LIVE Actualizat 20-10-2022
19:25

Război în Ucraina, ziua 239. Armata rusă își concentrează resursele în sud, pentru a rezista contraofensivei Kievului

Război în Ucraina, ziua 239. Atacurile rușilor asupra infrastructurii energetice ucrainene continuă. Neavând de ales, Kievul impune restricții de consum.
20.10.2022 | 22:24
Razboi in Ucraina ziua 239 Armata rusa isi concentreaza resursele in sud pentru a rezista contraofensivei Kievului
Război în Ucraina, ziua 239. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
20-10-2022
19:25

Kievul anunță că armata rusă încearcă să mențină linia frontului din sud

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că în prezent, “sarcina numărul unu” a forțelor ruse este menținerea liniei frontului în sud. În acest sens, forțele ruse trimit mai multe resurse în speranța de a rezista în fața armatei ucrainene care se îndreaptă spre Herson.

Conform CNN, anunțul îi aparține lui Oleksii Hromov, un oficial de rang înalt din cadrul Statului Major General: “Inamicul plănuiește să îndeplinească această sarcină cu ajutorul primului val al mobilizării parțiale și prin creșterea numărului de trupe pe malul vestic al fluviului Nipru.”

Hromov a mai sugerat că în prezent există mai mult de 40 de grupuri tactice de batalioane rusești în regiunea Herson. Potrivit jurnaliștilor americani, fiecare grup cuprinde, de obicei, aproximativ 1.000 de persoane.

De ce este esențială regiunea Herson? “Pentru regimul lui Putin, direcția sud – Herson, Zaporojie și Nykolaiev – are o semnificație strategică din punctul de vedere al păstrării coridorului terestru către Crimeea și al aprovizionării cu apă a peninsulei, precum și al creării unui viitor cap de pod pentru capturarea regiunilor Nykolaiev și Odesa, lipsind Ucraina de statutul de stat maritim“, a declarat Hromov.

De cealaltă parte, un oficial susținut de Rusia a subliniat importanța regiunii pentru Moscova și liderii săi. “Poziția noastră comună este că protejarea regiunii Herson va asigura securitatea Republicii Crimeea.

În acest scop, vom continua să luăm toate măsurile necesare, inclusiv să oferim asistență maximă trupelor și unităților de aplicare a legii de pe linia frontului“, a declarat joi Serghei Aksenov.

20-10-2022
15:04

Rusia, reacție acidă după demisia lui Liz Truss: ”O rușine. Rămâne în istorie pentru analfabetismul său catastrofal”

Moscova a avut o primă reacție după ce Liz Truss, premierul Marii Britanii, și-a anunțat demisia din fruntea Cabinetului londonez.

Ministerul de Externe al Rusiei salută gestul. Kremlinul o cataloghează pe Truss drept ”o rușine” care va rămâne în istorie pentru ”analfabetismul său catastrofal”, scrie Sky News.

Marea Britanie nu a cunoscut niciodată o asemenea rușine de prim-ministru”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

20-10-2022
14:58

Un avion rusesc a lansat o rachetă în apropierea unei aeronave britanice, în zona Mării Negre

Un grav incident militar a fost pe cale de a se produce în zona Mării Negre la finele lunii trecute.

Ministrul apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, a dezvăluit că un avion rusesc a lansat ”accidental” o rachetă în apropierea unui avion britanic care patrula în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, pe 29 septembrie, relatează The Guardian.

Wallace a spus că un avion ”neînarmat RAF RC-135 Rivet Joint” a fost ”abordat” de două SU-27 rusești, dintre care unul ”a lansat o rachetă în apropierea RAF Rivet Joint, dincolo de raza vizuală”.

Prezent în Parlamentul de la Londra, Wallace a declarat că, imediat după incident, Marea Britanie a suspendat patrulele și și-a exprimat îngrijorarea față de ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

Rusia a răspuns și a declarat că a fost vorba de o defecțiune tehnică.

Marea Britanie nu consideră acest incident drept o ”escaladare deliberată”. Londra admite faptul că, cel mai probabil, a fost o defecțiune.

20-10-2022
10:11

Rusia, despre statele UE care sprijină militar armata ucraineană: ”Sponsori ai terorismului”

Ministerul rus de Externe a declarat că livrările de arme ale Uniunii Europene către Kiev au făcut ca blocul comunitar să fie parte la conflict.

Oficialii de la Kremlin au adăugat că țările care trimit arme în Ucraina sunt ”sponsori ai terorismului”.

Într-o ședință susținută la Moscova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zakharova a reluat criticile Rusiei la adresa Occidentului.

Aceasta spune că statele vestice au livrat arme avansate în valoare de miliarde de dolari către Ucraina, pentru a o ajuta să se apere.

20-10-2022
07:14

Ucraina rămâne fără internet din cauza penelor de curent

Rușii au început să lovească puternic infrastructura Ucrainei, astfel că oamenii rămân fără internet, pe lângă faptul că se ia curentul sau apa caldă și gazul.

