LIVE Actualizat 09-02-2023
14:48

Război în Ucraina, ziua 351. Volodimir Zelenski, întâlnire cu liderii europeni la Bruxelles. ”Am interceptat planuri de distrugere a Moldovei”

Volodimir Zelenski transmite că Ucraina și Regatul Unit au convenit asupra ”un pachet puternic de apărare”, care ar putea conține avioane de luptă.
09.02.2023 | 16:48
Razboi in Ucraina ziua 351 Volodimir Zelenski intalnire cu liderii europeni la Bruxelles Am interceptat planuri de distrugere a Moldovei
Avioane Typhoon care ar putea fi trimise Ucrainei. Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT
09-02-2023
14:48

Zelenski: Ucraina a interceptat planuri de distrugere a Moldovei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că țara sa a interceptat planurile serviciilor secrete rusești de a distruge Republica Moldova.

Vorbind în fața liderilor Uniunii Europene la Bruxelles,liderul de la Kiev a declarat că i-a spus recent președintelui moldovean Maia Sandu despre presupusul plan. “Am informat-o că am interceptat planul de distrugere a Republicii Moldova de către serviciile secrete rusești”, a declarat Zelenski.

El a spus că documentele au arătat “cine, când și cum” planul ar urma să “rupă democrația din Moldova și să stabilească controlul Moscovei asupra Moldovei”. Zelenski a precizat că planul era foarte asemănător cu cel conceput de Rusia pentru a prelua controlul asupra Ucrainei. El a mai spus că nu știe dacă Moscova a ordonat în cele din urmă ca planul să fie pus în aplicare.

09-02-2023
14:32

Volodimir Zelenski: ”Avem nevoie de aderare (la UE) în acest an”

Volodimir Zelenski a mulțumit joi liderilor UE pentru sprijinul acordat în contracararea invaziei rusești, dar i-a îndemnat să furnizeze și mai mult armament, inclusiv avioane de luptă.

”Sunt recunoscător tuturor celor care mă ajută, recunoscător tuturor celor care înțeleg cât de mult are nevoie Ucraina în acest moment de aceste posibilități. Avem nevoie de tunuri de artilerie, obuze pentru ele, tancuri moderne, rachete cu rază lungă de acțiune, avioane moderne. Trebuie să consolidăm dinamica cooperării noastre mai puternic decât își poate mobiliza potențialul agresorul”, a declarat liderul de la Kiev în cadrul Consiliului European.

Volodimir Zelenski la Consiliul European
Volodimir Zelenski la Consiliul European Foto: Eric Vidal/EU 2023/Reuters

“Nu puteți avea o Europă liberă fără o Ucraină liberă”, a mai declarat Zelenski, adăugând ulterior că trebuie luate măsuri suplimentare, inclusiv sancțiuni împotriva sectoarelor rusești de drone, rachete și IT.

În cadrul conferinței de presă care a urmat întâlnirilor cu liderii UE, președintele Ucrainei a vorbit despre aderarea Ucrainei la Uniune.

Zelenski a spus că a fost deschis dialogul despre viitorul lor în UE. “Avem nevoie de unitate în acest caz” și Ucraina vrea acest lucru în acest an, pentru a se motiva pe ei înșiși și mai ales armata lor. “Avem nevoie de ea în acest an. Când spun anul acesta, mă refer la anul acesta – 2023”, a spus el.

09-02-2023
09:07

Volodimir Zelenski, la summitul liderilor UE de la Bruxelles. Klaus Iohannis participă la discuții

Joi, 9 februarie, Volodimir Zelenski este așteptat să ia parte la summitul de la Bruxelles al liderilor europeni. Cel mai probabil, președintele ucrainean va încerca să obțină mai multe arme și o demarare mai intensă a negocierilor de aderare la UE.

La acest eveniment ia parte și Klaus Iohannis. Preşedintele României a declarat, joi, că la summit va reitera sprijinul României pentru Ucraina.

Liderul de la Cotroceni a spus că după plenul reuniunii vor exista întâlniri şi în format restrâns cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Eu voi reitera sprijinul României pentru Ucraina. Voi menţiona şi sprijinul pe care l-am dat până acum, începând din prima zi de război, şi faptul că vom continua să sprijinim Ucraina.

