News

Război în Ucraina, ziua 226. Macron, după declarațiile lui Biden pe tema unui conflict nuclear: ”Trebuie să vorbim cu prudență de astfel de chestiuni”

După 226 de zile de război Ucraina își continuă ofensiva în Herson, câștigând aproximativ 30 de kilometri în 24 de ore, potrivit datelor oficiale.
07.10.2022 | 23:57
Razboi in Ucraina ziua 226 Macron dupa declaratiile lui Biden pe tema unui conflict nuclear Trebuie sa vorbim cu prudenta de astfel de chestiuni
Armata ucraineană. Foto: Pravda.ua
ADVERTISEMENT
07-10-2022
21:05

Macron, după declarațiile lui Biden pe tema unui conflict nuclear: ”Trebuie să vorbim cu prudență de astfel de chestiuni”

Emmanuel Macron a spus, vineri, la Praga, că liderii lumii trebuie să adopte prudență atunci când abordează subiectul unui posibil conflict nuclear. Liderul de la Paris a răspuns la comentariile făcute de Joe Biden despre un posibil război nuclear.

Președintele SUA a declarat, joi, că lumea se confruntă cu cea mai mare amenințare nucleară de la criza rachetelor din Cuba încoace.

Trebuie să vorbim cu prudență atunci când comentăm astfel de chestiuni”, a spus Macron, în Cehia, la întâlnirea liderilor europeni.

07-10-2022
13:31

Kievul: Declarația lui Zelenski privind ”lovitura preventivă” asupra Rusiei se referea la sancţiuni

În cursul zilei de joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că NATO ar trebui să lanseze ”lovituri preventive” împotriva Rusiei, în loc să “aștepte loviturile nucleare ale Rusiei“.

Aceste declarații au stârnit replici dure ale Kremlinului. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că remarcile liderului de la Kiev ”au confirmat necesitatea” a ceea ce Moscova numeşte ”operaţiunea sa specială” în Ucraina.

Între timp, purtătorul său de cuvânt al lui Zelenski, Serhii Nikiforov, a venit cu lămuriri în privința declaraților de joi. Acesta a spus că mass-media au citat în mod eronat afirmaţiile făcute de preşedintele ucrainean.

În realitate, acesta s-a referit la impunerea de sancţiuni Rusiei când a sugerat că sunt necesare lovituri preventive împotriva acesteia, scrie The Guardian.

”Colegi, aţi mers puţin prea departe cu isteria nucleară şi acum auziţi atacuri nucleare chiar şi acolo unde nu sunt.

“Preşedintele a vorbit despre perioada de până la (invazia Rusiei în Ucraina la) 24 februarie. Atunci era nevoie să fie aplicate măsuri preventive pentru a împiedica Rusia să înceapă războiul. Permiteţi-mi să vă reamintesc că singurele măsuri despre care era vorba atunci erau sancţiunile preventive”, a afirmat Nikiforov pe pagina sa de Facebook.

07-10-2022
10:19

Recep Tayyip Erdoğan a discutat cu Vladimir Putin despre încheierea războiului din Ucraina

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit vineri cu omologul rus Vladimir Putin. În discuția telefonică au fost abordate teme despre îmbunătățirea legăturilor bilaterale și disponibilitatea Ankarei intermedia finalul războiului din Ucraina, conform Reuters.

Ultimele evoluții din Ucraina au fost, de asemenea, discutate în cadrul convorbirii telefonice, potrivit reprezentanților administrației de la Ankara. Turcia este membră a NATO și are relații strânse atât cu Ucraina, cât și cu Rusia.

În acest context, diplomații turci au încercat să echilibreze legăturile în timpul războiului, respingând sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, dar criticând în același timp invazia rusă și furnizând Kievului drone.

Împreună cu Națiunile Unite, Turcia a intermediat acordul din iulie, pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene din porturile sale de la Marea Neagră. Practic, a fost singurul progres diplomatic semnificativ înregistrat în conflictul vechi de șapte luni.

Relațiile Ankarei cu Rusia sunt complexe, cele două țări cooperând îndeaproape în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, dar fiind în același timp în dezacord cu privire la Siria, Libia și Azerbaidjan.

