LIVE Actualizat 26-02-2023
15:26

Război în Ucraina, ziua 368. Rusia bombardează masiv orașele aflate pe linia frontului. Trei persoane au fost ucise la Doneţk

Forțele ruse sunt aproape de cucerirea orașului Bahmut, oraș pe care-l atacă încă din vara anului trecut, cucerind și ultima localitate din nord
26.02.2023 | 17:15
Razboi in Ucraina ziua 368 Rusia bombardeaza masiv orasele aflate pe linia frontului Trei persoane au fost ucise la Donetk
Războiul din Ucraina intră în cea de-a 368-a zi. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
26-02-2023
15:26

Rusia bombardează masiv orașele ucrainene de pe linia frontului

Armata rusă a bombardat intensiv în ultimele 24 de ore mai multe regiuni și localități de pe întreaga lungime a frontului, din Sumî (nord) şi până în Herson (sud), potrivit autorităților ucrainene, citate de CNN.

Majoritatea bombardamentelor au vizat zone aflate sub control ucrainean în regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, în marea lor majoritate părăsite de către locuitori. O serie de tiruri de artilerie au vizat și localitatea Kupiansk, în regiunea Harkov, faţă de care ruşii se află la aproximativ zece kilometri.

Autoritățile ucrainene din Doneţk au precizat că trei persoane au fost ucise, iar alte patru au fost rănite în ultimele 24 de ore.

Pe de altă parte, şefiul Administraţiei Militare ucrainene din Lugansk, Serghii Gaidai, a precizat că toate atacurile armatei ruse din zona pădurii Kreminna au fost respinse.

”Sectorul Kreminna este o zonă împădurită, în care ruşii încearcă să se infiltreze prin grupuri de 15-20 de oameni. Riuşii învaţă de la noi, aşa că situaţia se schimbă de la zi la zi. Pierderile inamicului au ajuns la 70 de morţi şi nenumăraţi răniţi. Spitalelle lor sunt supraaglomerate. Ruşilor nu le pasă deloc de pierderile lor”, a declarat acesta, citat de CNN.

26-02-2023
09:04

Franța, Germania și Marea Britanie vor pace cu cedare de teritorii

Franța, Germania și Marea Britanie vor să propună Ucrainei un plan de securitate care să-i determine pe cei de la Kiev să accepte un plan de pace, chiar fără retragerea Rusiei din teritoriile ocupate.

Ce vor de fapt cei trei membri NATO? Presa din Occident susține că cele trei țări nu cred în șansele reale ale Ucrainei de a-și recupera vreodată teritoriile, astfel că vor să le garanteze ucrainenilor că nu vor mai pierde și mai multe teritorii, cu Franța, Germania și Marea Britanie drept garanți.

Pe 8 februarie, la o întâlnire în trei Macron – Zelenski – Scholz, președintele Franței i-a transmis lui Zelenski că până și Franța cu Germania au fost nevoite să facă pace după două mari războaie mondiale. Momentan, Zelenski a refuzat categoric negocieri cu cedări de teritorii.

Sâmbătă seara, liderul grupării paramilitare Wagner, a anunțat capturarea satului Iagidne, ultima localitate și ultima linie de apărare din nordul orașului Bahmut, ceea ce înseamnă că forțele ruse se află la doar doi kilometri de centrul orașului din estul Ucrainei.

Bahmut, orașul simbol aproape de a cădea în mâinile rușilor

“Pe 25 februarie, la ora 19:00, unităţile de asalt ale companiei militare private Wagner au obţinut controlul complet al localităţii Iagidne, la nord de Bahmut”, a anunțat Prigojin într-un mesaj video postat pe Telegram alături de o fotografie cu combatanţi Wagner în faţa panoului rutier cu numele acestui sat.

ADVERTISEMENT

Localitatea Iagidne era ultimul sat din nordul Bahmutului, și ultima linie de apărare până la marginea orașului, a trupelor ucrainene, care au reușit să mențină controlul orașului în fața asalturilor repetate ale forțelor ruse. De altfel, nordul Bahmutului este singurul front în care rușii au reușit să facă mici progrese de la începutul ofensivei armatei ruse. Sursele neoficiale ucrainene au subliniat că numărul soldaților ruși uciși pe acest front este uriaș, pe rețelele de socializare apărând zeci de clipuri cu soldații ruși uciși pe acest front.

Se pare că trupele ruse au declanșat un asalt masiv asupra orașului, existând informații asupra unor atacuri și la sudul Bahmutului, pentru a reuși să pună capăt unui asalt ce durează încă din vara anului trecut. Unitatea Wagner a susținut că trupele ucrainene au detonat chiar și barajul Pivnivtcinîi de la vest de Bahmut, pentru a încetini atacurile trupelor ruse.

