Polonia a cerut aprobarea guvernului german pentru a exporta avioane de luptă din epoca sovietică în Ucraina, a declarat Ministerul Apărării din Germania, scrie Sky News.
Un purtător de cuvânt al instituției de la Varșovia a declarat că Polonia solicită permisiunea de export pentru vechile avioane germane MiG-29. În replică, ministrul apărării german, Boris Pistorius, a spus că un răspuns va fi oferit în cel mai scurt timp.
Polonia a declarat că a furnizat deja Ucrainei câteva dintre avioanele sale de luptă MiG-29. Președintele Andrzej Duda a spus că țara sa a oferit Kievului 14 avioane în total.
Rusia anunță că a deschis o anchetă asupra videoclipurilor care arată decapitări ale unor soldați ucraineni. Procuratura generală de la Kremlin a declarat că filmările au fost ”înaintate autorităților de anchetă pentru verificare”.
Imaginile care au fost difuzate pe scară largă pe rețelele de socializare în această săptămână par să arate trupe rusești care se filmează decapitând prizonieri de război ucraineni cu un cuțit.
O mină rusească a explodat, joi, lângă un reactor al centralei nucleare din Zaporojie, a informat operatorul de stat din Ucraina Energoatom. Într-un comunicat emis în cursul acestei zile, compania de energie a spus că ”din primele informații, o explozie a avut loc în apropierea camerei mașinilor a celei de-a patra unități de putere (a reactorului)”.
De notat că uzina atomică situată în sud-estul Ucrainei este în prezent operată de personal ucrainean. Locația se află însă sub control militar rus încă din debutul războiului.
Luna trecută, directorul AIEA (Agenției Internaționale pentru Energie Atomică), Rafael Grossi, a declarat că încearcă să găsească un compromis între Moscova şi Kiev pentru securizarea centralei nucleare din Zaporojie. Aici au loc activități militare cu riscul unei tragedii de proporții cu impact mondial.
Război în Ucraina, ziua 414. Încă din iarnă, analiștii militari și voci din interiorul statului ucrainean vorbeau de o contraofensivă puternică a Kievului în primele luni de primăvară. Se pare că planurile statului vecin s-au schimbat radical.
În acest moment, Ucraina ia serios în calcul să-şi amâne până către vară contraofensiva pentru eliberarea teritoriilor sale ocupate de Rusia. Kievul anunță că vrea să fie 100% pregătit pentru o astfel de acțiune. Un anunț în acest sens vine de la premierul ucrainean Denis Şmihal, într-un interviu publicat miercuri de cotidianul american The Hill.
Șeful Guvernului de la Kiev a precizat că cea mai mare presiune pentru a începe contraofensiva vine din interiorul societății ucrainene. Șmihal dezminte informațiile conform cărora aliații din vest ar pune presiune pentru o astfel de acțiune militară.
”Toți prietenii și partenerii noștri înțeleg în mod clar că, pentru a trece la contraofensivă, trebuie să fii 100%. Chiar 110% pregătit pentru a face asta”, a declarat Denis Şmihal pentru publicația americană.
Poziția oficialului de la Kiev vine după ce rapoarte din seria documentelor clasificate ale Pentagonului scurse în ultimele zile online sugerează un pesimism al americanilor față de o acțiune militară puternică.
Washington-ul estimează că o contraofensivă a armatei ucrainene nu ar aduce un succes însemnat. O serie de documente analizate de Washington Post spun că armata ucraineană se află în criză de muniţii.
În plus, militarii ucraineni sunt încă insuficient instruiţi în folosirea armelor vestice. De asemenea, efectivele militare sunt insuficiente şi obosite, în timp ce armata ucraineană caută noi recruţi.
Vorbind despre aceste scurgeri, premierul ucrainean a minimalizat importanţa lor. A dat în schimb asigurări că, în cele din urmă, “Ucraina îşi va elibera teritoriile”. ”Am demonstrat de mai multe ori că putem să o facem. Partenerilor noştri occidentali noi le cerem mai multe arme, precum tancuri, muniţii, avioane, vehicule blindate”, a adăugat el.
Între timp, luptele intense între ruși și ucraineni continuă în zona Donețk. Bătălia pentru Bahmut este departe de a fi încheiată. În ultimele zile, ruşii au obţinut unele succese zonale, spun oficialii de la Kiev.
Pe de altă parte, Ucraina contestă afirmaţiile Grupării Wagner cum că ar controla 80% din localitate. Și în această săptămână, rușii a continuat să atace cu înverșunare, dar nu resușesc să ocupe orașul minier din Donbas, anunță Kievul.