News

Război în Ucraina, ziua 274. Blocaj la Vama Sighetu Marmației. Ucrainenii nu pot intra în țară din cauza lipsei de energie

Război în Ucraina, ziua 274. Atacurile rusești de miercuri au afectat grav Capitala ucraineană. Aproape 80% din Kiev a rămas fără apă și electricitate.
24.11.2022 | 20:08
Razboi in Ucraina ziua 274 Blocaj la Vama Sighetu Marmatiei Ucrainenii nu pot intra in tara din cauza lipsei de energie
Război în Ucraina, ziua 274. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
24-11-2022
18:19

Blocaj la Vama Sighetu Marmației. Ucrainenii nu pot intra în țară din cauza lipsei de energie

Este blocaj la Punctul de Trecere a Frontiere Sighetu Marmaţiei, acolo unde mai mulți oameni vor să intre în Ucraina.

Cauza: documentele nu pot fi prelucrate din cauză că partea ucraineană nu este alimentată cu electricitate.

Într-un comunicat postat pe Facebook, Prefectura Maramureş anunţă că oamenii vor primi sandvișuri şi ceai cald, iar cei care doresc pot beneficia de cazare în zonă.

”În Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației se află mai multe persoane care doresc să se deplaseze în Ucraina. Acestea nu pot ieși din țara noastră, deoarece punctul de trecere a frontierei din Ucraina nu este alimentat cu energie electrică și nu se pot prelucra în sistem documentele de călătorie.

În urma intervenției prefectului Rudolf Stauder persoanele aflate în Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației vor primi de la autoritățile române sandwich-uri și ceai cald. De asemenea, până la rezolvarea problemelor de alimentare cu energie electrică din frontiera ucraineană, persoanelor care doresc li se oferă găzduire în locații de cazare din zonă, unde vor fi transportați de către pompierii militari, însoțiți de voluntari și traducători”, se arată în postarea prefecturii.

 

 

24-11-2022
17:36

Lukaşenko amenință Kievul: ”Dacă nu depune armele, conflictul se va termina cu distrugerea completă a țării”

La 9 luni de la începutul invaziei ruse în Ucraina, președintele bielorus, Aleksandr Lukașenko, sugerează că țara agresată ar trebui să nu se mai apere împotriva agresorilor ruși, altfel aceasta va fi distrusă.

Într-o declarație televizată, Lukașenko a spus că ”totul este acum în mâinile Ucrainei” dacă Kievul nu vrea ”să moară un număr mare de oameni”.

”Totul este în mâinile Ucrainei. Nu, nu pentru că vreau să dau vina pe Zelenski sau pe Ucraina. Serios, totul este în mâinile Ucrainei acum. Dacă nu vor să moară un mare număr de oameni.

E greu, e complicat, e dificil, dar dacă nu vor asta, trebuie să se oprească. Trebuie să oprească, trebuie să înceteze, pentru că mai departe va fi distrugerea completă a Ucrainei”, a declarat Lukașenko.

24-11-2022
15:26

UE pregăteşte al 9-lea pachet de sancţiuni contra Rusiei, a anunțat președinta CE, Ursula von der Leyen

Într-o perioadă în care forțele Kremlinului au intensificat atacurile din Ucraina, Uniunea Europeană spune că lucrează la al 9-lea set de sancţiuni contra Rusiei.

Anunțul a fost făcut joi, 24 noiembrie, de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite în Finlanda.

”Lucrăm din greu pentru a lovi Rusia acolo unde o doare, pentru a-i scădea şi mai mult capacitatea de a duce războiul contra Ucrainei şi pot anunţa astăzi că lucrăm cu viteză maximă la cel de-al 9-lea pachet de sancţiuni”, a spus șefa CE.

”Am încredere că foarte curând vom aproba un plafon al preţului global pentru petrolul rusesc cu G7 şi cu alţi parteneri majori. Nu vom avea linişte decât atunci când Ucraina se va impune în faţa lui Putin şi a războiului său ilegal şi barbar”, a mai spus von der Leyen.

24-11-2022
15:22

Un nou schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia. 50 de soldați, eliberați joi

Ministerul rus al Apărării a anunțat, joi, că Ucraina a eliberat 50 de soldați ruși care au fost capturați pe frontul de luptă. Vorbim de cel mai recent schimb de prizonieri între cele două părți combatante.

În prima parte a acestei zile, șeful regiunii Donețk, instalat de Moscova, a declarat că Rusia va elibera și ea 50 de ucraineni capturați, notează The Guardian.

Soldații ucraineni eliberați erau luptători de la Mariupol, Azovstal, insula Șerpilor și Centrala Nucleară de la Cernobîl.

24-11-2022
10:06

Avertisment al AIEA referitor la un accident nuclear

Șeful Agenției pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, anunță că omenirea nu se poate baza ”pe noroc” în continuare referitor la situația de la Centrala Nucleară Zaporojie.

