News

Război în Ucraina, ziua 189. Explozii într-un oraș controlat de ruși în regiunea Herson, SUA promit Kievului un nou ajutor militar

Ziua 189 de război în Ucraina. În discursul nocturn, președintele Volodimir Zelenski a transmis că armata ucraineană face tot ce este posibil pentru a dezvolta contraofensiva începută în sudul țării.
31.08.2022 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 189 Explozii intrun oras controlat de rusi in regiunea Herson SUA promit Kievului un nou ajutor militar
Volodimir Zelenski îi îndeamnă pe soldații ruși să renunțe la luptă. Foto: facebook.com/zelenskiy.official - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
31-08-2022
18:35

Explozii puternice raportate în mai multe zone din regiunea Herson, în sudul Ucrainei

Conform CNN, există mai multe rapoarte despre explozii puternice în zona Nova Kakhovka, din regiunea Herson. Orașul  ocupat de forțele rusești este plasat strategic pe fluviul Dnepr. Acolo este și un pod care a fost atacat în mod repetat de forțele ucrainene.

În ultimele săptămâni, au fost lovite și depozitele de muniții din zonă. Pe rețelele de socializare, localnicii vorbesc despre lovituri aeriene și despre un incendiu de proporții în apropierea unei fabrici de mobilă.

Există, de asemenea, rapoarte privind noi explozii în apropierea podului principal Antonivskiy, care traversează fluviul Dnepr, la sud de orașul Herson, precum și explozii în zona Oleshkiy, din apropiere.

Totuși, uu a existat niciun comentariu oficial din partea ambelor părți cu privire la aceste rapoarte. Rapoartele vin la câteva zile după ce Ucraina a anunțat o nouă contraofensivă în sud, menită să disloce forțele rusești din orașul Herson.

31-08-2022
18:34

Ministerul ucrainean al Apărării cere locuitorilor din Crimeea să ofere detalii despre bazele și mișcările forțelor rusești

Ministerul ucrainean al Apărării a făcut apel la informatorii din Crimeea să transmită detalii despre mișcările forțelor rusești. Reprezentanții Ministerului ucrainean al Apărării au declarat pe Telegram că doresc ca locuitorii din Crimeea să furnizeze “pozițiile exacte ale ale forțelor de ocupație (preferabil geo-referențierea cu coordonate)“, precum și detalii despre locul în care locuiesc ofițerii superiori.

De asemenea, a cerut oamenilor să furnizeze “și rutele de deplasare a echipamentelor militare“, dar și “datele exacte despre colaboratorii locali care au trecut de partea inamicului“.

Potrivit CNN, Ucraina nu a recunoscut niciun atac asupra pozițiilor și echipamentelor militare rusești din Crimeea.

31-08-2022
18:32

SUA anunță mai multă asistență de securitate pentru Ucraina

Coordonatorul Consiliului de Securitate Națională al Statelor Unite pentru comunicare strategică, John Kirby, a declarat miercuri că anunțul despre un alt ajutor militar pentru Ucraina va veni în zilele următoare.

Noi am angajat peste 13 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru forțele armate ucrainene și vom continua să facem acest lucru. Și vor exista anunțuri privind viitoarele ajutoare de securitate în zilele următoare“, a declarat el reporterilor, conform CNN.

Noul ajutor american ar veni după ce miercurea trecută președintele american Joe Biden a anunțat asistență militară de 2,98 miliarde de dolari pentru Ucraina. SUA au oferit Ucrainei un ajutor militar de aproximativ 13 miliarde de dolari de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

De la începutul războiului, SUA au oferit 7 miliarde de dolari sub formă de granturi pentru sprijin bugetar direct și peste 1,5 miliarde de dolari sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina și refugiații ucraineni.

31-08-2022
18:31

Succes major al SBU. Organizatorii loviturii de stat coordonate de serviciile speciale ruse vor ajunge în fața instanței

Conform comunicatului de presă publicat pe ssu.gov.ua, anchetatorii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au înaintat instanței probele adunate împotriva a două personalități publice și politice care pregăteau preluarea puterii de stat în Ucraina cu o schimbare violentă și răsturnarea ordinii constituționale.

Contrainformațiile Serviciului de Securitate i-au expus pe cei implicați în începutul invaziei pe scară largă a Federației Ruse în 2022. S-a stabilit că autorii au acționat în coordonare cu rușii și cu membri individuali ai ONG-ului Ukrainian Choice.

