SUA au avut, marți seară, o reacție pe tema bombardamentelor raportate în ultimele ore pe teritoriul Rusiei, puse de Moscova pe seama forțelor Kievului.
Oficialii de la Washington au declarat că ”nu încurajează” Ucraina să efectueze lovituri în interiorul Rusiei.
”Nu permitem Ucrainei să lovească dincolo de granițele sale. Nu încurajăm Ucraina să lovească dincolo de granițele sale”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
”Tot ceea ce facem – tot ceea ce face lumea pentru a sprijini Ucraina – este în sprijinul independenței Ucrainei”, a mai spus el, conform Wionews.
Experții cred că Ucraina a reușit să pătrundă în spațiul aerian rusesc cu simple drone din epoca sovietică și nu cu vreun armament livrat de puterile occidentale.
Rusia și Ucraina au anunțat, marți, că au efectuat un schimb de 60 de prizonieri de război.
Șeful de cabinet al președinției de la Kiev, Andrei Yermak, a dat publicității o filmare cu soldații eliberați.
E vorba de zeci de persoane care au rezistat în orașul sudic Mariupol – inclusiv în uzina Azovstal.
”Continuăm să aducem acasă apărătorii de la Mariupol – în lista celor 60 de astăzi sunt 34 dintre ei, inclusiv 14 de la Azovstal”, a spus Yermak.
”Unii sunt răniți și vor primi tot ajutorul necesar în Ucraina”, a adăugat oficialul ucrainean.
Another successful POWs swap. Symbolically, it took place on the Armed Forces Day. 60 people are coming home. Among them are army servicemen, the National and Border Guards. pic.twitter.com/EoNCEbTiht
— Andriy Yermak (@AndriyYermak) December 6, 2022
La rândul său, Ministerul rus al Apărării a declarat că cei 60 de soldați ruși eliberați vor fi transportați cu avionul la Moscova pentru a primi îngrijiri medicale și sprijin psihologic.
Ungaria și-a arătat din nou poziția diferită de restul blocului comunitar în privința sprijinului acordat Ucrainei, stat agresat de Rusia de mai bine de 9 luni de zile.
Marți, regimul lui Viktor Orban s-a opus prin veto pachetului în valoare de 18 miliarde de euro sub formă de ajutor macrofinanciar pentru Ucraina pentru anul 2023 propus de Comisia Europeană, scrie Sky News.
În acest moment, celelalte 26 de state ale Uniunii Europene care au fost de acord cu ajutorul vor căuta o altă soluție pentru a veni în ajutorul Kievului.
Valdis Dombrovskis, vicepreședintele CE, a declarat că UE trebuie să își respecte promisiunile față de Ucraina.
”Ucraina este o țară aflată în război. Are nevoie disperată de sprijinul nostru și nu putem permite ca un stat membru să deraieze sau să întârzie acest sprijin financiar”, a declarat el.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat orașul Sloviansk, aproape de frontul e la Bahmut, cu ocazia Zilelor Forțelor Armate din Ucraina.
Orașul Sloviansk face parte din Donbasul ucrainean, la 40 de kilometri de Bahmut, oraș asediat de ruși și principala țintă a Grupului Wagner.
Zelenski s-a filmat într-o inregistrare video la intrarea în Sloviansk, acolo unde îi salută oe toți militarii care luptă pentru Kiev.
“Începem întotdeauna prin a ne aduce aminte de eroii noştri căzuţi, de toţi cei care şi-au dat viaţa pentru Ucraina”, a transmis Zelenski.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că a desfășurat sisteme mobile de apărare de rachete în nordul Insulelor Kurile – parte a unui lanț de insule situat strategic, care se întinde între Japonia și Peninsula Kamceatka a Rusiei. Japonia revendică sudul Insulelor Kurile deținute de Rusia, pe care Tokyo le numește Teritoriile de Nord. Este o dispută teritorială care datează de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când trupele sovietice au ocupat aceste insule, alungându-i pe japonezi.
Sistemul “Bastionul rusesc”, care are rachete cu o rază de acțiune de până la 500 km, este desfășurat pe insula Paramușhir din partea de nord a Insulelor Kurile, a anunțat Ministerul Rus al Apărării. “Serviciile de coastă ale Flotei Pacificului vor menține o supraveghere non-stop, pentru a controla zona mării adiacente și zonele de strâmtoare”, se arată în comunicat.
Un atac cu dronă asupra unui aeroport din regiunea Kursk din Rusia a incendiat un rezervor de stocare a petrolului, a declarat guvernatorul local.
“Nu au fost victime. Incendiul este localizat. Toate serviciile de urgență lucrează la fața locului”, a transmis Roman Starovoi, guvernatorul regiunii, pe aplicația de mesagerie Telegram.
Începutul săptămânii a adus noi atacuri cu rachete ale Rusiei asupra infrastructurii critice din statul vecin. Au existat și o serie de riposte ucrainene, cu drone, asupra unor baze militare din interiorul statului agresor.
Luni seară, operatorul de energie ucrainean Ukrenergo a avertizat că întreruperi de electricitate în regim de urgenţă vor trebui aplicate în toată Ucraina.
”Din cauza consecinţelor bombardamentelor, pentru a menţine echilibrul între producţia şi consumul de electricitate, un sistem de întreruperi de urgenţă va fi instituit în toate regiunile Ucrainei. Electricitatea va fi furnizată cu prioritate infrastructurilor esenţiale”, a anunţat Ukrenergo, conform Sky News.
Operatorul a adăugat că mai multe centrale electrice ”nu vor putea funcționa la capacitate maximă pentru o perioadă” din cauza bombardamentelor, care au lovit numeroase regiuni.
”În combinație temperaturile extrem de scăzute din zilele următoare, acest lucru va determina o creștere a deficitului de energie electrică în sistem.
Pentru a menține echilibrul între producția și consumul de energie electrică în toate regiunile Ucrainei, va fi introdus un mod de deconectare de urgență. Reparaţii de urgenţă sunt în curs”, potrivit Ukrenergo.
În seria de atacuri de luni, 5 decembrie 2022, Armata lui Putin ar fi folosit aproape 70 de rachete de croazieră. Acestea au vizat mai multe ţinte din Ucraina, potrivit apărării aeriene ucrainene, relatează Agerpres.
Din acest total, foarte multe rachete au fost lansate de bombardiere strategice de la distanţă. Vorbim de lansări inclusiv din Marea Caspică, potrivit unui comunicat difuzat pe Telegram.
La rachetele de croazieră se adaugă un număr de 22 de rachete de tipul Kalibr. Acestea au fost lansate de pe nave din Marea Neagră.
De această dată, apărarea antiaeriană ucraineană a fost extrem de eficientă. Acesta a respins majoritatea atacurilor, se arată în comunicat.
”În total, au fost doborâte peste 60 de rachete ale invadatorilor”, notează sursa citată.
Au existat o serie de rachete ruseşti care şi-au atins ţintele. În oraşele Odesa sau Kiev, alimentarea cu energie a fost din nou întreruptă.
Tot luni, Rusia a acuzat Ucraina de atacuri cu drone asupra a două baze aeriene, soldate cu moartea a trei militari.
”Luni dimineaţă, regimul de la Kiev a încercat să efectueze atacuri cu drone de concepţie sovietică asupra Bazei aeriene Diagilevo, în regiunea Reazan, şi asupra Bazei Engels, în regiunea Saratov”, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova.
Potrivit presei ruse, citată de cotidianul The Guardian, un camion-cisternă a explodat luni dimineaţă în Baza aeriană Diagilevo, un incident soldat cu trei morţi şi cinci răniţi.
Această bază aeriană se află la periferia oraşului Reazan, la circa 150 de kilometri sud-est de Moscova şi la 450 de kilometri de frontiera cu Ucraina.
Autoritățile locale ucrainene anunță că rușii și-au reluat, luni seară, atacurile în orașul Odesa, din sud. A fost lovită o instalație de infrastructură energetică și clădiri rezidențiale, a declarat guvernatorul regiunii.
Maksim Marchenko a mai spus că s-au raportat și doi răniți. În urma atacului, majoritatea zonelor din oraș au rămas din nou fără curent.
Oficialul din Odesa a spus că serviciile de urgență lucrează la restabilirea alimentării cu energie electrică. În plus, orașul sudic a rămas și fără alimentare cu apă.