News

SUA, avertisment oficial pentru China. Relația Beijingului cu Rusia, monitorizată atent de NATO

China a fost avertizată de Statele Unite ale Americii, oficial, să nu se apropie periculos de mult de Rusia în următoarele luni.
31.12.2022 | 14:57
SUA avertisment oficial pentru China Relatia Beijingului cu Rusia monitorizata atent de NATO
Avertisment al SUA pentru chinezi. Foto: Wall Street Journal
ADVERTISEMENT

Anunțul americanilor vine în contextul în care există o temere reală că Beijingul ar putea să ajute Rusia cu arme, mai ales că Vladimir Putin l-a invitat oficial pe ”prietenul iubit” Xi Jingping la o vizită de stat la Moscova.

SUA, avertisment oficial pentru China

În acest context, Departamentul american de Stat a comunicat că va monitoriza îndeaproape activitatea Chinei, existând reale semne de îngrijorare că Beijingul se apropie periculos de mult de Rusia.

ADVERTISEMENT

”Beijingul pretinde că este neutru, dar comportamentul său arată clar că investește în continuare în legături strânse cu Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, cu precizarea că situația e ”monitorizată îndeaproape”.

Rusia e dependentă în acest moment de China, singurul mare partener care i-a rămas oarecum alături, cel puțin în spatele ușilor închise. Într-o discuție telefonică dintre Xi Jinping și Vladimir Putin, liderul de la Kremlin l-a invitat pe Xi Jinping la Moscova, pentru a arăta întregii lumi de partea cui e China în acest moment.

ADVERTISEMENT

”Desigur, cooperarea militară şi tehnico-militară ocupă un loc special în întregul complex al cooperării ruso-chineze şi în relaţiile noastre; ea contribuie la asigurarea securităţii ţărilor noastre şi la menţinerea stabilităţii în regiuni- cheie. Ne propunem să consolidăm interacţiunea dintre forţele armate ruse şi chineze.

Coordonarea dintre Moscova şi Beijing pe scena internaţională, inclusiv în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, al BRICS şi al G20, serveşte la formarea unei ordini mondiale echitabile, bazată pe dreptul internaţional.

ADVERTISEMENT

Împărtăşim o viziune comună asupra cauzelor, cursului şi logicii transformării în curs a peisajului geopolitic global. În faţa presiunilor şi provocărilor fără precedent din partea Occidentului, ne apărăm poziţiile de principiu şi ne protejăm nu numai interesele noastre, ci şi pe toţi cei care pledează pentru o ordine mondială cu adevărat democratică şi pentru dreptul ţărilor de a-şi determina în mod liber propriul destin”, transmitea, printre altele, Vladimir Putin, cel care visează la o ”nouă ordine globală”.

Specialiștii au remarcat că atitudinea lui Xi Jinping rămâne reținută, pentru a nu risca sancțiunile Occidentului împotriva țării sale.

ADVERTISEMENT

În faţa unei situaţii internaţionale dificile şi ambigue, suntem pregătiţi să intensificăm cooperarea strategică cu Rusia, să ne oferim reciproc oportunităţi de dezvoltare şi să fim parteneri globali în beneficiul naţiunilor noastre şi în interesul stabilităţii în întreaga lume”, a transmis Xi Jinping.

ADVERTISEMENT
Tags: