LIVE Actualizat 21-04-2023
15:32

Război în Ucraina, ziua 422. Ruşii şi-au bombardat din greşeală propriul oraş / G7 pregăteşte o lovitură puternică pentru Moscova

Război în Ucraina, ziua 422. Discuție telefonică între Joe Biden și Emmanuel Macron, despre războiul din Ucraina, conform presei din SUA.
21.04.2023 | 18:25
Razboi in Ucraina ziua 422 Rusii siau bombardat din greseala propriul oras  G7 pregateste o lovitura puternica pentru Moscova
Război în Ucraina, ziua 422
ADVERTISEMENT
21-04-2023
15:32

Un balerin ucrainean a murit pe front

Un balerin din Odesa a fost ucis în timpul unei bătălii pe prima linie, a anunțat Opera la care era angajat. „Rostislav Ianţişen (31 de ani) a fost ucis în timpul unei misiuni de luptă”, a anunțat compania de balet, pe pagina sa de Facebook.

 

“Ianţişen a lucrat la Opera din Odesa mai bine de zece ani, iar în primele zile ale războiului s-a alăturat Forțelor Armate ale Ucrainei pentru a-și apăra eroic țara, pe care o iubea mai presus de orice! Și-a înlocuit papucii de balet cu cizme militare, și muzica lui preferată cu focul de mortieră”, au anunțat cei de la Operă.  

“Un om strălucitor, talentat, decent, inteligent. A fost unul dintre primii care au mers să-și apere patria! Nimeni nu l-a sunat și nu i-a ordonat, a decis el însuși”, a spus șeful companiei de balet, Harry Sevoian.

21-04-2023
11:01

Germania consideră acceptabile atacurile limitate ale Ucrainei asupra teritoriului Rusiei

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, consideră că incursiunile limitate ale Ucrainei pe teritoriul rusesc sunt o tactică acceptabilă, deoarece Kievul se apără împotriva invaziei.

„Este complet normal” într-un astfel de război ca „partea atacată să avanseze spre teritoriul inamic, de exemplu pentru a tăia rutele de aprovizionare”, a declarat Pistorius, pentru postul german de televiziune ZDF.

Totodată, el a precizat că Occidentul trebuie să aibă în vedere „cum se duce acest război” atunci când ia decizii cu privire la livrările de arme către Kiev.

„Dacă Ucraina cere anumite tipuri de bombe care sunt interzise în întreaga lume, atunci trebuie să spui nu”, a adăugat el, cu referire la faptul că în timpul războiului, unii oficiali ucraineni au cerut muniții cu dispersie și bombe cu fosfor.

21-04-2023
07:56

G7 pregăteşte una dintre cele mai puternice lovituri pentru Rusia

G7 are în vedere interzicerea aproape completă a exporturilor către Rusia, transmite agenția de presă Kyodo, citând surse guvernamentale japoneze.

Bloomberg a scris la rândul său că aliații Statelor Unite și Ucrainei au în vedere o „interdicție totală a majorității exporturilor către Rusia”. În material se mai spune că oficialii G7 discută ideea înainte de un summit din Japonia luna viitoare.

Întrebat despre articolul din Bloomberg, secretarul șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a spus că guvernul este la curent cu aceste informaţii, dar a refuzat să comenteze.

„Ceea ce este important pentru a pune capăt agresiunii ruse cât mai curând posibil este ca G7 să rămână unită în aplicarea de sancțiuni dure împotriva Rusiei și să ofere sprijin puternic pentru Ucraina”, a spus el într-o conferință de presă.

21-04-2023
06:49

Armata lui Putin a bombardat din greșeală un oraș rusesc. Doi răniți după ce o bombă a căzut în Belgorod

Joi noapte, o explozie puternică s-a produs în centrul orașului rus Belgorod, situat aproape de granița cu Ucraina. Au existat importante pagube materiale și un crater imens, conform guvernatorului local.