Printre altele, în 2019, ei au avut legătură cu primirea asistentului de atunci al președintelui rus, Vladislav Surkov. Potrivit anchetatorilor SBU, în timpul anexării Crimeei și invaziei militare a Federației Ruse în regiunile Donețk și Lugansk, cei implicați au cooperat strâns cu structurile politice ale lui Viktor Medvedchuk, discutând despre planurile de creare a unui stat de uniune al Rusiei, Belarusului și Ucrainei.

Cu toate acestea, finanțarea așteptată de la Medvedchuk nu a venit, așa că au început să acționeze separat. Un reprezentant al Federației Ruse, care are legături în serviciile speciale ruse și în guvern, a promis că le va oferi fonduri.

Pentru a răsturna guvernul cu forța, cei implicați au elaborat un plan de organizare a Adunării Naționale. Oameni care au aceleași idei și membri ai organizațiilor publice subordonate acestora urmau să se adune la Kiev și să anunțe revocarea președintelui, dizolvarea Radei Supreme și a Guvernului.

Bugetul pentru Adunarea Națională s-a ridicat la 9,7 milioane de dolari. Pentru a asigura partea de putere a loviturii de stat, unul dintre participanți a început să recruteze oameni cu experiență în serviciul militar. A fost deja condamnat un complice al rebelilor, care a fost demascat de SBU în timpul unei tentative de recrutare.

La momentul începerii invaziei pe scară largă, atacatorii nu au primit suma totală a finanțării promise. Motivul probabil este deturnarea fondurilor alocate pentru activități subversive în Ucraina, care este legată de o serie de demisii importante în guvernul rus și agențiile de aplicare a legii.

Pe vremea când luptele aveau loc lângă Kiev, rebelii au schimbat planul de lovitură pentru a crea ”republici populare” în regiunile vestice. Acest lucru s-a întâmplat datorită încrederii în ocuparea rapidă a părților de est, nord și sud ale Ucrainei.

Cei implicați sunt acuzați de conspirație în vederea comiterii de fapte cu scopul de a schimba în mod violent ordinea constituțională și de a ocupa puterea de stat, în temeiul părții 1 a art. 109 din Codul penal al Ucrainei.

Acțiunile de anchetă în cadrul procedurilor penale sunt în desfășurare pentru a aduce în fața justiției și alte persoane implicate. Detectarea activităților ilegale este efectuată de Biroul SBU din regiunea Ivano-Frankivsk în coordonare cu Departamentul de contrainformații al SBU. Dosarul a fost preluat de Parchetul Regional Ivano-Frankivsk.

31-08-2022
16:17

Avertisment al șefului Statului Major General al armatei germane: ”Rusia poate deschide un al doilea teatru de război”

Într-o perioadă în care conflictul din Ucraina este departe de final, un important oficial din zona militară UE lansează un avertisment sever.

Șeful Statului Major General al Germaniei, generalul Eberhard Zorn, spune că Rusia are potențialul de a deschide un ”al doilea teatru de război”.

”Majoritatea forţelor terestre ruseşti ar putea să fie concentrate în Ucraina pentru moment, dar, chiar şi aşa, nu ar trebui să subestimăm potenţialul forţelor terestre ruse de a deschide un al doilea teatru de război”, a declarat generalul Eberhard Zorn, conform The Guardian.

Zorn a mai punctat faptul că, dincolo de infanterie, Rusia are la dispoziţie forţe maritime şi aeriene.

”Cea mai mare parte a marinei ruse nu a fost încă desfăşurată în războiul din Ucraina, iar forţele aeriene ruse au în continuare un potenţial semnificativ, ceea ce reprezintă o ameninţare de asemenea pentru NATO”, a mai spus Zorn.

31-08-2022
11:13

Inspectorii ONU ar putea ajunge joi la Zaporojie. Rușii anunță că vizita va dura o zi

Inspectorii agenției nucleare din cadrul ONU au plecat miercuri dimineață de la Kiev către centrala nucleară Zaporojie, relatează The Guardian.

Există însă informații contradictorii cu privire la cât timp va dura inspecția AIEA (Agenției Internaționale pentru Energie Atomică).

Oficialii ruși instalați în zona centralei nucleară au sugerat că vizita ar putea dura doar o zi. De cealaltă parte, luni, oficialii AIEA și cei ucraineni au sugerat că inspecția ar putea dura câteva zile.

31-08-2022
11:07

Oficialii ucraineni anunță succese în zona de sud. Rușii infirmă: ”Contraofensiva a eșuat”

Declarații diametral opuse venite dinspre ucraineni și ruși în privința luptelor din sudul statului vecin.