ADVERTISEMENT

Rămâne de văzut ce vor decide în continuare comandanții ucraineni, dacă vor păstra în continuare o garnizoană în oraș în încercarea de a întârzia și de a provoca cât mai multe victime în rândul trupelor ruse, sau dacă vor decide să abandoneze orașul și să se retragă pe următoarele linii de apărare situate la vest de Bahmut. În acest sens trebuie subliniat că pe rețelele de socializare au apărut imagini cu Generalul-colonel Oleksandr Sirskiî, comandatul trupelor terestre ucrainene și comandantul forțelor din est, cel care a condus și apărarea Kievului la începutul războiului, într-o vizită la trupele din Bahmut.

Cât de important e orașul Bahmut

Opiniile cu privire la importanța strategică a orașului Bahmut diferă, însă ceea ce este cert este că acest oraș a devenit un simbol al luptei lor pentru controlul regiunii Donbas din estul Ucrainei, regiune pe care Vladimir Putin o vrea sub controlul său în totalitate. În urmă cu câteva săptămâni a existat informația cum că generalii americani le-au cerut ucrainenilor să se retragă din oraș, neexistând o logică pentru a justifica pierderile ridicate în rândul propriilor trupe însărcinate cu apărarea Bahmutului. În opinia americanilor, mult mai important ar fi fost ca ucrainenii să se concentreze pe atacuri cu arme combinate, prin care să reușească să străpungă liniile de apărare ale Rusiei.

ADVERTISEMENT

Totuși, aceasta pare să fi fost tactica armatei ucrainene adoptată încă de la începutul conflictului: apărare crâncenă a orașelor și localităților prin care să provoace pierderi de personal și armament armatei ruse. Profesorul Phillips O. Brien, profesor de studii militare la Universitatea St. Andrew din Scoția, a subliniat într-o analiză recentă că o viziune lucidă a acestui conflict, nu una romantică, care să capteze titlurile ziarelor, nu trebuie să se concentreze pe terenul sau un anume oraș câștigat de o armată, ceea ce este determinant în victoria pe câmpul de luptă fiind capacitatea armatei de a lupta.

„Deci, ce se întâmplă în Ucraina și ce înseamnă acest lucru? Ei bine, se desfășoară o ofensivă rusă de amploare, dar aceasta dezvăluie cât de mult se schimbă războiul în favoarea Ucrainei și cum, în afară de o învățare semnificativă, armata rusă își pierde din eficiență.

ADVERTISEMENT

În timp ce pierderile de personal ale rușilor au crescut vertiginos, câștigurile teritoriale au scăzut semnificativ. În două luni din această vară, între începutul lunii mai și începutul lunii iulie, avansurile rusești au fost semnificativ mai mari decât în ultimele două luni. Rușii au cucerit două orașe de dimensiuni medii (Severodonestk și Lysychansk) și câteva orașe mai mici (Popasna). Nu a fost grozav, dar a fost ceva. În ultimele două luni, chiar și în condițiile în care pierderile rușilor au crescut vertiginos, rușii nu reușesc nici măcar să cucerească Bahmutul.

Armata rusă este în declin ca forță ofensivă, iar cea ucraineană câștigă ca forță defensivă – aceasta este marea poveste a ultimelor două luni – și nu o ofensivă rusă “masivă”. Știu că nu este un mod dramatic sau fără suflu de a privi războiul – dar este cel mai bun mod. Tendințele eficienței rusești sunt în scădere, iar cele ucrainene sunt în creștere. Dacă Rusia nu poate schimba acest lucru, va pierde războiul”, a explicat profesorul Phillips O. Brien.

Joe Biden, amenințări pentru Beijing

Igor Girkin, naționalistul rus acuzat că ar fi în spatele doborârii zborului Malaysia Airlines Flight 17 (MH17/MAS17) și care în acest moment este una din puținele voci care critică deschis pregătirea și modul în care luptă armata rusă, a declarat recent că fără un ajutor militar din partea Chinei, în special muniție de artileria, armata rusă nu va mai putea lupta pe front de la jumătatea acestui an.

De altfel, posibilitatea unui ajutor militar al Chinei pentru Rusia, anunțată de către liderii de la Washington, a fost unul dintre principalele subiecte discutate în această săptămână. În timpul unui interviu acordat vineri postului ABC News, președintele Biden a fost întrebat din nou despre acest subiect și a precizat că în cazul în care China va trimite armament Rusiei, atunci Statele Unite vor răspunde, precizând însă că nu crede că Beijingul va face acest lucru.

„Nu anticipez… nu am văzut-o încă, dar nu anticipez o inițiativă majoră din partea Chinei care să furnizeze armament Rusiei”, a declarat Joe Biden. „Ar fi fost aceeași linie pe care ar fi trecut toți ceilalți. Cu alte cuvinte, am impus sancțiuni severe tuturor celor care au făcut asta. “Am avut o conversație foarte sinceră cu Xi Jinping pe această temă. Și i-am spus: Aceasta nu este o amenințare, este doar o declarație”, a mai spus liderul de la Casa Albă.

Joe Biden a spus și că nu există un plan de a livra avioane de vânătoare F-16 Ucrainei în acest moment, susținând că armata ucraineană „nu are nevoie de F-16 acum”.

ADVERTISEMENT