News

Război în Ucraina, ziua 155. Medvedev vrea să împartă Ucraina cu Polonia și România. MAE: ”Instrumentar de propagandă şi dezinformare al Rusiei”. Update

Război în Ucraina, ziua 155. Forțele ucrainene au continuat asaltul în sud, pentru recuperarea orașului Herson. Un pod important utilizat de ruși a fost distrus. De la Kiev, Zelenski anunță sprijin energetic pentru UE.
28.07.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 155 Medvedev vrea sa imparta Ucraina cu Polonia si Romania MAE Instrumentar de propaganda si dezinformare al Rusiei Update
Război în Ucraina, ziua 155. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
28-07-2022
19:35

Estonia a anunțat că blochează acordarea de viza de studii pentru ruși

Oficialii de la Tallinn au anunțat, joi, că au luat decizia de a-i împiedica pe cetăţenii ruşi să obţină permise de şedere temporară sau vize de studiu în republica baltică, relatează The Guardian.

“Menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei este esenţială pentru a asigura o presiune neîncetată asupra acestei ţări”, a declarat ministrul afacerilor externe, Urmas Reinsalu.

“Dacă sancţiunile contribuie la oprirea agresiunii ruse, va urma un efect pozitiv asupra propriei noastre securităţi”, a adăugat el.

Autorităţile estone au mai atenţionat că angajarea pe termen scurt de cetăţeni ruşi şi belaruşi titulari ai unui permis de şedere legal emis de un alt stat membru al UE nu va mai fi autorizată.

Oficialul din Estonia a mai precizat că această măsură suplimentară vizează să garanteze că cetăţenii ruşi şi belaruşi nu pot eluda sancţiunile obţinând o viză pe termen scurt pentru un alt stat.

28-07-2022
15:03

Cinci morţi şi 25 de răniţi în urma unui atac rusesc asupra oraşului Kropîvnîţkîi

Rachetele rusești au lovit, joi, clădirile unei întreprinderi aviatice din orașul ucrainean Kropîvnîţkîi.

În urma bombardamentelor, cinci oameni au murit și alți 25 au fost răniți, potrivit șeful administrației regionale Kirovohrad, Andriy Raikovych. Printre răniți se numără și militari.

”Cinci persoane au fost ucise în urma loviturii cu rachete care a avut loc la Kropîvnîţkîi la ora 12.22. Alte 25 de persoane au fost rănite, dintre care 12 sunt militari și 13 civili”, a declarat Raikovych, conform The Guardian.

Orașul Kropîvnîţkîi este situat la nord de Nikolaev.

28-07-2022
13:46

Reacția MAE după declarațiile lui Medvedev: ”Instrumentar de propagandă şi dezinformare al Rusiei”

În cursul zilei de joi, 28 iulie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacționat, după ce vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, fostul președinte Dmitri Medvedev, a dat publicității o hartă din care reieșea că Ucraina va fi împărțită între țara sa, Polonia și România.

Instituția de la București anunță, într-un comunicat, că respinge ferm demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev.

”MAE consideră că astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă şi dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federaţia Rusă şi care a fost amplificat după declanşarea războiului ilegal şi ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei”, se mai arată în răspuns.

”Astfel de aşa-zise “propuneri” şi “analize” care vizează redesenarea aleatorie a graniţelor unor state şi promovează astfel încălcarea dreptului internaţional nu reprezintă decât încercări complet nereuşite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaţionale bazate pe reguli.

MAE reafirmă sprijinul deplin al României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional şi reiterează condamnarea agresiunii militare nejustificate şi neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei”, a mai transmis Ministerul Afacerilor Externe.

28-07-2022
13:09

Kremlin, despre un posibil schimb de prizonieri cu SUA: ”Totul trebuie negociat în liniște”

Kremlinul a avertizat, joi, că un posibil schimb de prizonieri cu Statele Unite, care îl implică pe starul american de baschet Brittney Griner, trebuie să fie negociat ”în liniște, fără multe mediatizare”.