Iuri Sobolevski, șeful adjunct al consiliului regional din Herson, a declarat că trupele ucrainene s-au bucurat de succese în districtele Herson, Beryslav și Kakhovka. Acesta nu a oferit detalii despre eventuale câștiguri teritoriale.

În replică, de la Moscova, Ministerul rus al Apărării anunță că Ucraina a eșuat în încercarea de a lansa o contraofensivă în sudul țării.

Kremlinul mai adaugă că ucrainenii au suferit pierderi grele atât de echipament militar, cât și de personal. 

În conferința zilnică, purtătorul de cuvânt al instituției ruse a declarat că forțele ruse au doborât trei elicoptere ucrainene și au distrus patru avioane de luptă inamice.

31-08-2022
06:17

ISW anunță că Ucraina a declanșat contraofensiva, însă va fi un proces de durată

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW – Institute for the Study of War) anunță că Ucraina a declanșat contraofensiva în Herson, însă aceasta va fi una de durată pentru că nu respectă tiparele obișnuite ale războiului.

Specialiștii punctează că, în acest caz, nu se poate vorbi despre ”o eliberare în marș forțat ci un război de uzură în care ucrainenii alternează atacurile la sol cu bombardamente în adâncime. Este un proces coeziv care va necesita ceva timp pentru a fi executat corect”.

Pentru a nu divulga informații de pe front, ucrainenii au interzis accesul jurnaliștilor în zonă pentru următoarele săptămâni. Totodată, cetățenii au fost rugați să nu posteze pe rețelele de socializare informații privind luptele în desfășurare. De asemenea, experții militari au fost rugați să nu își mai dea cu părerea referitor la această contraofensivă, pentru a nu ajuta, indirect, Rusia.

În aceste condiții, e de așteptat ca presa din Rusia să prezinte favorabil ei situația, afirmând că Ucraina eșuează în contraofensivă, deși acest lucru nu ar fi un adevăr. În Herson ar fi rămas aproximativ 20.000 de soldați ruși, care vor pierde orice contact cu Rusia și cu liniile de aprovizionare în aproximativ două săptămâni.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre eforturile armatei de a duce bătălia în fața forțelor rusești. În acest context, el a subliniat că soldații din armata rusă “pot face doar două lucruri: să fugă sau să se predea“.

Zelenski i-a avertizat încă o dată pe soldații ruși

Conform CNN, Zelenski a declarat că forțele armate și serviciile de securitate fac “tot ce este posibil și imposibil pentru ca fiecare militar rus să simtă neapărat răspunsul ucrainean la această teroare teribilă pe care Rusia a adus-o pe pământul nostru“.

ADVERTISEMENT

Astfel, acesta a lăsat să se înțeleagă că mult așteptata contraofensivă din sudul Ucrainei a continuat și marți. Cu toate acestea, au apărut puține detalii despre obiectivele și calendarul acesteia, precum și despre progresele ucrainene în regiunea Herson.

Chiar și așa, Zelenski a promis că “pe tot teritoriul ocupat temporar al Ucrainei, din Crimeea până în regiunea Harkov, armata rusă nu are și nu va avea nicio bază sigură, niciun loc liniștit”.

ADVERTISEMENT

Apărătorii noștri vor distruge toate depozitele, cartierele generale ale ocupanților și echipamentele acestora, indiferent unde se află.

Acesta este pământ ucrainean, iar ocupanții pot face doar două lucruri: să fugă sau să se predea. Nu le lăsăm alte opțiuni“, a completat președintele Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Mesaje clare și pentru populația din Crimeea

În același context, Volodimir Zelenski a sfătuit populația din peninsula Crimeea – anexată de Rusia în 2014 – să evite prezența lângă bazele militare rusești. Un semn clar al viitoarelor atacuri ale forțelor ucrainene.

Vă rugăm să stați cât mai departe posibil de instalațiile militare rusești. Nu stați în apropierea bazelor rusești și a aerodromurilor militare. Raportați serviciilor speciale ale Ucrainei toate informațiile pe care le cunoașteți despre ocupanți, astfel încât eliberarea Crimeei să se întâmple mai repede“, a precizat Zelenski.

ADVERTISEMENT

Altfel, el a îndemnat AIEA să facă mai mult decât să inspecteze centrala nucleară de la Zaporojie, spunând că sunt necesare decizii strategice. Președintele Ucrainei a punctat că face “tot ce se poate” pentru a se asigura că organismul de supraveghere nucleară al ONU poate vizita în siguranță centrala nucleară Zaporojie.

