Cel puțin trei persoane au fost ucise și nouă au fost rănite, iar altele au rămas blocate sub dărâmături în urma unor atacuri cu rachete asupra unor infrastructuri critice în regiunea Sumy, în nord-estul Ucrainei. Anunțul negru a fost lansat de șeful regional al administrației militare.
“La ora 5:20, trei rachete rusești au lovit instalația de infrastructură civilă. Cel puțin trei persoane au murit. Nouă sunt rănite. Încă mai sunt oameni sub dărâmături“, a declarat pe Telegram Dmytro Zhyvytskyi, șeful administrației militare din regiunea Sumy.
Potrivit CNN, alimentarea cu energie electrică a fost afectată, iar 1.625 de abonați au fost deconectați de la alimentare în regiunea Sumy. Dmytro Zhyvytskyi a îndemnat oamenii să reducă la minimum utilizarea energiei electrice în timpul orelor de vârf.
La rândul său, premierul ucrainean, Denys Shmyhal, a declarat că atacurile rusești au lovit infrastructuri-cheie și au întrerupt alimentarea cu energie electrică în unele zone.
“În special, cinci atacuri cu drone au fost înregistrate în Kiev. Au fost avariate instalații energetice și o clădire rezidențială.
Agresorul a lansat, de asemenea, atacuri cu rachete asupra infrastructurii critice din regiunile Dnipropetrovsk și Sumy. Sute de așezări au fost izolate în urma atacului“, a declarat Denys Shmyhal pe Telegram.
Atacul asupra infrastructurii energetice din districtul Kamianske din regiunea Dnipropetrovsk a provocat “incendii” și “distrugeri grave“, potrivit oficialului militar regional Valentyn Reznichenko.
Premierul i-a îndemnat pe toți ucrainenii să își reducă la minimum consumul de energie electrică. “În prezent, toate serviciile lucrează la eliminarea consecințelor bombardamentelor și la restabilirea alimentării cu energie electrică. Fiecare regiune are un plan de răspuns la criză.
Le cerem ucrainenilor, pentru a stabiliza sistemul energetic, să adopte o abordare unitară și conștientă a consumului economic de energie electrică. Mai ales în timpul orelor de vârf“, a adăugat Shmyhal.
Reprezentanții Ukrenergo au declarat că rețeaua electrică din țară rămâne “sub control“, iar echipele de tehnicieni lucrează pentru a limita consecințele atacurilor.
După ce forțele ruse au lansat un atac cu drone asupra capitalei Kiev, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat luni că “răbdarea s-a terminat“. Astfel, el a cerut sancțiuni împotriva Iranului în cadrul unei reuniuni a UE.
Aici s-a ajuns în contextul în care zeci de drone de fabricație iraniană au lovit mai multe orașe și capitala Kiev, ucigând cel puțin trei persoane, conform CNN.
“Astăzi, pentru prima dată în istoria relațiilor ucraineano-iraniene, am cerut sancțiuni împotriva Iranului“, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba în declarația video încărcată pe pagina sa de Facebook.
“Răbdarea s-a terminat. Am ascultat foarte mult timp diverse explicații și argumente, dar este imposibil să ascundem adevărul. Iar acest adevăr a zburat astăzi în casele orașului Kiev.
Prin urmare, a venit timpul să aplicăm sancțiuni împotriva Iranului pentru furnizarea de arme către Federația Rusă“, a declarat Kuleba.
Ministrul de externe a completat că sancțiunile împotriva Iranului vor trimite un mesaj că oricine ajută Rusia va “suferi și va simți prețul acestei acțiuni“.
Anterior, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat luni că UE “va căuta dovezi concrete” privind implicarea Iranului în războiul din Ucraina, înainte de reuniunea miniștrilor de externe ai UE programată astăzi la Luxemburg.
Rusia este “din ce în ce mai izolată” și “pierde acest război“, a declarat Josep Borrell la sosirea la Luxemburg, pentru o reuniune cu miniștrii de externe ai UE.
Întrebat despre implicarea Iranului în războiul din Ucraina, Borrell a spus: “Este un lucru care va fi discutat… Și vom căuta dovezi concrete despre participarea Iranului.”
Miniștrii de externe ai UE urmează să discute despre “facilitatea de pace, sprijinul militar” și o “misiune de formare” pentru a sprijini Ucraina, a adăugat Borrell.