Reamintim că, miercuri, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că Washingtonul a oferit Rusiei un acord care să-i aducă acasă pe Griner și un alt american întemnițat, Paul Whelan.

28-07-2022
13:07

Jurnalista Marina Ovsyannikova, amendată de Justiția rusă pentru protestul împotriva invaziei din Ucraina

Un tribunal din Rusia a amendat-o pe fosta jurnalista a televiziunii de stat din Rusia, Marina Ovsyannikova, cu 822 de dolari pentru ”discreditarea forțelor armate ale Rusiei” în postări pe rețelele de socializare, scrie The Guardian.

În aceste mesaje din online, ea s-a opus public acțiunilor armatei ruse în Ucraina.

Ovsyannikova, născută în Ucraina, devenit cunoscută în martie, după ce a afișat o pancartă împotriva războiului la un post TV unde era angajată.

28-07-2022
13:02

Separatiștii pro-ruși: Patru morți și 11 răniți în bombardamente ale armatei ucrainene în Donețk

Separațiștii pro-ruși din regiunea Donețk au anunțat joi că patru civili au fost uciși de bombardamentele ucrainene, conform Sky News.

Într-o postare pe Telegram, ei au susținut că patru persoane au fost ucise și alte 11 au fost rănite de miercuri până joi.

Forțele ucrainene continuă să dețină poziții la periferia orașului din estul țării.

28-07-2022
09:04

Armata ucraineană contraatacă în Herson

Orașul Herson, controlat de ruși, a fost izolat de atacurile armatei ucrainene. Mii de soldați ruși se află într-o situație ”foarte vulnerabilă”, conform serviciilor secrete britanice.

Potrivit experților militari, soldații ucraineni au stabilit un cap de pod la sud de râul Inguleț și au distrus trei poduri care traversează Niprul, folosindu-se de sistemele HIMARS.

“Armata a 49-a rusă, staţionată pe malul de vest al fluviului Nipru, pare acum într-o poziţie foarte vulnerabilă”, indică Ministerul britanic al Apărării, potrivit Reuters.

“Pierderea sa ar submina grav tentativele Rusiei de a prezenta ocupaţia drept un succes“, concluzionează britanicii. Rușii par să fi trecut de la atac la apărare și își repoziționează trupele pentru a rezista atacurilor ucrainene din sud.

În aceste condiții, este așteptat ca Rusia să monteze mai multe poduri de pontoane și să-și transporte trupele peste Nipru cu ajutorul unor feriboturi.

28-07-2022
08:21

Medvedev a publicat o hartă cu Ucraina împărțită

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a publicat o hartă cu Ucraina dezmembrată și reîmpărțită Poloniei, Rusiei și României.

În viziunea lui Medvedev, cel mai de seamă și radical propagandist al Rusiei, Ucraina ar urma să fie împărțită între Rusia, Polonia și România.

Cea mai mare parte a țării ar aparțile Rusiei, urmată de Polonia, însă și țara noastră ar primi o cantitate considerabilă de teritoriu.

Hartă Ucraina
Hartă Ucraina reîmpărțită
28-07-2022
06:19

Peste 75.000 de ruşi ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina, conform briefingului clasificat de la Casa Albă

O membră democrată a Camerei Reprezentanţilor din SUA, Elissa Slotkin, a declarat recent că este 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina.

Declarațiile preluate de Agerpres au fost consemnate la finalul briefingui clasificat cu oficialii administraţiei preşedintelui SUA, Joe Biden.

Au fost informaţi că peste 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi, un număr uriaş. Au investit enorm în forţele lor terestre, iar acum 80% din trupele lor terestre sunt împotmolite şi obosite”, a afirmat Elissa Slotkin despre trupele comandate de Vladimir Putin.

Democrata a fost recent în Ucraina și a completat că următoarele trei sau şase săptămâni ar putea fi decisive pentru modul în care va evolua războiul din Ucraina.

