LIVE Actualizat 11-04-2023
15:15

Război în Ucraina, ziua 412. Moscova schimbă sistemul de recrutare / Ungaria a semnat un acord cu Rusia

Război în Ucraina, ziua 412. Continuă luptele extrem de grele și cu pierderi numeroase la Bahmut. Kievul anunță că forțele sale rezistă eroic atacurilor inamicilor.
11.04.2023 | 18:08
Razboi in Ucraina ziua 412 Moscova schimba sistemul de recrutare  Ungaria a semnat un acord cu Rusia
Război în Ucraina, ziua 412. Rușii au bombardat un spital din Herson. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
11-04-2023
15:15

Ungaria a semnat un nou acord energetic cu Rusia

Ungaria a semnat marţi noi acorduri pentru a asigura accesul continuu la energia rusă – semn că va menține legăturile strânse pe care le-a creat cu Moscova. Ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, a declarat într-o conferință de presă ţinută la Moscova că gigantul rus Gazprom a fost de acord să permită Ungariei să importe gaze peste cantitățile convenite într-un amendament la un contract dintre cele două țări, semnat anul trecut.

Prețul gazului, care este pompat în Ungaria prin conducta Turkstream, ar fi limitat la 150 de euro pe mWh.

Ministrul de externe maghiar este unul dintre puținii lideri ai UE care s-au întâlnit cu oficiali ruși de la începutul războiului. El a declarat că, în pofida reacţiilor critice pe care vizita sa la Moscova le va stârni din partea “curentului liberal internaţional” şi a opoziţiei ungare, cooperarea cu Rusia va rămâne esenţială pentru securitatea energetică a Ungariei, al cărei guvern consideră aprovizionarea cu energie o chestiune economică, nu una politică sau ideologică.

11-04-2023
14:49

Parlamentul rus a votat pentru introducerea unui sistem electronic de recrutare militară

Camera inferioară a parlamentului rus a votat în unanimitate introducerea apelurilor electronice, printr-un portal online, pentru prima dată în istoria țării. Duma de Stat a dat aprobarea preliminară modificărilor aduse legii, menite să ușureze mobilizarea.

Până acum, documentele de recrutare în Rusia trebuiau depuse personal la un birou militar local sau prin intermediul unui angajator. Odată cu aceste modificări ale legii, documentele de recrutare ar urma să fie trimise prin poștă și online. După primirea unei invitații electronice, cetățenilor care nu se prezintă la biroul militar li se va interzice automat deplasarea în străinătate.

Potrivit lui Dmitr Peskov, purtătorul de cuvânbt al lui Vladimir Putin, Kremlinul nu se aşteaptă ”absolut deloc” ca acest nou proiect de lege să antreneze un nou val de fugă în străinătate a bărbaţilor ruşi, pentru că ”asta n-are legătură cu mobilizarea”, a dat el asigurări.

11-04-2023
07:39

Planurile Egiptului de a înarma Rusia

Potrivit scurgerilor de informaţii dinspre Pentagon, Egiptul plănuia să livreze în secret Rusiei 40.000 de rachete, scrie The Washington Post, în ediţia sa marţi.

Președintele Abdel Fattah El-Sisi ar fi ordonat producerea și transportul de arme, în ciuda faptului că Egiptul este unul dintre cei mai apropiați aliați ai SUA în Orientul Mijlociu.

O parte a documentului din 17 februarie rezumă presupusele conversații dintre președintele Sisi și înalți oficiali militari egipteni. Președintele Sisi le-a spus oficialilor să păstreze secrete producția și livrarea rachetelor „pentru a evita problemele cu Occidentul”.

Război în Ucraina, ziua 412. Atacurile rușilor continuă pe mai multe direcții. Luni, invadatorii statului vecin au bombardat un spital din Herson. Anunțul a fost făcut de Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Război în Ucraina, ziua 412. Rușii au bombardat un spital din Herson

Într-o singură zi, duminică, armata ucraineană a respins 60 de atacuri ale rușilor, a anunţat luni seara Statul Major General ucrainean, indicând că luptele cele mai intense au fost în regiunea Doneţk.

ADVERTISEMENT

Apoi, luni, tiruri intense ale artileriei ruse au vizat oraşul Herson (sud). Un spital a fost bombardat în timpul unui atac rusesc, a anunțat ONU. În aceeași zonă o ambulanță a fost bombardată în urmă cu trei zile. Spitalul a fost avariat în timpul bombardamentului de luni.

”Atragem atenția încă o dată că lucrătorii din domeniul sănătății și unitățile medicale trebuie să fie protejate de dreptul internațional umanitar. Suntem alarmați de impactul ostilităților asupra spitalelor și lucrătorilor din domeniul sănătății, pe fondul bombardării zonelor de-a lungul liniei frontului”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, citat de Sky News.

ADVERTISEMENT

Kievul: ”Forțele ucrainene rezistă eroic la Bahmut”

Într-o declarație făcută luni, comandantul forţelor armate ucrainene din estul ţării, generalul Oleksandr Sîrski, a acuzat Rusia că foloseşte “tactica pământului pârjolit” la Bahmut, aşa cum a procedat şi în Siria.

“Clădirile şi poziţiile sunt distruse cu lovituri aeriene şi foc de artilerie. Situaţia este dificilă, dar este sub control”, a declarat el. În ciuda acestui aspect, forţele ucrainene rezistă “eroic” în faţa ofensivei ruse la Bahmut.

ADVERTISEMENT

Kievul spune că forțele sale au reuşit să elimine masiv din unităţile grupului privat Wagner. În prezent, inamicul este forţat să folosească forţele speciale ale armatei regulate, a mai afirmat generalul Sîrski.

În media locală au apărut fotografii şi înregistrări video care arată ruine de case arse şi munţi de moloz rămaşi în urma clădirilor prăbuşite. E semnul că bătăliile de aici sunt devastatoare pentru ambele tabere.

ADVERTISEMENT

Analiștii militari sunt convinși că Moscova este decisă să cucerească integral regiunea Doneţk, unul dintre obiectivele sale declarate încă de la începutul războiului. Armata rusă a continuat să-şi intensifice atacurile în regiunea Doneţk, inclusiv în zonele localităţilor Mariinka şi Avdiivka.

Putin ar putea ordona o încetare a focului de Paște

Între timp, apar informații conform cărora Vladimir Putin ar putea cere o încetare a focului de Paște. Scopul nu este deloc unul religios, ci unul pentru a asigura câștiguri în Bahmut. Anunțul a fost făcut de un think tank din SUA, citat de Sky News.

O pauză pe 16 aprilie, când pică Paștele Ortodox, ar permite forțelor rusești să pregătească apărarea împotriva contraofensivei de primăvară a Ucrainei, a declarat Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).

Kremlinul are o tactică de a cere încetarea focului în preajma sărbătorilor religioase, ca parte a strategiei sale de luptă, spun analiștii. De altfel, în debutul anului, președintele rus Vladimir Putin a ordonat o încetare a focului de-a lungul întregii linii a frontului din Ucraina de la ora 12:00 a zilei de 6 ianuarie până la ora 24:00 pe 7 ianuarie. Se întâmplă în timpul Crăciunului pe rit vechi.

ADVERTISEMENT