News

Război în Ucraina, ziua 416. Sfaturile serviciului de securitate pentru ucrainenii care celebrează Paștele ortodox

Război în Ucraina, ziua 416. Ucrainenilor li se cere să "limiteze participarea la evenimentele de masă" cu prilejul Paștelui ortodox
15.04.2023 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 416 Sfaturile serviciului de securitate pentru ucrainenii care celebreaza Pastele ortodox
Serviciul de securitate recomandă evitarea participării în masă la ceremoniile religioase Sursa foto: Bernat Armangué/AP via The Guardian
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 416. Serviciul de securitate al Ucrainei a emis un avertisment pentru milioanele de oameni din țară care sărbătoresc Paștele ortodox în acest weekend.

Război în Ucraina, ziua 416. Sfaturile serviciului de securitate pentru ucrainenii care celebrează Paștele ortodox

Ucrainenii sunt rugați să “limiteze participarea la evenimentele de masă” și să evite să zăbovească “inutil” în temple în timpul binecuvântării tradiționale a coșului de Paște.

ADVERTISEMENT

Serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, a cerut cetățenilor să se protejeze de posibilele atacuri rusești, avertizând locuitorii să respecte starea de asediu și să nu ignore semnalele de alarmă aeriană. SBU a publicat o serie de solicitări pentru ca cetățenii să rămână în siguranță în fața unor posibile atacuri rusești.

Rusia “nu renunță la încercările de a organiza provocări pentru a submina unitatea societății ucrainene”, a precizat SBU. Avertismentul de astăzi este o încercare “de a nu oferi Federației Ruse… ocazia de a folosi problema religioasă pentru a-și atinge propriile obiective”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

În Vinerea Mare, șeful regional din Lviv, Maksim Kozitskii, a raportat pe Telegram ceea ce pare a fi un atac incendiar asupra unei biserici din regiunea sa.

”În Vinerea Mare, primim vești despre incendierea bisericii Nașterea Preasfintei Theotokos a UGCC (biserica greco-catolică ucraineană) din Sykhiv. Biserica lângă care Papa Ioan Paul al II-lea a discutat cu tinerii noștri în timpul vizitei sale la Lviv în 2001.

ADVERTISEMENT

Numai un dușman feroce al poporului nostru ar putea face acest lucru. Toți vinovații vor fi găsiți cu siguranță. Ei trebuie să fie trași la răspundere. Mulțumim salvatorilor care au lucrat rapid și au prevenit consecințele tragice pentru sanctuar”, a postat Kozitskii, alături de imagini care arată ușa carbonizată a unei biserici.

Kievul va “testa și utiliza” arme neinterzise pentru a recuceri Crimeea

Șeful securității ucrainene afirmă că Kievul va “testa și va folosi” orice arme neinterzise pentru a elibera regiunile ocupate de Rusia – inclusiv peninsula Crimeea.

ADVERTISEMENT

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru securitate națională și apărare al Ucrainei, a declarat într-un tweet că “Crimeea este teritoriul Ucrainei”. “Vom testa și vom folosi acolo orice arme care nu sunt interzise de legile internaționale, care vor ajuta la eliberarea teritoriilor noastre”, a scris el.

Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că Kievul va recuceri regiunea.

ADVERTISEMENT