LIVE Actualizat 20-04-2023
08:11

Război în Ucraina, ziua 421. Şeful NATO, în vizită surpriză la Kiev / Ucrainenii au început deminarea terenurilor agricole

SUA a anunţat că trimite noi echipamente militare şi armament Kievului, în timp ce ucrainenii pregătesc deja terenurile agricole pentru cultivarea florii-soarelui.
20.04.2023 | 11:04
Razboi in Ucraina ziua 421 Seful NATO in vizita surpriza la Kiev  Ucrainenii au inceput deminarea terenurilor agricole
Război în Ucraina, ziua 421. Imagine din Bahmut Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
20-04-2023
08:11

Jens Stoltenberg a sosit joi la Kiev

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sosit joi dimineaţă într-o vizită surpriză la Kiev. El a fost văzut de un jurnalist de la publicaţia The Kiev Independent în piaţa Sf. Mihail din centrul oraşului.

Vizita vine la doar câteva ore după ce Guvernul danez a anunțat că Danemarca și Olanda vor dona Ucrainei 14 tancuri Leopard 2.

Război în Ucraina ziua 421. Secretarul de stat american Antony Blinken a confirmat că Statele Unite au pregătit un pachet suplimentar de ajutorpentru Ucrainja, în valoare de 325 de milioane de dolari. El a adăugat că pachetul include mai multă muniție, precum și sisteme antiblindare, arme de calibru mic și vehicule pentru sprijin logistic.

Război în Ucraina ziua 421. Kievul a identificat 310 potenţiali criminali de război

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că acest pachet, al 36-lea pe care Washingtonul îl oferă Kievului de când a început anul trecut în februarie campania militară rusă, cuprinde în special cantităţi suplimentare de obuze pentru artilerie, de care Ucraina are mare nevoie în războiul de înaltă intensitate pe care-l poartă cu Rusia şi care implică un mare consum de muniţii.

ADVERTISEMENT

Anunţul despre noul ajutor militar american pentru Ucraina coincide cu primirea de către această ţară a primelor sisteme antiaeriene americane Patriot şi a tancurilor uşoare franceze AMX-10. “Rusia și-ar putea pune capăt războiului astăzi. Până când Rusia o va face, Statele Unite și aliații și partenerii noștri vor rămâne uniți cu Ucraina atâta timp cât este necesar”, a spus Blinken într-un comunicat.

Război în Ucraina ziua 421. În acelaşi timp, procurorul-șef ucrainean, Andrei Kostin, le-a spus parlamentarilor americani că biroul său a înregistrat aproximativ 80.000 de cazuri de potențiale crime de război și că a condamnat până în prezent 31 de ruși pentru crime de război în instanțele ucrainene. Kostin le-a subliniat membrilor Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților că biroul său a identificat și 310 potențiali autori de crime și că a „finalizat dosare împotriva a 152 de potențiali criminali de război”.

ADVERTISEMENT

El a precizat că unele cazuri se desfășoară în lipsă pentru că deşi au identificat autorii și au dovezi complete, încă așteaptă să vadă dacă îi vor prinde pe suspecți. Procurorul a adăugat că cazurile enumerate „sunt ceva mai lungi din cauza limitărilor procedurale”. De asemenea, Kostin a cerut comunității internaționale să distribuie informații pentru a ajuta biroul său în condamnarea presupușilor criminali de război, menționând că acesta a identificat alte câteva mii, dar nu are dovezi complete pentru a-i condamna pe acești presupuși criminali.

Săptămâna aceasta, geniştii ucraineni au deminat terenuri agricole din estul ţării, pentru a face loc cultivării floarea-soarelui. Guvernatorul regiunii Dnipro, Serghei Lisak, a scris pe Telegram că au fost examinate 2.645 de hectare de teren, iar aproape 250 de dispozitive explozive inamice au fost distruse.

ADVERTISEMENT

“De îndată ce solul se usucă după ploaie, fermierii vor începe lucrul. În mare parte vor semăna floarea-soarelui. Principalul lucru este să lucrezi în siguranță”, a spus Lisak. El susţine că de la începutul războiului au fost dezactivate 6.000 de dispozitive explozive în toată regiunea Niprului.

“Deminarea dispozitivelor pirotehnice continuă și astăzi. Din păcate, mai este mult de lucru, iar agresorul ne îngreunează munca în fiecare zi bombardând orașele și satele noastre pașnice”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Război în Ucraina ziua 421. În acelaşi timp, poliția ucraineană a anunţat miercuri că a arestat un bărbat despre care spun că a colaborat cu un ziar pro-rus și a răspândit știri „false” pe fondul invaziei ruse. „Un localnic, care a ajutat inamicul să răspândească informații false despre situația socio-politică din capitală, a fost reținut la Kiev”, a anunțat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) într-un comunicat pe Telegram.

ADVERTISEMENT