LIVE Actualizat 25-04-2023
20:09

Război în Ucraina, ziua 426. Lavrov, despre eventuale negocieri între Moscova şi Kiev după contraofensiva ucraineană: ”Logică schizofrenică”

Război în Ucraina, ziua 426. Armata ucraineană anunță că a observat o regrupare a rușilor în est, în regiunea Donețk. Aici, forțele invadatoare au suferit pierderi grele.
25.04.2023 | 22:59
Razboi in Ucraina ziua 426 Lavrov despre eventuale negocieri intre Moscova si Kiev dupa contraofensiva ucraineana Logica schizofrenica
Război în Ucraina, ziua 426. Kievul anunță o regrupare a rușilor în sud. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
25-04-2023
20:09

Serghei Lavrov, despre eventuale negocieri între Moscova şi Kiev după contraofensiva ucraineană: ”Logică schizofrenică”

În opinia șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, declaraţiile făcute în Occident despre o posibilă începere a negocierilor între Moscova şi Ucraina, abia după contraofensiva Kievului, sunt “schizofrenie”.

Ministrul rus de externe a afirmat acest lucru marţi, 25 aprilie, într-o conferinţă de presă, în urma vizitei efectuate la New York în cadrul preşedinţiei Rusiei a Consiliului de Securitate al ONU, informează Agerpres.

Acum a apărut această teorie ridicolă: haideţi ca noi (ţările occidentale) să asigurăm acum Ucrainei o contraofensivă de succes, apoi să-i cerem Ucrainei, (preşedintelui Volodimir) Zelenski să înceapă negocierile.

Dar aceasta este un fel de logică schizofrenică. Noi dorim ca de pe teritoriul Ucrainei să nu existe ameninţări la adresa securităţii noastre, iar aceste ameninţări s-au acumulat acolo de mulţi, mulţi ani, mai ales după lovitura de stat din februarie 2014”, a spus Lavrov.

25-04-2023
12:57

Medevedev spune că omenirea se află în pragului unui război mondial

Fostul președinte și prim-ministru rus Dmitri Medvedev a declarat marţi că lumea este probabil în pragul unui nou război mondial și că riscurile unui conflict nuclear sunt în creștere. „Lumea este bolnavă și este foarte probabil în pragul unui nou război mondial”, a declarat Medvedev, care este în prezent vicepreședinte al puternicului Consiliu de Securitate al lui Putin.

El a spus că un asemenea nou război mondial nu este inevitabil, dar că riscurile de conflict nuclear sunt în creștere și mai grave decât preocupările legate de schimbările climatice.

El a adăugat că obiectivele „operațiunii militare speciale” vor fi atinse, iar întrebat cum evaluează progresul acesteia, a răspuns că este o problemă complexă. „Pot să spun doar că sunt absolut convins că toate obiectivele pe care președintele le-a propus soldaților noștri pentru executarea unei operațiuni militare speciale vor fi atinse”, a spus Medvedev.

„Astăzi nu ne confruntăm cu armata ucraineană, ne confruntăm cu întregul NATO și acesta este într-adevăr un război prin procură, nedeclarat sau special, așa cum se numește uneori, pe care lumea occidentală îl poartă împotriva țării noastre. De aceea trebuie să luptăm cu întreg NATO, ținând cont de livrările de arme și, să spunem sincer, de pregătirea personalului militar ucrainean și de mulți alți factori”, a mai afirmat Medvedev.

„Operațiunea militară specială este răspunsul nostru la extinderea nesfârșită a NATO. Atât camarazii mei, cât și colegii mei și cu mine ne-am făcut niște iluzii în anii 1990 că vom începe să trăim în armonie cu europenii și cu SUA și că nu vom mai fi dușmani și că nu am mai fi, nu ne ciocnim. Cu toate acestea, totul s-a prăbușit”, a concluzionat el. 

25-04-2023
07:51

Ruşii au bombardat muzeul din Kupiansk, cel puţin o persoană a murit

Șeful biroului președintelui ucrainean, Andrei Iermak, a distribuit un filmuleț în care arată consecințele atacului rusesc în regiunea Harkov. “Rușii au bombardat centrul orașului Kupiansk, din regiunea Harkov, cu rachete S-300. Au lovit muzeul. Sunt oameni sub ruine, se știe deja că sunt cel puţin cinci răniți”, a scris el.

