LIVE Actualizat 18-10-2022
19:22

Război în Ucraina, ziua 237. Ultima dorință a Kremlinului: ”Vrem un singur lucru, Kievul independent de Occident și NATO, și prietenos cu Rusia.”

Ziua 237 de război în Ucraina. Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a condamnat ultimele atacuri ale Rusiei asupra Kievului.
18.10.2022 | 22:02
Razboi in Ucraina ziua 237 Ultima dorinta a Kremlinului Vrem un singur lucru Kievul independent de Occident si NATO si prietenos cu Rusia
Astfel de drone kamikaze au lovit Kievul luni. Foto: captură YouTube, hromadske – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
18-10-2022
19:22

Noul comandant al forțelor ruse anunță că Moscova dorește ca Ucraina să rupă legăturile cu Occidentul și NATO: ”Rușii și ucrainenii sunt un singur popor”

Într-un discurs difuzat marți de televiziunea de stat din Rusia, noul comandant al așa-numitei operațiuni militare speciale din Ucraina, generalul Serghei Surovikin, a prezentat ultima dorință a administrației de la Kremlin:

Vrem doar un singur lucru, ca Ucraina să fie independentă de Occident și de NATO și să fie prietenoasă cu statul rus. Rușii și ucrainenii sunt un singur popor.

Nu ne străduim să avansăm mai mult. Protejăm fiecare soldat și măcinăm metodic inamicul care avansează și care nu renunță la încercările de a ataca pozițiile trupelor rusești.”

Potrivit CNN, Surovikin și-a preluat recent postul de comandant al operațiunilor din Ucraina, în urma unei numiri aprobate de ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

18-10-2022
14:33

Parlamentul Estoniei declară Rusia ”regim terorist”

Parlamentarii din Estonia au condamnat marți anexarea de către Moscova a celor patru regiuni din Ucraina și au declarat Rusia ”regim terorist”.

Declarația Legislativului de la Tallinn a fost adoptată cu 88 de voturi ”pentru”. Zece parlamentari au lipsit, iar trei s-au abținut, scrie The Moscow Times.

Parlamentul ”declară Rusia un regim terorist, iar Federația Rusă o țară care sprijină terorismul”, se arată în declarație.

”Regimul lui Vladimir Putin, cu amenințările sale de atac nuclear, a transformat Rusia în cel mai mare pericol pentru pace atât în ​​Europa, cât și în întreaga lume”, se mai arată în comunicat.

18-10-2022
14:25

Kremlinul: Teritoriile ucrainene recent anexate, sub protecția nucleară a Rusiei

Moscova a anunțat, marți, că cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Rusia le-a anexat în ultimele săptămâni se află sub protecţia arsenalului nuclear al Rusiei.

Într-o conferinţă de presă susținut la Kremlin, purtătorul de cuvânt al instituției, Dmitri Peskov, a spus: ”Aceste teritorii sunt părţi inalienabile ale Federaţiei Ruse şi securitatea lor este garantată la acelaşi nivel ca restul teritoriului Rusiei”.

Reamintim că preşedintele rus Vladimir Putin a proclamat, pe 30 septembrie, anexarea a patru regiuni ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. anexării lor, prin încălcarea dreptului internaţional.

18-10-2022
14:21

Volodimir Zelenski: ”30% din centralele electrice ucrainene au fost distruse în octombrie de atacurile ruseşti”

Din 10 octombrie până în prezent, atacurile rușilor au distrus 30% din centralele electrice ucrainene.

Volodimir Zelenski afirmă, pe pagina sa de Twitter, că din cauza ”atacurilor teroriste rusești” nu poate negocia cu regimul Putin.

”Un alt tip de atacuri teroriste ruseşti: atacuri împotriva energiei şi a infrastructurii critice. Începând cu 10 octombrie, 30% din centralele electrice din Ucraina au fost distruse, provocând pene masive de curent în întreaga ţară.

Nu mai există spaţiu pentru negocieri cu regimul lui Putin”, a scris preşedintele Ucrainei pe site-ul de socializare.

18-10-2022
14:18

Ministrul de externe al Ucrainei propune ruperea relațiilor cu Iranul

Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să ia în considerare întreruperea relațiilor diplomatice cu Iranul.

Acest pas vine în urma informațiilor că Rusia atacă teritoriul ucrainean cu drone fabricate în Iran.

Kuleba a spus că Teheranul a furnizat aceste arme Moscovei, iar ”Iranul poartă, prin urmare, întreaga responsabilitate pentru decesele și distrugerile ulterioare”, scrie Sky News.

