News

Război în Ucraina, ziua 335. Polonia a cerut oficial Germaniei aprobarea pentru transferul de tancuri / NATO: ”Aliații vor găsi în curând o soluție”

Presiunea se intensifică asupra Germaniei pentru a furniza tancuri Leopard de fabricație germană Ucrainei, după ce vineri nu a reușit să ia o decizie la Ramstein.
24.01.2023 | 16:45
Razboi in Ucraina ziua 335 Polonia a cerut oficial Germaniei aprobarea pentru transferul de tancuri  NATO Aliatii vor gasi in curand o solutie
Un tanc polonez Leopard 2PL în timpul unui exercițiu militar din 2022. Foto: Kacper Pempel/Reuters
ADVERTISEMENT
24-01-2023
14:45

Cinci guvernatori şi patru viceminiştri din Ucraina au fost demişi din funcţie

Ucraina a demis marți mai mult de o duzină de înalți oficiali, inclusiv guvernatorii mai multor provincii importante de pe câmpul de luptă, în cea mai mare remaniere a conducerii sale în timp de război de la invazia Rusiei de anul trecut.

Printre oficialii ucraineni care au demisionat sau au fost demiși marți se numără guvernatorii regiunilor Kiev, Sumî, Dnipropetrovsk, Herson și Zaporojie.

Herson, Zaporojie și regiunea adiacentă Dnipropetrovsk sunt acum provincii de pe linia frontului; Kiev și Sumî au fost câmpuri de luptă importante la începutul războiului.

Un ministru adjunct al apărării, un procuror adjunct, un șef adjunct al biroului președintelui Volodimir Zelenski și doi miniștri adjuncți responsabili cu dezvoltarea regională se numără printre cei care au plecat.

Unii, deși nu toți, au fost legați de acuzații de corupție.

Ucraina are un istoric de corupție și de guvernare șubredă și se află sub presiune internațională pentru a demonstra că poate fi un administrator de încredere al miliardelor de dolari din ajutorul occidental.

24-01-2023
12:41

Polonia a cerut oficial Germaniei aprobarea pentru transferul de tancuri. NATO: ”Aliaţii vor găsi în curând o soluţie”

Polonia a solicitat oficial Germaniei permisiunea de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina.

Varșovia are nevoie de acordul Berlinului, deoarece tancurile sunt fabricate în Germania și nu pot fi exportate.

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, este cel care a confirmat că țara sa a cerut oficial permisiunea Germaniei.

”Germanii au primit deja cererea noastră de acord pentru transferul tancurilor Leopard 2 în Ucraina”, a scris el pe Twitter.

De asemenea, fac un apel către partea germană să se alăture coaliției de țări care susțin Ucraina cu tancuri Leopard 2. Aceasta este cauza noastră comună, pentru că este vorba de securitatea întregii Europe!”, a mai adăugat oficialul polonez.

În replică, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunțat că guvernul din care face parte va decide “foarte curând” în privința cererii formulate de Polonia.

Marți, la Berlin, Pistorius și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au susținut o conferință comună de presă. Oficialul de la Bruxelles  a îndemnat aliaţii să accelereze livrările de arme grele şi mai avansate către Ucraina pentru a respinge forţele ruse.

Acesta și-a exprimat încrederea că o decizie privind trimiterea de tancuri de luptă Kievului va veni în curând.

24-01-2023
08:29

O nouă demisie din echipa lui Zelenski. Adjunctul șefului biroului prezidențial a părăsit funcția

La începutul acestei săptămâni, Volodimir Zelenski a anunțat că, la vârful conducerii statului ucrainean, vor avea loc schimbări de personal care vor fi prezentate publicului în această săptămână.

Între timp, marți dimineață, șeful biroului prezidenţial al Ucrainei, Kirilo Timoşenko a anunţat că i-a cerut luni preşedintelui Volodimir Zelenski să-l elibereze din funcţie, informează Reuters.

”Îi mulţumesc preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski pentru încrederea şi oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi şi în fiecare minut”, a scris Timoşenko pe aplicaţia de mesagerie Telegram, scrie Sky News.

Până în prezent, Timoşenko nu a prezentat niciun motiv pentru plecarea sa din funcție. Presa din țara vecină a scris că Timoşenko ar putea face parte din remanierea de personal anunţată de Zelenski.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că Germania nu blochează exportul de tancuri Leopard 2, în timp ce Berlinul se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a furniza armele grele pe care Kievul le solicită.

Război în Ucraina, ziua 335. Oficial UE: Germania nu blochează exportul de tancuri Leopard 2

Berlinul nu a reușit să ia o decizie cu privire la reexportul tancurilor de fabricație germană către Ucraina la summit-ul internațional de apărare de vineri de la baza militară americană de la Ramstein, în sud-vestul Germaniei.

ADVERTISEMENT

”Se pare că Germania nu are de gând să interzică exportul acestor arme, dacă unele state membre ale UE care le au vor dori să le trimită”, a declarat Borrell în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, el a prezentat detaliile pachetului de ajutor militar recent aprobat de UE pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro, la care se adaugă alte 45 de milioane de euro pentru o misiune de pregătire militară a forțelor ucrainene.

ADVERTISEMENT

Astfel, suma totală a sprijinului militar al UE pentru Ucraina se ridică la 3,6 miliarde de euro, a spus el, adăugând că suma totală a sprijinului acordat de blocul comunitar Ucrainei – inclusiv ajutorul militar, financiar, economic și umanitar – se ridică în prezent la 49 de miliarde de euro.

Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat că țara sa nu va bloca demersul UE.

ADVERTISEMENT

Comentariul făcut duminică de ministrul german de externe Annalena Baerbock, potrivit căruia țara sa nu va “sta în calea” trimiterii de tancuri Leopard în Ucraina de către Polonia, a provocat o oarecare confuzie la Berlin.

Deocamdată, rămâne neclar dacă remarcile ei indică o schimbare a poziției guvernului sau doar o încercare a Partidului Verde de a corecta strategia de comunicare ratată a cancelarului Olaf Scholz.

ADVERTISEMENT

Polonia a reiterat că este pregătită să trimită tancuri în Ucraina fără acordul Germaniei.

Rusia amenință cu represalii

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că guvernul său va cere permisiunea Berlinului pentru a trimite tancurile sale Leopard în Ucraina, dar a descris acest consimțământ ca fiind de “importanță secundară”.

Însă un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că Berlinul nu a primit nicio cerere din partea Poloniei sau a oricărei alte țări pentru a autoriza transferul tancurilor Leopard 2 către Ucraina.

Germania a început să își mute sistemele de apărare antiaeriană Patriot pe teritoriul polonez, în apropiere de granița cu Ucraina, unde vor fi amplasate pentru a preveni atacurile cu rachete rătăcite.

Oferta Berlinului de a desfășura trei dintre unitățile sale Patriot în Polonia a venit după ce doi oameni au fost uciși de o rachetă ucraineană rătăcită care a lovit satul polonez Przewodow din regiune în noiembrie anul trecut.

Kremlinul a avertizat că poporul ucrainean va “plăti prețul” dacă Occidentul va decide să trimită tancuri pentru a sprijini Kievul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că diviziunile din Europa cu privire la furnizarea de tancuri Kievului arată că există o “nervozitate” tot mai mare în cadrul alianței NATO.

Peskov a respins, de asemenea, anunțul Washingtonului că intenționează să impună sancțiuni asupra grupului militar privat rus Wagner Group.

ADVERTISEMENT