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat pe Telegram că o persoană a fost ucisă și zece au fost rănite în atacul rusesc asupra muzeului din Kupiansk. “Kupiansk, centrul orașului, muzeul istoric local. Statul terorist face totul pentru a ne distruge complet. Istoria noastră, cultura noastră, poporul nostru. Uciderea ucraineanilor cu metode absolut barbare. Nu avem dreptul să uităm asta! Trebuie și vom răspunde!”, a spus Zelenski. 

“Acum ştim că există un mort și zece răniți. Sunt oameni încă sub ruine, sunt implicate toate serviciile pentru salvarea lor. Toți cei care sunt vinovați de aceste crime de război vor fi aduși în fața justiției și vor fi judecaţi fără milă”, a mai anunțat el. 

Război în Ucraina, ziua 426. Kievul anunță că a observat o regrupare a rușilor în estul țării. Vorbim de regiunea Donețk, acolo unde armata invadatoare a lui Vladimir Putin a suferit pierderi importante de efectiv.

Război în Ucraina, ziua 426. Kievul anunță o regrupare a rușilor în sud

Incapabile să cucerească Bahmutul, oraș pe care îl asediază de mai bine de o jumătate de an, rușii au atacat recent în zona localității Lîman (regiunea Doneţk, estul Ucrainei). După o serie de pierderi, invadatorii au fost nevoiți să se regrupeze.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut luni, 24 aprilie, de comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, în cursul unei vizite pe frontul de est, transmite Agerpres. ”După mai multe încercări nereuşite de a străpunge apărarea noastră în zona Lîman, inamicul a suferit pierderi semnificative. El a fost forţat să îşi regrupeze unităţile“, a declarat Sîrski.

Prezent pe front, într-o vizită la soldaţii din Lîman, comandantul ucrainean s-a întâlnit şi cu trupele din oraşul asediat Bahmut. Acesta este situat tot în regiunea Doneţk (est). Aici, armata ucraineană apără în continuare partea din oraş care nu a fost încă cucerită de forţele ruse.

ADVERTISEMENT

Conform declarației lui Sîrski, luptele continuă în Bahmut, punctul central al asediului rus de pe frontul de est. El mai spune că acţiunile ofensive ale inamicului au eşuat în unele suburbii ale oraşului. ”Cu toate acestea, inamicul nu renunţă la obiectivul său de a încercui Bahmut. Îşi foloseşte toate forţele şi mijloacele în acest scop”, a adăugat el.

Beijing: ”China respectă suveranitatea statelor ex-sovietice”

Ambasadorul Chinei în Franța, Lu Shaye, a declanșat un scandal internațional imens. În weekend, el a susținut că țările care s-au desprins din fosta Uniune Sovietică (URSS) nu ar avea dreptul la statalitate.

ADVERTISEMENT

Fostele state din URSS nu au statut efectiv în dreptul internaţional. Asta pentru că nu există un acord internaţional care să materializeze statutul lor de ţară suverană“, a spus ambasadorul, potrivit Reuters.

Beijingul a avut o reacție promptă față de aceste declarații. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez Mao Ning, spune că China respectă suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor, precum şi scopurile şi principiile Cartei ONU, notează Sky News.

ADVERTISEMENT

Ning a mai precizat că ”după prăbuşirea Uniunii Sovietice China a fost una dintre primele ţări care au stabilit relaţii diplomatice cu ţările respective. După stabilirea de relaţii diplomatice China a aderat mereu la principiul respectului reciproc şi egalității pentru dezvoltarea de relaţii bilaterale de prietenie şi cooperare”.

Poziția lui Shaye a provocat un val de indignare în statele vizate. Ele au fost calificate drept “inacceptabile” de către şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. Acesta din urmă a declarat că “UE nu poate decât să presupună că aceste declaraţii nu reprezintă poziţia oficială a Chinei”.

ADVERTISEMENT