18-10-2022
09:54

Rusia nu ”are nicio informație” despre folosirea dronelor iraniene în Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, anunță că Moscova ”nu are nicio informație” referitoare la folosirea dronelor iraniene în atacuri la scară largă asupra orașelor ucrainene din această săptămână.

Reuters relatează că Peskov a făcut aceste comentarii în timpul conferinței sale zilnice de presă.

Liderii de la Kiev au acuzat Rusia că folosește dronele iraniene Shahed-136. Ieri, primarul Kievului a spus că cinci din cele 28 de drone desfășurate împotriva orașului au provocat explozii. Cinci persoane au fost ucise în urma unei explozii la o clădire rezidențială din centrul orașului.

18-10-2022
07:49

SpaceX a retras cererea Pentagonului de a finanța Starlink în Ucraina

Fondatorul SpaceX, Elon Musk, a declarat că cererea de finanțare pe care compania a făcut-o Pentagonului pentru a începe să încaseze factura pentru serviciile de internet prin satelit pentru Ucraina a fost retrasă.

Anunțul lui Musk pe Twitter a urmat un raport exclusiv al CNN conform căruia SpaceX a făcut o solicitare către Pentagon în septembrie, spunând că nu mai pot dona terminalele Starlink critice sau sprijini serviciul de însoțire costisitor ”pentru o perioadă nedeterminată de timp”.

SpaceX a cerut Pentagonului să înceapă să plătească serviciul pentru terminalele actuale operate de guvernul ucrainean, precum și să finanțeze aproape 8.000 de terminale noi și servicii pentru serviciile militare și de informații ale Ucrainei.

18-10-2022
05:49

O femeie însărcinată, ucisă de dronele iraniene

Vladimir Putin e acuzat de Volodimir Zelenski, într-un mod ironic, că a ”marcat o nouă realizare”, după ce armata sa a ucis o femeie însărcinată.

Peste 25 de localități au fost atacate cu drone și rachete în ultimele 24 de ore. 37 de drone iraniene și mai multe rachete de croazieră au fost distruse.

”În Kiev, au ucis o familie tânără, vizând o clădire de apartamente cu un “Shahed” iranian. Un bărbat şi o fată însărcinată în 6 luni… Vladimir Putin poate marca încă o realizare, a mai ucis o femeie însărcinată. În total, patru persoane au fost ucise doar de acest atac. Au mai fost şi alte lovituri. Mai mult de 25 de localităţi din ţara noastră au fost atacate în această noapte şi dimineaţă”, a transmis Zelenski.

”Lumea poate şi trebuie să oprească această teroare. Când vorbim despre nevoia Ucrainei de apărare aeriană şi antirachetă, vorbim despre vieţi reale care sunt luate de terorişti. Reuşim să doborâm unele dintre rachete şi drone. În doar 12 ore, începând de duminică la ora 21.00, au fost distruse 37 de drone iraniene şi mai multe rachete de croazieră. Dar pentru a garanta protecţia cerului nostru şi pentru a reduce la zero capacităţile teroriştilor ruşi, avem nevoie de sisteme de apărare aeriană mult mai moderne şi de o dotare mai mare cu rachete pentru astfel de sisteme”, a completat președintele Ucrainei.

”Cu cât Rusia are mai puţine oportunităţi teroriste, cu atât mai repede se va încheia acest război. Rusia nu are nicio şansă pe câmpul de luptă. Şi încearcă să îşi acopere înfrângerile militare cu teroare. De ce are nevoie de teroare? Pentru a pune presiune asupra noastră, asupra Europei, asupra întregii lumi. Teroriştii trebuie să fie neutralizaţi. Această regulă se aplică la fel de eficient peste tot şi va afecta teroarea rusă în acelaşi mod. Când capacităţile teroriste ruseşti vor fi neutralizate prin eforturile comune cu partenerii noştri, Rusia nu va avea altă opţiune decât să se gândească la pace”, a concluzionat Zelenski.

18-10-2022
05:44

Schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina

Rusia și Ucraina au schimbat 110 femei, considerate prizonieri de război. “Nu uităm de niciunul dintre oamenii noştri”, a transmis Volodimir Zelenski.

Din partea Rusiei, femeile capturate erau majoritatea marinari de pe navele comerciale deținute în Ucraina de ruși, alături de militari separatiști pro-ruși din Donbas.

Andriy Yermak, șeful de cabinet al administrației de la Kiev, a comentat ”primul schimb exclusiv feminin”. Printre ucrainencele eliberate se numără mame și fiice care fuseseră ținute captive împreună.