07-10-2022
10:02

Lavrov taxează declarațiile lui Zelenski despre necesitatea unor atacuri ale NATO asupra Rusiei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a reacționat vineri, la puțin timp după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sugerat într-un interviu că NATO ar trebui să lanseze atacuri preventive asupra Rusiei.

Potrivit Reuters, șeful diplomației ruse a profitat de ocazie și a punctat că pentru astfel de idei a fost lansată ”operațiunea specială” din Ucraina.

Procedând astfel, a prezentat lumii, în esenţă, alte dovezi ale ameninţărilor reprezentate de regimul de la Kiev. De aceea a fost lansată o operaţiune militară specială pentru a le neutraliza”, a declarat Serghei Lavrov.

În dialogul cu un think tank australian, Volodimir Zelenski a spus că este de părere că atacurile preventive ale NATO s-ar impune pentru a împiedica orice utilizare a armelor nucleare.

Liderul de la Kiev nu a oferit alte detalii despre natura atacurilor. De asemenea, Zelenski nu a declarat nimic despre abordarea unor atacuri nucleare ale NATO.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus despre declarațiile lui Volodimir Zelenski că reprezintă ”un apel de a începe încă un război mondial cu consecinţe imprevizibile şi monstruoase.”

07-10-2022
10:01

Descoperire macabră în regiunea ucraineană Harkov: 534 de civili găsiți morți. Printre ei, și 19 copii

Cadavrele a 534 de civili au fost găsite recent în regiunea nord-estică ucraineană Harkov. Aici, forţele ucrainene au recâştigat o mare suprafaţă în luna septembrie.

Anunțul îi aparține lui Serhii Bolvinov, de la Poliţia Naţională din Harkov. În numărul prezentat mai sus au fost incluse și cele 447 de cadavre găsite în Izium.

De asemenea, Bolvinov a mai spus că au fost găsite dovezi conform cărora 22 de locuri au fost folosite ca ”săli de tortură”. De cealaltă parte, nu a existat nicio declaraţie din partea oficialilor Rusiei.

07-10-2022
07:09

Cel puțin șapte persoane au fost ucise la Zaporojie, într-un atac cu rachetele armatei ruse

Cel puțin șapte persoane au fost ucise joi, când mai multe rachete ale armatei ruse au lovit orașul Zaporojie, din sudul Ucrainei, potrivit unui oficial ucrainean.

Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale din Zaporizhzhia, a împărtășit informația într-o postare pe Telegram, conform CNN.

Starukh a avertizat că numărul morților ar putea crește, întrucât cinci persoane sunt încă dispărute. El a mai spus că cel puțin 21 de persoane au fost salvate și că echipajele încă lucrează pentru a găsi alte persoane.

Oficialii ucraineni au acuzat Rusia că a țintit în mod intenționat civili. “Nu există nici obiective militare, nici obiective importante în apropierea locului lovit, ci doar clădiri civile și clădiri de apartamente“, a declarat Starukh.

Ministrul de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că cel puțin șapte rachete rusești “au lovit oameni care dormeau liniștiți în casele lor“. “Mai multe au lovit în timpul zilei. Rușii continuă să lovească în mod deliberat civili pentru a semăna frica. Teroarea rusă trebuie oprită – prin forța armelor, sancțiuni și izolare totală“, a continuat Kuleba.

Zaporojie este un oraș important din sudul Ucrainei, nu departe de linia frontului. Acesta este locul în care se află centrala nucleară pe care comunitatea internațională o urmărește cu atenție. O parte din regiune este ocupată de forțele rusești.

07-10-2022
07:05

În ciuda avertismentelor lui Biden, SUA nu au văzut nicio schimbare în poziția nucleară a Rusiei

Un oficial american a declarat joi seară că, în ciuda avertismentului președintelui Biden, care a spus că lumea este cel mai aproape de o criză nucleară din anii ’60 încoace, nu a fost constatată nicio schimbare în ceea ce privește poziția nucleară a Rusiei până în prezent.

