LIVE Actualizat 06-10-2022
18:43

Război în Ucraina, ziua 225. Forțele ucrainene au eliberat 93 de așezări în Harkov / ONU: ”Anexările Rusiei sunt invalide în conformitate cu dreptul internațional”

După 225 de zile de război Ucraina obține rezultate surprinzător de bune în Herson, nu doar în Lugansk, acolo unde contraofensiva e în desfășurare.
06.10.2022 | 21:42
Razboi in Ucraina ziua 225 Fortele ucrainene au eliberat 93 de asezari in Harkov  ONU Anexarile Rusiei sunt invalide in conformitate cu dreptul international
Tanc distrus în Ucraina. Foto: Twitter
ADVERTISEMENT
06-10-2022
18:43

ONU: ”Anexările Rusiei sunt invalide”

Șeful agenției de supraveghere nucleară a ONU spune că anexările Rusiei sunt invalide în conformitate cu dreptul internațional.

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a făcut aceste observații la o conferință de presă la Kiev.

“Suntem o organizație internațională. Ne ghidăm după dreptul internațional. Și, după cum știți foarte bine, știți cu toții foarte bine, anexările nu sunt acceptate conform dreptului internațional, Carta ONU, alte instrumente. Deci, acest lucru este foarte clar”, a transmis Grossi.

”Dar există consecințe practice și mă ocup și de asta”, a adăugat expertul ONU. În cadrul conferinței de presă, șeful AIEA a subliniat, de asemenea, situația dificilă a lucrătorilor centralei nucleare, despre care a spus că ”operează în circumstanțe aproape insuportabile”.

Grossi a spus că incertitudinea cu privire la proprietatea fabricii nu a făcut decât să exacerbeze stresul pe care îl întâmpină lucrătorii. El a mai spus că AIEA intenționează să crească numărul de membri ai personalului din fabrică de la doi la patru, probabil efectuând rotații de trei până la patru săptămâni.

06-10-2022
15:53

Forțele ucrainene au eliberat 93 de așezări din regiunea Harkov, în timpul contraofensivei

Forțele Ucrainei au avansat circa 55 de kilometri în ultimele două săptămâni în contraofensiva lor din regiunea Harkov, din nord-estul țării, a declarat joi un general important din armata statului vecin, conform Sky News.

Generalul de brigadă Aleksei Gromov a precizat, într-o conferință de presă, că Ucraina a recucerit 93 de așezări și a eliberat peste 2.400 km pătrați în regiune din 21 septembrie până în prezent.

06-10-2022
15:50

Zelenski, către liderii europeni: ”Ucraina trebuie să câștige pentru protejarea UE”

Volodimir Zekenski s-a adresat, joi, prin videoconferință, liderilor din Uniunea Europeană prezenți la reuniunea Comunităţii Politice Europene care are lor la Praga (Cehia).

Liderul de la Kiev le-a spus șefilor de stat europeni că Ucraina trebuie să câștige războiul, astfel încât Rusia să nu ”avanseze spre Varșovia sau din nou spre Praga”, potrivit The Guardian.

06-10-2022
10:24

Ucraina și NATO au stabilit cum își vor coordona ”următorii pași comuni”

În discursul nocturn de miercuri seara, Volodimir Zelenski a dezvăluit că în cadrul unei reuniuni a Statului Major al Comandantului Şef Suprem au fost aprobate planurile militare noi.

Desigur, nu pot dezvălui exact temele care au fost discutate de personal. Însă majoritatea rapoartelor, rapoarte acceptate şi planuri aprobate definitiv, vor fi pe placul ucrainenilor. Şi cu siguranţă îi vor supăra pe ocupanţi“, a declarat Zelenski, conform EFE, preluată de Agerpres.

Principala chestiune abordată de oficialii ucraineni a fost mişcarea trupelor “în sensul eliberării întregului pământ ucrainean şi tot ceea ce este nevoie pentru punerea în aplicare a operaţiunii noastre de apărare“.

În acest context, Volodimir Zelenski a transmis că în regiunea Herson au fost eliberate miercuri încă trei localităţi. Este vorba despre Novovoskresenske, Novohrihorivka şi Petropavlivka.