“Le mulţumesc tuturor celor implicaţi pentru acest succes şi le mulţumesc, de asemenea, tuturor celor care alimentează fondul nostru de schimb, care asigură capturarea inamicului”, a adăugat Zelenski.

Deși nu a vrut să spună dacă administrația Biden consideră că războiul intră într-o nouă fază, ea a precizat că ultimele săptămâni reprezintă o “escaladare“.

Reacția SUA nu lasă loc pentru interpretări

Nu am de gând să intru în nicio analiză cu privire la locul în care ne aflăm în acest război. Am fost foarte clară cu privire la modul în care noi am văzut escaladarea Rusiei în ultimele săptămâni“, a declarat Jean-Pierre pentru MJ Lee, de la CNN.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ea a precizat din nou că administrația de la Casa Albă este în contact zilnic cu omologii ucraineni. În plus, s-a referit la cel mai recent pachet de securitate pe care SUA l-au anunțat pentru Ucraina.

Cea mai recentă escaladare. Statele Unite condamnă cu fermitate atacurile cu rachete (n.r. – și drone) ale Rusiei de astăzi, care continuă să demonstreze brutalitatea lui Putin“, a declarat Karine Jean-Pierre.

ADVERTISEMENT

În acest context, primarul orașului Boryspil – situat la periferia Kievului – a transmis că apărarea aeriană a regiunii Kiev a răspuns unui atac cu drone lansate de armata rusă.

Populația a fost sfătuită să fie precaută

Sistemul de apărare aeriană funcționează deasupra orașului nostru, așa că recomand cu tărie tuturor să rămână în adăposturi. Situația este sub control. Forțele noastre armate își fac bine treaba, dar amenințarea rămâne.

ADVERTISEMENT

Fâșia de lumină strălucitoare este armata noastră care încearcă să vadă dronele inamice, așa că nu intrați în panică. Rămâneți în adăposturi“, a adăugat primarul Volodymyr Borysenko pe Facebook.

În urma loviturilor de luni asupra Kievului, cel puțin patru persoane au fost ucise. Rusia a atacat capitala Ucrainei cu drone “kamikaze” de fabricație iraniană, potrivit oficialilor ucraineni.

ADVERTISEMENT

Aceștia i-au îndemnat din nou pe aliații occidentali să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare aeriană mai avansate. Altfel, ministrul ucrainean de interne a declarat că forțele de securitate ale Kievului au reușit să doboare 36 dintre cele 42 de drone de atac lansate luni de Rusia.

Asta arată că acest atac nu și-a atins scopul. Cred că scopul a fost să depășească atacul cu rachete de lunea trecută. Dar acest lucru nu s-a întâmplat astăzi“, a declarat Denys Monastyrskyi pentru televiziunea ucraineană. Dintre cele 42 de drone, aproximativ 30 au vizat Kievul, a precizat el. Celelalte au vizat regiunile Sumy și Dnipropetrovsk.

Un consilier prezidențial ucrainean cere expulzarea Rusiei din G20

Un consilier din biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca Rusia să fie expulzată din forumul G20. ”Cei care dau ordine să atace infrastructura critică pentru a îngheța civilii și organizează mobilizarea totală pentru a acoperi linia frontului cu cadavre, nu pot sta la aceeași masă cu liderii G20, cu siguranță.

Este timpul să punem capăt ru-ipocriziei. FR trebuie să fie expulzată de pe toate platformele“, a declarat Mykhailo Podolyak pe Twitter.

Rusia a fost expulzată din G8 în 2014 din cauza anexării Crimeei. G20 urmează să se reunească luna viitoare în Bali, Indonezia. Kremlinul nu a confirmat încă dacă președintele Vladimir Putin va participa, dar a declarat că Rusia va participa.

Altfel, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat schimbul a peste 200 de prizonieri între Rusia și Ucraina. Printre cei eliberați de forțele ruse și proruse se numără persoane care au fost deținute încă dinainte de invazia din februarie.

Nu uităm de niciunul dintre oamenii noștri. Trebuie să îi eliberăm pe toți. Și o vom face. Le mulțumesc tuturor celor implicați pentru acest succes și le mulțumesc, de asemenea, tuturor celor care alimentează fondul nostru de schimb, adică acelora care asigură capturarea inamicului.

Cu cât avem mai mulți prizonieri ruși, cu atât mai repede vom putea să-i eliberăm pe eroii noștri. Fiecare soldat ucrainean, fiecare comandant de pe linia frontului trebuie să-și amintească acest lucru“, a declarat Zelenski.

ADVERTISEMENT