De cealaltă parte, Iranul a respins în mod repetat afirmațiile Kievului și ale serviciilor de informații americane potrivit cărora furnizează drone “kamikaze” pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei.
Dezmințirile Teheranului urmează unor atacuri mortale cu drone lansate luni de Rusia pe teritoriul Ucrainei.
O femeie a murit în urma atacului cu drone ale forțelor rusești declanșat luni la Kiev, a declarat primarul Vitali Klitschko, conform Sky News.
Într-o postare pe Telegram, edilul a spus: ”Trupul unei femei moarte a fost scos de sub dărâmăturile unei case din districtul Shevchenkivski, unde a avut loc o explozie ca urmare a unui atac cu dronă.
O altă persoană este sub dărâmături. Operațiunile de căutare și salvare continuă. Trei victime au fost internate”.
Primarul Kievului spune că operațiunile de salvare sunt în desfășurare în Kiev, după mai multe atacuri cu drone kamikaze iraniene.
18 persoane au fost salvate și două persoane rămân sub dărâmături la locul unui atac cu drone de luni la Kiev, potrivit primarului Vitali Klitschko.
“Operațiunile de salvare sunt în desfășurare. Stingerea structurilor de clădiri distruse și demolarea molozului este în desfășurare“, a transmis edilul Capitalei ucrainene.
Kievul a fost lovit luni de cel puțin patru ori în cadrul unor atacuri rusești cu drone ”kamikaze”, potrivit administrației militare a orașului.
Forțele aeriene ucrainene au declarat că au distrus luni, la primele ore ale dimineții, zeci de Shaded-136 de fabricație iraniană – cunoscute sub numele de drone ”kamikaze” – în sudul și estul Ucrainei.
”Pe 17 octombrie, de la ora 3:30 a.m. până la 6:50 a.m., 15 drone kamikaze au fost distruse în sud, precum și trei rachete de croazieră în est. Șase drone au fost distruse peste regiunea Odesa și cinci peste regiunea Mykolaiv“, a informat forțele aeriene.
Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Rusia a comandat 2.400 de drone „kamikaze” din Iran. Dronele sunt capabile să transporte rachete ghidate cu precizie și au o sarcină utilă de aproximativ 50 de kilograme.
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, îi roagă pe locuitorii Capitalei ucrainene să se ascundă în adăposturi. La primele ore ale dimineții au fost anunțate mai multe explozii în Kiev, inclusiv în centrul orașului.
”Explozie în cartierul Shevchenkivskyi – în centrul capitalei. Toate serviciile sunt trimise la fața locului. Mai multe detalii mai târziu. Alerta de raid aerian continuă. Rămâneți în adăposturi!”, a transmis primarul Kievului.
BBC menționează că cel puțin trei explozii au fost auzite luni dimineață, în jurul orei 7:00, în Kiev, după ce au fost declanșate sirenele de raid aerian.
Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că SUA nu vor tolera sub nicio formă un eventual atac nuclear rusesc. Oficialii de la Casa Albă au transmis că Statele Unite nu vor face nicio distincție în răspunsul lor dacă Rusia va folosi orice tip de armă nucleară în războiul cu Ucraina.
La acest mesaj s-a ajuns după ce Sullivan a răspuns la o întrebare ipotetică adresată de jurnalista Dana Bash, de la CNN, în emisiunea “State of the Union”. Bash a întrebat dacă SUA ar trata așa-numita utilizare “tactică” a unei arme nucleare – doborârea unei ținte mici sau detonarea în Marea Neagră, de exemplu – în mod diferit față de atacurile la scară largă.
“Utilizarea unei arme nucleare pe câmpul de luptă din Ucraina este utilizarea unei arme nucleare pe câmpul de luptă din Ucraina. Ideea că există cumva diferențe de utilizare în acest caz, cred că este o idee periculoasă.
Din punctul nostru de vedere, credem că este de datoria Statelor Unite, în colaborare cu aliații și partenerii noștri din NATO și cu alte țări responsabile din întreaga lume, inclusiv cu țări precum China și India, să trimită un mesaj foarte clar și decisiv Rusiei că nu ar trebui să aibă în vedere utilizarea armelor nucleare în acest conflict“, a spus Sullivan duminică.