Delegația Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a sosit în Ucraina, iar Zelenski a spus că misiunea acesteia la centrala nucleară este importantă: “Din păcate, Rusia nu oprește provocările tocmai în acele direcții dinspre care vine misiunea. Dar sper că AIEA își va putea începe activitatea.”

Care mai este situația la centrala nucleară Zaporojie

Atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc de atacuri zilnice cu rachete și artilerie în apropierea centralei. “Situația de la centrala ZNPP și din Enerhodar, în zonele înconjurătoare, rămâne extrem de periculoasă“, a declarat Zelenski.

Amintim că Zelenski s-a întâlnit marți cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a cărui delegație intenționează să viziteze centrala în această săptămână. Liderul ucrainean a îndemnat AIEA să facă mai mult decât să inspecteze centrala, spunând că sunt necesare decizii strategice “în ceea ce privește demilitarizarea urgentă a centralei și retragerea întregului personal militar al Federației Ruse“.

Președintele a insistat că zona ar trebui să devină o zonă demilitarizată și că ar trebui să aibă loc o tranziție a centralei la controlul deplin al statului ucrainean O altă știre importantă publicată spre finalul zilei de marți a vizat dronele iraniene. Departamentul de Stat al SUA a confirmat evaluarea potrivit căreia Rusia a primit drone iraniene.

Purtătorul de cuvânt adjunct principal al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a confirmat că SUA consideră că Rusia a primit vehicule aeriene fără pilot la bord (UAV) din Iran și “intenționează să folosească aceste UAV iraniene, care pot efectua atacuri aer-sol, război electronic și țintire pe câmpul de luptă din Ucraina“:

SUA dezvăluie că Rusia a primit drone din Iran

“Armata rusă suferă de o lipsă majoră de aprovizionare în Ucraina, în parte din cauza sancțiunilor și a controalelor la export, ceea ce obligă Rusia să se bazeze pe țări nesigure, precum Iranul, pentru aprovizionare și echipamente.

Vom continua să aplicăm cu fermitate toate sancțiunile americane atât în ceea ce privește comerțul cu arme rusești, cât și cele iraniene și vom fi alături de partenerii noștri din întreaga regiune împotriva amenințării iraniene.”

De cealaltă parte, rușii au aflat marți seara că Mihail Gorbaciov – ultimul președinte al URSS – a murit în spital, la 91 de ani. De asemenea, unii dintre ei au aflat că Rusia și-a intensificat eforturile pentru organizarea unor referendumuri false în Ucraina ocupată. Asta au susținut oficialii SUA.

În prim-plan apare un oficial de rang înalt de la Kremlin, care dirijează aceste eforturi cu privire la referendumurile fictive în părțile ocupate ale Ucrainei. “Pregătirile pentru referendumurile fictive sunt conduse de primul adjunct al șefului administrației prezidențiale ruse, Serghei Kiriyenko.

Kiriyenko este responsabil de supravegherea teritoriilor deținute de Rusia înainte de încercarea de încorporare a acestora în Rusia, care ar fi ilegală dacă ar fi finalizată“, a declarat Vedant Patel.

Noua tactică aflată în atenția Moscovei

Kiriyenko a fost sancționat în martie 2021 și sancționat din nou în februarie 2022 – cu două zile înainte de începerea războiului rusesc din Ucraina – ca răspuns la decizia președintelui rus Vladimir Putin de a recunoaște așa-numitele Republici Populare Donețk și Lugansk ca fiind “independente“.

Patel a reiterat că SUA evaluează că Rusia ar putea organiza referendumuri false în Herson, Zaporojie și în așa-numitele Republici Populare Donețk și Lugansk, dar și în anumite părți din Harkov.

Referendumurile citate “ar putea avea loc în următoarele săptămâni“. “Ne așteptăm ca Rusia să manipuleze rezultatele acestor referendumuri pentru a pretinde în mod fals că poporul ucrainean dorește să se alăture Rusiei.

Ca parte a referendumurilor false, Rusia va folosi, fără îndoială, campanii de propagandă și dezinformare, va falsifica prezența la vot și va exagera procentul celor care ar fi votat în favoarea aderării la Rusia.

Vrem să fie clar că orice afirmație a Kremlinului potrivit căreia poporul ucrainean dorește cumva să se alăture Rusiei este o minciună.

Sondajele de opinie arată că doar 3% dintre ucraineni spun că ar dori ca Ucraina să fie membră a Uniunii Vamale Eurasiatice conduse de Rusia”, a mai completat Patel.

 

ADVERTISEMENT