”Nu putem continua să ne bazăm pe noroc pentru a evita un accident nuclear la Zaporojie”, a avertizat Grossi.

Rusia poartă negocieri cu Ucraina pentru a stabili o zonă de siguranță în jurul centralei, însă există zile când bombele cad la distanță mică de reactoarele nucleare.

”Aceasta este o zonă de luptă activă, prin urmare, a ajunge la parametrii conveniți nu este atât de ușor de obținut”, a transmis Grossi.

Totodată, Grossi a mărturisit că nu are dovezi concrete cine pune în pericol real centrala nucleară de la Zaporojie, însă a anunțat că se fac progrese lente pentru a securiza zona.

Miercuri, Rusia a lansat 70 de rachete împotriva Ucrainei. A fost o nouă serie de atacuri care a vizat instalații cruciale de infrastructură.

Război în Ucraina, ziua 274. Aproape 80% din Kiev, fără apă și curent după atacurile de miercuri

Armata ucraineană a anunțat, la câteva ore după bombardamente, că a interceptat 51 dintre cele 70 de rachete ruseşti, dar şi cinci drone de atac.

ADVERTISEMENT

Se pare că rachetele au fost lansate de la bordul a două nave de la Marea Neagră şi de bombardiere strategice din în sudul Rusiei, dar şi de la Marea Caspică.

Atacurile de miercuri au făcut ca situația în Capitala Kiev, unde iarna a lovit crunt, cu temperaturi negative și ninsori, să fie una critică.

ADVERTISEMENT

Conform datelor oficiale furnizate de ucraineni, miercuri seara, 80% dintre gospodării au rămas fără apă şi electricitate.

“Toate serviciile municipale lucrează pentru a restabili alimentarea Kievului cu energie electrică şi apă cât mai curând posibil”, a declarat primarul oraşului cu trei milioane de locuitori, Vitali Klitschko, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

În plus, reţeaua de televiziune aeriană, reţeaua electrică şi alimentarea cu apă sunt toate afectate. Autobuzele electrificate nu au circulat, iar trenurile de metrou circulă doar la fiecare zece minute.

Oficialii guvernului de la Kiev au promis că alimentările cu energie electrică şi apă vor fi restabilite până joi dimineaţa.

ADVERTISEMENT

“Atacurile cu rachete de astăzi (n.r. miercuri) au dus la deconectarea centralelor nucleare de la majoritatea centralelor de încălzire şi apă”, a postat Ministerul Energiei pe Facebook.

Bombardamentele armatei lui Putin au afectat și reţeaua electrică a ţării. Reparaţiile vor dura având în vedere amploarea pagubelor.

Atacurile de la mijlocul săptămânii au fost soldate cu cel puţin cinci morţi şi alţi câţiva răniţi, potrivit oficialilor ucraineni. Numai la Kiev, cel puţin trei persoane au fost ucise şi şase au fost rănite, conform informaţiilor furnizate de administraţia militară locală.

Ucraina va primi generatoare electrice din partea oraşelor europene. Roberta Metsola: ”Ucrainenii au nevoie de sprijin practic pentru a trece iarna”

Organizația ”Generatoare ale Speranţei” (Generators of Hope) lansată de PE (Parlamentul European) şi de Eurocities, coaliţie ce reuneşte peste 200 de oraşe din 38 de state europene, are în plan să trimită Ucrainei sute de generatoare electrice pentru a ajuta populaţia rămasă fără electricitate, încălzire sau apă potabilă.

”Zece milioane de ucraineni nu au în prezent electricitate din cauza atacurilor Rusiei asupra infrastructurii critice civile”, a declarat la o conferinţă de presă preşedinta PE, Roberta Metsola.

”Parlamentul European şi UE au arătat o solidaritate remarcabilă cu Ucraina pe fronturile umanitar, militar şi financiar. Acum, ucrainenii au nevoie de sprijin practic pentru a trece iarna”, a subliniat oficialul UE.

SUA, un nou ajutor militar pentru armata ucraineană

SUA continuă să sprijine militar Ucraina. Pentagonul anunță un nou ajutor militar, în valoare de circa 400 de milioane de dolari. Anunțul a fost făcut miercuri de secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit CNN.

Acest nou pachet de ajutor militar cuprinde ”arme suplimentare, muniţii şi echipamente de apărare antiaeriană”, iar acestea vor proveni din stocurile armatei SUA.

Presă americană vine cu mai multe detalii. Jurnaliștii au aflat că pachetul include muniţii suplimentare pentru sistemele antiaeriene NASAMS, 150 de mitraliere grele cu termoviziune pentru contracararea dronelor, muniţii suplimentare pentru lansatoarele multiple de rachete HIMARS, 200 de obuze ghidate de calibrul 155 mm, plus alte echipamente.

ADVERTISEMENT