Totodată, forţele Kievului au doborât şase drone de fabricaţie iraniană. Mai mult, președintele ucrainean s-a referit și la discuţia “foarte bună” cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Zelenski i-a mulţumit pentru sprijin şi a indicat că şi-au coordonat “următorii paşi comuni“.

06-10-2022
06:01

Tirurile forțelor ruse. Centrul și periferia orașului Zaporojie, vizate de atacuri rachete Iskander-K

În dimineața zilei de 5 octombrie, armata rusă a lansat atacuri cu rachete asupra orașului Zaporojie. Conform primelor rapoarte, au fost înregistrate mai multe victim în urma acestor lovituri.

Șeful administrației militare din regiunea Zaporojie, Oleksandr Starukh, a declarat Telegram: ”Inamicul a tras cu rachete asupra centrului regional și asupra periferiei orașului. Au fost distruse facilități de infrastructură. Informațiile privind victimele sunt în curs de confirmare.

Forțele de apărare aeriană au fost activate.” Informațiile au fost confirmate pe Telegram și de Anatolii Kurtiev, secretarul Consiliului municipal Zaporizhzhia.

Starukh a reamintit cetățenilor că, dacă găsesc muniție neexplodată, este vital să contacteze salvatorii. El a raportat că trupele rusești au atacat Zaporojie cu rachete Iskander-K.

Una dintre rachete a fost distrusă deasupra orașului, iar fragmentele au căzut în mai multe cartiere, conform pravda.com.

 

Armata Rusiei se retrage și își mută răniții din aceste zone, iar soldații ucraineni eliberează localitate după localitate, având avantajul superiorității numerice.

Război în Ucraina, ziua 225 de război. Ofensivă de succes în Herson

Președintele Volodimir Zelenski spune că mai multe așezări au fost eliberate în regiunea Herson din sudul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Liderul de la Kiev a declarat că mai multe așezări din sudul Ucrainei au fost eliberate pe fondul unei contraofensive ucrainene în regiunea Herson.

Comunitățile Novovoskrensenske, Novohryhorivka și Petropavlivka au fost recapturate, a transmis președintele în discursul său zilnic, sugerând că forțele ucrainene fac progrese semnificative în Herson.

ADVERTISEMENT

Cele trei așezări ”au fost eliberate de pseudo-referendum și stabilizate”, a transmis Zelenski.

Cu toate acestea, forțele ucrainene rămân la o oarecare distanță de capitala Hersonului și de alte zone importante din punct de vedere strategic, după cum remarcă analiștii CNN.

ADVERTISEMENT

De asemenea, armata ucraineană a anunțat că, pe măsură ce forțele sale înaintează în regiunea de sud a Hersonului, unitățile ruse au suferit pierderi semnificative și încearcă să-și evacueze răniții și echipamentul la cele mai apropiate puncte de trecere peste râul Nipro.

”În special, inamicul a mutat până la 150 de militari răniți și aproximativ 50 de unități de echipament militar avariat în așezarea Vesele, lângă hidrocentrala Kahovka”, a anunțat Statul Major.

ADVERTISEMENT

Între timp, în nord-estul țării, armata ucraineană a transmis că rușii au suferit pierderi semnificative, în special în zonele unde forțele ucrainene consolidează câștigurile de-a lungul granițelor regiunilor Donețk și Lugansk.

“Din cauza numărului mare de răniți și a supraîncărcării instituțiilor medicale locale, inamicul a echipat și folosește o școală ca spital militar. Potrivit informațiilor preliminare, acolo sunt până la 200 de militari răniți”, a completat Statul Major.

De asemenea, Ucraina susține că Rusia recrutează mai mulți bărbați din diverse penitenciare. ”Comandamentul ocupației ruse continuă să recruteze prizonieri pentru a compensa pierderile de personal. Potrivit informațiilor preliminare, peste 650 de prizonieri din coloniile penale de înaltă securitate din regiunea Stavropol au fost de acord să ia parte la ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei”, transmit autoritățile ucrainene.

Între timp, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitry Peskov, a anunțat că regiunile anexate ”vor fi cu Rusia pentru totdeauna și inamicii vor fi înlăturați”. Într-un discurs asemănător, Vladimir Putin a anunțat că respectă poporul ucrainean și Ucraina, însă trebuie să denazifice țara, continuând pe aceeași linie obișnuită.

ADVERTISEMENT