Eu voi participa în primul grup care se întâlnește cu Volodimir Zelenski. Vom face o comunicare după această întâlnire”, a spus şeful statului înainte de reuniune.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina și Regatul Unit au ajuns la un acord privind un ”pachet de apărare puternic”. ”Am convenit asupra unui număr semnificativ de vehicule blindate și asupra furnizării de arme cu rază lungă de acțiune”, a transmis Zelenski pe contul său oficial Telegram. ”Și am convenit să începem pregătirea piloților ucraineni”, semn că Marea Britanie, la fel ca SUA, ia în considerare trimiterea de avioane de luptă în Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 351. Avioane de luptă pentru Ucraina?

Zelenski a transmis, de asemenea, că va intensifica eforturile diplomatice pentru a obține avioane de luptă Typhoon din partea UK. ”Ucraina va intensifica eforturile diplomatice în ceea ce privește cererea de avioane tip Thpyoon Eurofighter”, a declarat președintele ucrainean.

ADVERTISEMENT

Zelenski a sugerat că decizia nu era exclusiv în mâinile Regatului Unit. ”Încă o dată, am auzit de la domnul prim-ministru dorința de a furniza avioane de luptă și, în mod oficial, a declarat că pot începe antrenarea piloților noștri”, a spus Zelenski în conferința de presă de la Lulworth Camp din Dorset, Anglia. ”Când vine vorba de avioanele Typhoon, nu totul depinde doar de decizia Marii Britanii”, a completat președintele ucrainean.

”Voi lucra în această direcție pentru că, din nou, așa am reușit să schimbăm multe lucruri”, a explicat Zelenski, adăugând că se va întâlni cu o duzină de lideri ai UE în zilele următoare. Zelenski a subliniat, de asemenea, necesitatea de a avea aceste conversații diplomatice cu privire la avioanele de luptă cât mai ”rapid”.

ADVERTISEMENT

Premierul britanic Rishi Sunak a remarcat că este nevoie de trei ani pentru a pregăti un pilot de luptă Typhoon de la zero, la care Zelenski a răspuns: ”Nici nu știam că durează trei ani pentru a antrena un astfel de pilot. Vom trimite atunci piloți care s-au antrenat deja de doi ani și jumătate”.

Miercuri mai devreme, purtătorul de cuvânt oficial al premierului a declarat că Regatul Unit se gândește ”activ” dacă va trimite avioane britanice în Ucraina. Cu toate acestea, Downing Street a susținut că nu a fost luată încă o decizie cu privire la furnizarea avioanelor.

ADVERTISEMENT

Între timp inclusiv SUA ia în considerare acest scenariu, de a dota Ucraina cu avioane de luptă americane. În acest context, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat miercuri că SUA ”vor continua să emită judecăți despre ceea ce credem că are nevoie Ucraina și despre ce poate fi cel mai eficient în utilizarea”.

El a răspuns la o întrebare despre dacă Washingtonul ar fi pregătit să furnizeze avioane de luptă Kievului. ”Ceea ce este vital nu este doar un anumit sistem de arme sau un echipament”, a spus Blinken la o conferință de presă miercuri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. ”La fel de importantă este și capacitatea ucrainenilor de a-l folosi în mod eficient”, a completat Blinken.

ADVERTISEMENT

Cum era de așteptat, Rusia a reacționat la aceste vești și a avertizat Marea Britanie să nu furnizeze Ucrainei avioane de luptă. Ambasada Rusiei la Londra a avertizat Regatul Unit să nu furnizeze Ucrainei avioane de luptă, spunând că o astfel de mișcare ar avea ”ramificații militare și politice” pentru întreaga lume.

”Aș dori să le reamintesc oficialilor de la Londra: un astfel de scenariu precum recolta sângeroasă a următorului val de escaladare, precum și ramificațiile militare și politice rezultate pentru continentul european și întreaga lume ar trebui să cântărească greu conștiința sa”, a transmis ambasada, potrivit presei de stat.

În urmă cu un an Occidentul considera de neconceput ca Ucraina să primească armament greu, sisteme HIMARS, sisteme Patriot sau tancuri. Inițial, liderii țărilor NATO au refuzat categoric un astfel de scenariu, care mai apoi s-a materializat într-un ajutor militar concret. Rămâne de văzut dacă va fi trecută și linia roșie a avioanelor de luptă trimise în Ucraina, așa cum s-a întâmplat până acum cu mai toate sistemele de luptă pe care occidentalii au refuzat inițial să le livreze, dar care au ajuns oricum pe linia frontului din Ucraina.

ADVERTISEMENT