Declarația secretarului de presă Karine Jean-Pierre de marți – că nu a existat niciun indiciu de schimbare a poziției Rusiei și, prin urmare, nicio schimbare a poziției SUA – rămâne valabilă, a spus oficialul citat de CNN.

Deși nu există nicio îndoială că poziția nucleară a Rusiei este luată în serios, un înalt oficial guvernamental american a declarat că limbajul președintelui la strângerea de fonduri i-a luat prin surprindere pe alți oficiali din guvern.

Oficialul și-a exprimat surprinderea față de remarcile președintelui, spunând că nu au existat semne evidente de escaladare a unei amenințări nucleare din partea Rusiei.

07-10-2022
07:00

Joe Biden i-a transmis lui Putin că utilizarea armei nucleare tactice ar putea avea consecințe apocaliptice pentru omenire

Președintele SUA, Joe Biden, a lansat joi seara un avertisment dur cu privire la pericolele amenințărilor nucleare lansate recent de președintele Rusiei, Vladimir Putin, în contextul războiului din Ucraina.

În timpul unei strângeri de fonduri la New York, Biden a remarcat că ”este pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba când avem o amenințare directă cu folosirea armei nucleare dacă, de fapt, lucrurile continuă pe calea pe care o urmează”.

Potrivit CNN, liderul de la Casa Albă a încercat să își imagineze următoarele mutări ale lui Vladimir Putin: ”Încerc să-mi dau seama care este rampa de ieșire a lui Putin… Unde găsește o cale de ieșire? Unde se găsește într-o poziție în care nu numai că nu-și pierde fața, ci pierde o putere semnificativă în Rusia?

Avem un tip pe care îl cunosc destul de bine. El nu glumește când vorbește despre potențiala utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice, deoarece armata sa este, ai putea spune, semnificativ neperformantă.

Nu cred că există capacitatea de a (folosi) cu ușurință o armă nucleară tactică și de a nu ajunge la Armageddon.”

În Harkov, forțele ucrainene au eliberat deja 93 de așezări de sub ocupația rusă, în contextul în care soldații Ucrainei au avansat 55 de kilometri în ultimele 14 zile.

Război în Ucraina, ziua 225 de război. Ofensivă din Herson e în desfășurare

Generalul de brigadă Aleksei Gromov a precizat, de asemenea, că Ucraina a eliberat peste 2.400 de kilometri pătrați din regiunea Harkov din 21 septembrie până în prezent.

ADVERTISEMENT

În Herson, ritmul ofensivei e mai lent, însă rușii sunt momentan dezorganizați și se retrag tot mai mult. Internetul e împânzit cu videoclipuri cu soldați ruși demoralizați, răniți și abandonați de superiorii lor în diverse puncte cheie ale frontului.

Inclusiv propaganda rusă nu mai este atât de vehementă în a umili adversarul, recunoscând în final că Ucraina are soldați bine pregătiți, mai ales cu suportul NATO.

ADVERTISEMENT

Între timp, deși e puțin probabil ca NATO să accepte Ucraina în rândurile alianței, din considerente evidente, legătura dintre Ucraina și NATO e mai strânsă ca niciodată. Volodimir Zelenski a dezvăluit, în acest sens, că au fost aprobate deja noi planuri militare, care nu pot fi dezvăluite.

“Desigur, nu pot dezvălui exact temele care au fost discutate de personal. Însă majoritatea rapoartelor, rapoarte acceptate şi planuri aprobate definitiv, vor fi pe placul ucrainenilor.

ADVERTISEMENT

Şi cu siguranţă îi vor supăra pe ocupanţi, în sensul eliberării întregului pământ ucrainean şi tot ceea ce este nevoie pentru punerea în aplicare a operaţiunii noastre de apărare“, a transmis Zelenski.

Între timp, Rafael Grossi, director al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a anunțat că ONU nu are cum să recunoască anexările Rusiei, pentru că acestea sunt invalide potrivit dreptului internațional.

ADVERTISEMENT

”Suntem o organizație internațională. Ne ghidăm după dreptul internațional. Și, după cum știți foarte bine, știți cu toții foarte bine, anexările nu sunt acceptate conform dreptului internațional, Carta ONU, alte instrumente. Deci, acest lucru este foarte clar. Dar există consecințe practice și mă ocup și de asta”, a transmis Grossi.

