adauge o a doua parte, ucrainenii au refuzat categoric. Delegaţia ONU a păstrat tăcerea, în mod ruşinos“, a punctat Serghei Lavrov.

O nouă reuniune a Rusiei, Ucrainei, Turciei şi a unei delegaţii a ONU a fost anunţată pentru această săptămână la Istanbul, dar organizarea ei nu a fost confirmată până miercuri după-amiază.

În acest sens, Ministerul rus al Apărării a transmis că “un document final” va fi gata în cel mai scurt timp. Dacă totul decurge bine, peste 20 de milioane de tone de cereale blocate în porturile şi silozurile ucrainene ar urma să fie transportate pe Marea Neagră.

De asemenea, și exporturile ruse de cereale şi îngrăşăminte ar urma să fie deblocate după ce au fost afectate de sancţiunile occidentale, conform Agerpres.

 

ADVERTISEMENT