În ultima estimare a experților Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA s-a arătat că 15.000 de militari ruşi au fost ucişi în luptele din Ucraina.

 

Armata ucraineană continuă asaltul în zona sudică, acolo unde vizează recuperarea zonelor pierdute în prima parte a războiului.

Război în Ucraina, ziua 155. Ucrainenii au lovit un pod strategic din Hersonul ocupat de ruși

În noaptea de marți spre miercuri, forțele armate ale Ucrainei au bombardat podul Antonivski care permite accesul liniilor de suport pentru forțele ruse care au ocupat orașul Herson.

ADVERTISEMENT

Construcția peste Nipru a fost lovită cu rachete HIMARS, primite de la americani. În replică, în același interval de timp, rușii au bombardat Harkov, Ciuguiv, Șevelivka și Krasnopillya.

Într-un mesaj postat miercuri seară pe un site de socializare, Volodimir Zelenski dă asigurări că Podul Antonivski lovit de Ucraina va fi reconstruit după o eliberare.

ADVERTISEMENT

Liderul de la Kiev a spus că Ucraina a atacat podul din Herson pentru a complica demersul logistic al forțelor ruse. ”Orice ar fi planurile lor, îi vom distruge”, a amenințat Zelenski.

Zelenski: ”Vom ajuta Europa să reziste presiunii energetice ruse”

Într-o perioadă de cumpănă pentru Europa, care se confruntă cu mari probleme pe planul aprovizionării cu resurse energetice, de la Kiev vin declarații încurajatoare.

ADVERTISEMENT

Ucraina anunță oficial că se pregăteşte să-şi majoreze exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană pentru a ajuta Europa să “reziste presiunii energetice” a Moscovei.

Acest anunț a fost făcut miercuri seara de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, citat de AFP, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

“Vom creşte exporturile noastre de energie electrică către consumatorii din Uniunea Europeană”, a declarat Volodimir Zelensky în discursul său obișnuit la final de zi.

Poziția liderului de la Kiev vine la o zi după un acord al ţărilor membre ale Uniunii Europene de a reduce în mod coordonat consumul de gaze şi de a ajuta astfel Germania după o scădere drastică a livrărilor ruse.

La unison, Kievul şi Bruxelles-ul acuză Moscova că folosește gazul ca armă economică şi politică.

“În pofida războiului, am asigurat integrarea în timp record a reţelelor ucrainene în sistemul european”, a subliniat preşedintele ucrainean.

“Exporturile noastre ne permit nu numai să ne majorăm veniturile în valută, dar şi să-i ajutăm pe partenerii noştri să reziste presiunii energetice ruse. Vom face treptat din Ucraina o ţară garant al securităţii energetice a Europei”, a mai adăugat președintele ucrainean.

Antony Blinken anunță o discuție cu Serghei Lavrov

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunţat miercuri că intenţionează să discute viitorul apropiat cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Ar fi prima convorbire între cei doi oficiali de la invazia rusă a Ucrainei, declanșată la sfâşitul lui februarie, relatează CNN.

Oficialul de la Washington a anunțat că va discuta cu Lavrov despre ”propunerile substanțiale” făcute Moscovei cu ”săptămâni în urmă” pentru a încerca să asigure eliberarea a doi americani despre care spune că au fost reținuți pe nedrept. E vorba de Paul Whelan și Brittney Griner.

Momentan, Antony Blinken nu a dezvăluit ce propuneri a înaintat Moscovei pentru a-i aduce acasă pe cei doi.

Brittney Griner este un superstar din baschetul feminin american, în timp ce Paul Whelan e un fost pușcaș marin.

Tot CNN a mai scris că administrația Biden s-ar fi oferit să-l ofere la schimb pe Viktor Bout, un traficant de arme rus condamnat la 25 de ani de închisoare în SUA, ca parte a unui potențial acord pentru eliberarea lui Whelan și Griner.

ADVERTISEMENT