În Rusia, zeci de mii de recruți se pregătesc să ia drumul Ucrainei după ce au fost instruiți militar, însă lipsa de echipament și alte resurse vitale pare deja să fie o mare problemă pentru lunile următoare, din punctul de vedere al armatei ruse.

ADVERTISEMENT
Păreau cuplul perfect, iar divorțul lor a fost o surpriză pentru toată lumea....
Păreau cuplul perfect, iar divorțul lor a fost o surpriză pentru toată lumea. Ruptura dintre cei doi vine după 12 ani împreună, dintre care doi au fost căsătoriți
Ce-i unește pe alegătorii lui Călin Georgescu. Analiza tranșantă a lui Crin Antonescu:...
Ce-i unește pe alegătorii lui Călin Georgescu. Analiza tranșantă a lui Crin Antonescu: ”Nu-i poți condamna!”
Cât costă candelabrul cu formă de femeie din biroul Andreei Marin. „La Tuffatrice”...
Cât costă candelabrul cu formă de femeie din biroul Andreei Marin. „La Tuffatrice” este realizat în Italia, la un atelier de lux. Exclusiv
Cea mai mare fabrică de pulberi din Europa va fi în România. La...
Cea mai mare fabrică de pulberi din Europa va fi în România. La cât se va ridica investiția
Bombă! Frații Pavăl, de la Dedeman, preiau o echipă cunoscută de fotbal din...
Bombă! Frații Pavăl, de la Dedeman, preiau o echipă cunoscută de fotbal din România
A fost mare petrecere la Craiova de ziua lui Cătălin Botezatu! Vica Blochina...
A fost mare petrecere la Craiova de ziua lui Cătălin Botezatu! Vica Blochina și Raluca Bădulescu au făcut senzație cu ținutele lor! Imaginile spun tot!
Tatăl Andreei Bălan a aflat de pe TikTok că fiica lui a fost...
Tatăl Andreei Bălan a aflat de pe TikTok că fiica lui a fost cerută în căsătorie. Ce spune despre viitorul său ginere, Victor Cornea
Lovitură teribilă pentru soțul Gabrielei Cristea. Se cam confirmă plagiatul: „Am raportat încălcarea...
Lovitură teribilă pentru soțul Gabrielei Cristea. Se cam confirmă plagiatul: „Am raportat încălcarea drepturilor noastre”
Cum explică Crin Antonescu votul românilor: ”Nu mai suportă să fie batjocoriți de...
Cum explică Crin Antonescu votul românilor: ”Nu mai suportă să fie batjocoriți de stat!”
Georgescu – Lasconi, finala alegerilor prezidenţiale! Cum arată cotele la pariuri + este...
Georgescu – Lasconi, finala alegerilor prezidenţiale! Cum arată cotele la pariuri + este aşteptată o prezenţă masivă la vot
Mare schimbare pentru români. Se vinde un celebru supermarket
Mare schimbare pentru români. Se vinde un celebru supermarket
După succesul videochatistei de la POT, Ema Karter vrea în politică! Imaginile PORNO...
După succesul videochatistei de la POT, Ema Karter vrea în politică! Imaginile PORNO cu care a RUPT TikTok-ul
Ingredientul adăugat în cafea care face bine inimii
Ingredientul adăugat în cafea care face bine inimii
LOVITURĂ FINALĂ pentru CĂLIN GEORGESCU! S-a DESCOPERIT REȚEAUA!
LOVITURĂ FINALĂ pentru CĂLIN GEORGESCU! S-a DESCOPERIT REȚEAUA!
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția...
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția sa a oferit detalii neștiute
Marcel Ciolacu: „O voi sprijini pe Elena Lasconi în cel de-al doilea tur...
Marcel Ciolacu: „O voi sprijini pe Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale”
Care sunt cele 8 obiceiuri ale celor mai fericiți oameni din lume. Ce...
Care sunt cele 8 obiceiuri ale celor mai fericiți oameni din lume. Ce trebuie să faci pentru a avea un stil de viață sănătos