S-a produs o explozie. După informații preliminare, nu s-au înregistrat victime”, a scris Viaceslav Gladkov pe Telegram, fără a da detalii despre originea exploziei. Acesta a adăugat că explozia a lăsat un crater cu diametrul de 20 de metri la intersecția arterelor centrale ale orașului.

Ulterior, s-a aflat și cauza incidentului. Nu a fost vorba de un atac ucrainean, ci de o eroare a rușilor. Autorităţile de la Moscova, citate de TASS, au anunţat că un avion de război a pierdut joi seară muniţie deasupra oraşului Belgorod, scrie Sky News. Se pare că două persoane au fost rănite.

În timpul zborului aeronavei Su-34 a Forţelor Aerospaţiale deasupra oraşului Belgorod, s-a produs o cădere anormală a muniţiei de aviaţie“, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Război în Ucraina, ziua 422. Discuție telefonică între Joe Biden și Emmanuel Macron, despre războiul din Ucraina, conform presei din SUA. Printre altele, președintele SUA și cel al Franței au discutat și despre vizita lui Macron din China, precum și alte subiecte care nu au fost făcute publice.

Război în Ucraina, ziua 422. NATO ar accepta Ucraina

Cei doi președinți au discutat la telefon, însă publicul larg nu a primit detalii despre această convorbire. Totuși, presei i s-a transmis că cei doi lideri au vorbit despre ”eforturile lor continue de a promova prosperitatea, securitatea, valorile comune și ordinea internațională bazată pe reguli în regiunea Indo-Pacific”

ADVERTISEMENT

Așadar, președintele american Joe Biden a discutat despre Ucraina cu președintele francez Emmanuel Macron într-un apel telefonic, potrivit Casei Albe. Între timp, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunțat că se va întâlni luni la New York cu secretarul general al ONU, António Guterres.

Aproape toți membrii delegației lui Lavrov la Consiliul de Securitate al ONU au primit vize pentru a participa, a declarat Reprezentantul Permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, pentru televiziunea de stat Rusia 24, potrivit TASS. Cu toate acestea, rușii au menționat că vizele nu au fost încă eliberate jurnaliştilor din Rusia.

ADVERTISEMENT

La începutul acestei săptămâni, Nebenzya a anunțat că Lavrov urmează să discute despre acordul cu cereale la Marea Neagră cu Guterres în timpul vizitei sale la New York. Rusia a preluat președinția Consiliului de Securitate al ONU la 1 aprilie, în ceea ce ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a numit ”o glumă proastă”.

În replică, Jens Stoltenberg vrea neapărat Ucraina în NATO, oricât de greu de crezut părea acest scenariu în trecut. Aderarea Ucrainei la NATO va fi ”în primul rând pe ordinea de zi” la summitul alianței din iulie, spune Stoltenberg. Așadar, subiectul aderării Ucrainei la NATO și al garanțiilor de securitate vor fi ”primele pe ordinea de zi” la summitul NATO din iulie din capitala Lituaniei, Vilnius.

ADVERTISEMENT

Răspunzând la întrebările reporterilor în timpul unei conferințe de presă de la Kiev, Jens Stoltenberg a spus că recunoaște că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ”va ridica problema apartenenței, a garanțiilor de securitate” la summit.

”Viitorul Ucrainei este în NATO. Toți aliații sunt de acord cu asta”, a spus Stoltenberg, adăugând că principalul obiectiv al alianței este acum ”de a se asigura că Ucraina învinge”. Oficialul NATO a spus că se așteaptă ca aliații NATO ”să fie de acord să consolideze și mai mult pachetul oferit de NATO pentru Ucraina” la summitul din iulie.

ADVERTISEMENT

Întrebat despre întâlnirea de vineri a Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei de la baza aeriană Ramstein din Germania, la care va participa Stoltenberg, oficialul NATO a spus că se așteaptă că aliații NATO ”vor face noi anunțuri cu privire la sprijinul militar concret acordat Ucrainei”.

ADVERTISEMENT