Tot duminică, o ambasadoare ucraineană a subliniat importanța descurajării nucleare, răspunzând astfel comentariilor președintelui Franței, Emmanuel Macron, care a afirmat că nu va aproba un atac de represalii dacă Rusia va folosi o armă nucleară.
“În ceea ce privește răspunsul global, acesta trebuie să fie foarte dur… Aceasta este o linie roșie clară. Acest lucru se bazează, știți, pe ceea ce este construită întreaga infrastructură de securitate a Europei și cea globală. Sper doar că toată lumea înțelege acest lucru.
Noi, în Ucraina, vom rezista și nu vom renunța, indiferent de ceea ce folosește Federația Rusă împotriva noastră. Cred că am dovedit-o. De la rachete, la atrocități, la tot ceea ce încearcă să facă în Ucraina, nu ne frânge voința.
Așa că nu are rost ca Federația Rusă să folosească altceva, pentru că nu ne va opri de la apărarea caselor noastre“, a declarat ambasadoarea Oksana Markarova.
Ea a reiterat, de asemenea, apelul Ucrainei pentru sisteme de apărare aeriană din partea SUA pentru a combate atacurile aeriene rusești în întreaga țară. Mai mult, a declarat că țara acesteia “se bazează” pe noi întăriri din partea SUA.
Tot ieri, diplomații Chinei și ai Kazahstanului și-au îndeamnat cetățenii să părăsească Ucraina. China și Kazahstan se numără printre ultimele țări care au făcut apel la cetățenii lor să părăsească Ucraina, invocând motive de securitate.
Ministerul de Externe al Chinei și Ambasada Chinei din Ucraina au cerut propriilor cetățeni să evacueze Ucraina “având în vedere situația gravă de securitate“.
Ambasada chineză a declarat că va ajuta la evacuarea și transferul celor care trebuie să plece. Ambasada Kazahstanului în Ucraina și-a îndemnat, de asemenea, cetățenii să plece și a avertizat împotriva călătoriilor în Ucraina “având în vedere intensificarea atacurilor asupra infrastructurii civile și a facilităților guvernamentale“.
“Pentru cei care se află încă în țară, nu ignorați sirenele de raid aerian, stați la adăpost și în adăposturi antiaeriene“, a adăugat ambasada.
Altfel, Franța va antrena curând până la 2.000 de soldați ucraineni în cadrul unităților sale militare, câteva săptămâni. Anunțul îi aparține ministrului francez al Forțelor Armate, Sebastien Lecornu.
Președintele francez Emmanuel Macron a validat un plan cu misiuni care durează câteva săptămâni, a declarat Lecornu pentru ziarul Le Parisien. El a precizat că trupele franceze au oferit anterior pregătire de artilerie pentru ucraineni, “dar aici schimbăm scara“.
“Vor exista trei niveluri de pregătire. În primul rând, pregătirea generală a (soldatului combatant). Apoi, pe nevoile specifice raportate de ucraineni, cum ar fi logistica.
Și un al treilea nivel de instruire pe echipamentul furnizat. Acest lucru se va face prin rotații ale contingentelor care vor fi instruite, deoarece recunoaștem faptul că războiul va dura, din păcate, mult.
De asemenea, este necesară formarea unei noi generații de soldați, pentru a rezista în timp. Facem acest lucru respectând statul de drept, fără a fi vreodată în cobeligeranță, pentru că nu suntem în război. Ajutăm o țară care se află în război“, a declarat ministrul.
În ceea ce privește echipamentele militare suplimentare care vor fi trimise Ucrainei, Lecornu a precizat că numărul de sisteme antiaeriene Crotale care vor fi trimise la Kiev este încă în curs de stabilire, dar “va fi semnificativ pentru a le permite să-și apere cerul“.
Franța a trimis deja 18 obuziere Caesar în Ucraina de la începutul războiului și “discuțiile continuă pentru a mobiliza șase tunuri suplimentare“, a precizat Lecornu.
De asemenea, Kievul a solicitat lansatoare de rachete care să permită lovituri cu rază lungă de acțiune, iar Franța studiază livrarea de rachete sol-sol, a adăugat ministrul.
La începutul acestei luni, Macron a anunțat un fond de 100 de milioane de euro (aproximativ 97 de milioane de dolari) care permite Ucrainei să achiziționeze direct ajutor militar de la producătorii francezi.