Conectivitatea la internet e tot mai slabă în mai multe orașe din Ucraina, conform grupului de monitorizare Netblocks.

Întreruperile de energie, care au fost rezultatul atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, sunt acum aplicabile în toată țara de la 7:00 la 22:00.

Potrivit unui tweet al NetBlocks, nivelul de conectivitate din Kiev a scăzut la 81% din nivelurile normale. Cele mai afectate orașe au fost Bucha, Irpin și Brovary, unde accesul la internet a fost sub 70% din nivelurile normale, a spus organizația.

Inclusiv președintele Volodimir Zelenski a făcut apel la ucraineni să fie atenți la consumul de energie electrică începând cu ora 7:00, joi, din cauza daunelor cauzate rețelei de electricitate a națiunii.

Și compania națională de energie, NPC Ukrenergo, a cerut miercuri „înțelegerea și sprijinul” utilizatorilor de energie, în timp ce a anunțat restricții.

”Din păcate, conform noilor date, aproximativ 40% din infrastructura totală și din capacitățile noastre de generare sunt într-adevăr grav afectate”, a declarat Oleksandr Kharchenko, consilier al ministrului ucrainean al energiei.

Armata lui Vladimir Putin continuă să atace puncte strategice din Ucraina. Din nou, vizate de bombardamente au fost infrastructurile de energie electrică.

Război în Ucraina, ziua 239. Kievul impune restricții de consum

Din cauza distrugerilor provocate de ruși, oficialii ucraineni din domeniul energiei au anunțat, miercuri seara, că sunt forțați să introducă restricții programate la furnizarea de curent electric.

ADVERTISEMENT

Vorbim de întreruperi controlate. De la Kiev s-a anunțat că statul vecin a pierdut cel puțin 40% din capacitatea de generare a energiei electrice a țării în urma mai multor zile de atacuri devastatoare cu rachete de croazieră și drone rusești, informează CNN. Restricțiile intră în vigoare de joi, 20 octombrie.

”Din nefericire, potrivit noilor date, aproximativ 40% din infrastructura totală și din capacitățile noastre de generare sunt într-adevăr grav avariate”, a declarat Alexandr Karcenko, consilier al ministrului ucrainean al energiei.

ADVERTISEMENT

”Lucrările de restaurare și reparații sunt în curs de desfășurare, dar miracolele sunt posibile doar într-o anumită măsură.

Prin urmare, ar trebui să ne așteptăm nu doar la întreruperi de urgență, ci și la întreruperi programate astăzi și mâine, pentru a nu supraîncărca rețeaua”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

NPC Ukrenergo, compania energetică națională a Ucrainei, a cerut miercuri ”înțelegerea și sprijinul” utilizatorilor săi de energie, care au fost nevoiți să introducă restricții de consum în urma atacurilor cu rachete.

Conform Ukrenergo, restricțiile de consum vor fi aplicate pe întreg teritoriul Ucrainei între orele 7:00 și 22:00, începând de joi.

ADVERTISEMENT

”Întreruperile vor fi alternative – durata întreruperii este de asemenea stabilită de compania regională de distribuție a energiei electrice, dar nu mai mult de 4 ore”, a precizat compania, într-un comunicat de presă.

Rușii, noi bombardamente asupra infrastructurii energetice ucrainene

În cursul după-amiezii zilei de miercuri, o rachetă rusească de mare precizie a lovit o termocentrală importantă din Bursthin, în vestul Ucrainei, a anunţat guvernatoarea regiunii Ivano-Frankivs, Svitlana Onişciuk.

Uzine, una pe cărbune, alimentează cu electricitate circa 5 milioane de consumatori din trei regiuni ucrainene, adică peste 10% din populaţia ţării dinainte de război.

Onişciuk a precizat, ulterior, că bombardamentul a provocat un incendiu la centrală, dar nimeni nu a fost rănit.


De notat că zona respectivă, aflată la sute de kilometri de front, nu a fost afectată prea mult până acum de conflictul armat declanşat de Rusia în februarie. Termocentrala din zona de vest mai fusese totuşi lovită de patru rachete în 10 octombrie, a afirmat guvernatoarea.

Și Kievul s-a aflat, miercuri, în vizorul rușilor. Mai multe explozii au fost auzite în centrul orașului, la scurt timp după declanşarea sirenelor antiaeriene.

Primarul Vitali Kliciko a venit cu precizări și a spus că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât “mai multe rachete ruse” deasupra Kievului.

Reamintim că, de la începutul acestei săptămâni, capitala ucraineană a fost atacată de mai multe ori de drone kamikaze ruse. Aceste atacuri care vizează în special infrastructuri energetice s-au soldat cu mai mulți morţi, printre care și o femeie însărcinată.

ADVERTISEMENT