LIVE Actualizat 03-05-2023
12:07

Război în Ucraina, ziua 434. Ruşii anunţă că Ucraina a atacat Kremlinul cu drone: “A fost un atentat la viaţa lui Vladimir Putin”

Război în Ucraina, ziua 434. ”Nu ar putea exista o dată exactă pentru începerea contraofensivei”, transmite un membru al consiliului Herson.
03.05.2023 | 15:08
Razboi in Ucraina ziua 434 Rusii anunta ca Ucraina a atacat Kremlinul cu drone A fost un atentat la viata lui Vladimir Putin
Explozie deasupra Kremlinului
ADVERTISEMENT
03-05-2023
12:07

Rusia anunţă că Ucraina a atacat Kremlinul cu drone

Kievul a încercat să lovească Kremlinul cu drone, dar atacul a fost respins cu succes, a declarat miercuri serviciul de presă al președintelui rus.

„Azi noapte, regimul de la Kiev a încercat să lovească cu vehicule aeriene fără pilot reședința de la Kremlin a președintelui Federației Ruse”, a transmis Kremlinul. Potrivit serviciului de presă al lui Vladimir Putin, „două vehicule aeriene fără pilot au fost dirijate către Kremlin”.

„Ca urmare a acțiunilor în timp util întreprinse de armată și de serviciile speciale, dispozitivele au fost scoase din funcțiune”, a subliniat Kremlinul. „În urma prăbuşirii lor și a împrăștierii fragmentelor pe teritoriul Kremlinului, nu au existat victime sau pagube materiale”, a adăugat serviciul de presă al lui Putin.

„Considerăm aceste acțiuni drept un act terorist planificat și un atentat la viața președintelui Federației Ruse, desfășurat în ajunul Zilei Victoriei, parada de 9 mai, la care este planificată și prezența oaspeților străini”, se mai arată în comunicatul de presă de la Kremlin, dat publicităţii de agenţia TASS.

Rusia își rezervă dreptul de a răspunde unei tentative de atac asupra Kremlinului unde și când consideră de cuviință, a adăugat Kremlinul. 

03-05-2023
10:46

Cel puţin trei morţi, după ce ruşii au bombardat un supermarket

Televiziunea de stat ucraineană Suspilne relatează că trei persoane au fost ucise și cinci au fost rănite într-un atac rusesc asupra unui supermarket din Herson.  

“Astăzi în jurul orei 11:00, armata rusă a atacat un supermarket din Herson. Până acum știm despre trei morți și cinci răniți. Aceștia sunt angajați și clienți care se aflau în magazin”, a transmis, într-o postare pe Telegram, Ministerul de Interne al Ucrainei.

În acelaşi timp, Rusia a lansat a treia rundă de atacuri pe timp de noapte asupra Kievului în ultimele șase zile, au declarat oficialii orașului, dar sistemele de apărare aeriană au distrus toate dronele.

„Toate țintele inamice au fost identificate și doborâte în spațiul aerian din jurul capitalei”, a transmis administrația militară a Kievului. Rusia a folosit în atacuri drone Shahed, însă nu s-a specificat număruş de drone doborâte.

03-05-2023
08:20

Incidendiu la un depozit de petrol din apropierea Crimeii

Un incendiu a izbucnit miercuri dimineață la o instalație de depozitare a combustibilului din regiunea Krasnodar, din sud-vestul Rusiei, care se află în apropierea podului din Crimeea, a transmis guvernatorul regional pe aplicaţia Telegram. Veniamin Kondratiev, guvernatorul regiunii Krasnodar, a declarat că incendiul a izbucnit în satul Volna din districtul Temriuk, care este situat de cealaltă parte a Mării Azov.

Podul Crimeeii, numit și Podul Strâmtorii Kerci, leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014.

Pe rețelele de socializare au apărut videoclipuri și fotografii care arată rezervoare mari de petrol în flăcări. Kondratiev a spus că focul este clasificat drept “foc de cel mai înalt grad. Se fac toate eforturile pentru a preveni extinderea în continuare a incendiului”, a mai scris Kondratjev.

03-05-2023
07:43

FSB: Am împiedicat asasinarea liderilor noștri din Crimeea

Serviciile de securitate ruse susțin că au dejucat un complot de asasinare a liderilor guvernului impus de Rusia în Crimeea. Agenţia TASS relatează că FSB l-a numit pe Roman Maşoveţ, adjunctul șefului biroului președintelui Ucrainei, drept unul dintre arhitecții complotului, fără a furniza însă dovezi.

TASS citează o declarație a FSB, care spune: „Au fost arestați membri ai unui grup secret de informații care operează în Crimeea, care au fost implicați în transportul de explozibili și componente ale explozivilor. A fost interceptat canalul de livrare a explozibililor de origine britanică și a componentelor dispozitivelor explozive, care au venit din Bulgaria, prin Turcia și Georgia către Rusia, sub pretextul livrării de sobe electrice”.

TASS susține că ținta atentatelor au fost șeful Republicii Crimeea, Serghei Aksionov, președintele parlamentului din Crimeea, Vladimir Konstantinov, și primarul din Ialta, Ianina Pavlenko.

Yurii Sobolevskyi, prim-adjunct al șefului consiliului regional Herson al Ucrainei, a spus că nu crede că va fi anunțată o dată anume pentru o contraofensivă așteptată în sud. De fapt, nimeni nu mai știe dacă această contraofensivă anunțată de Ucraina e un lucru real, sau nu.

Război în Ucraina, ziua 434. Ucraina e pregătită de contraofensivă

”De fapt, ceea ce fac forțele armate ucrainene în sectorul nostru sudic poate fi considerat o contraofensivă: menținerea controlului focului, distrugerea constantă a țintelor militare și reducerea capacității de luptă a inamicului”, a spus el. Prin urmare, nu cred că va exista o dată de la care să se considere că contraofensiva a început deja”, a spus Sobolevskyi. Practic, mesajul oficialului ucrainean vrea să transmită că partenerii Ucrainei nu ar trebui să aibă așteptări prea mari de la armata Kievului. Totuși, oficialul și-a exprimat optimismul că Ucraina își va putea prelua teritoriul de la Rusia.

ADVERTISEMENT

“Pentru că ceea ce se întâmplă acum în teritoriul ocupat temporar este doar un coșmar. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple în secolul 21. Acestea sunt camere de tortură și deportarea copiilor”, a afirmat el. ”Toți ucrainenii au acum o singură dorință: victoria noastră și pacea, pentru că Ucraina nu a vrut niciodată război, iar acum este nevoită să se apere.

Ne dorim ca totul să se termine în victoria noastră ca să ne putem relua viața, dezvoltarea țării noastre. în familia europeană și în întreaga lume civilizată. Pentru mine personal, acest lucru este important pentru că oamenii noștri, oamenii din Kherson, sunt acolo [pe teritoriile ocupate] acum și mă simt responsabil și pentru ei. Este foarte greu într-adevăr pentru poporul nostru din teritoriile ocupate temporar”, a completat Sobolevskyi.

ADVERTISEMENT

În noiembrie 2022, trupele ucrainene au înaintat prin Herson și zona înconjurătoare, forțând luptătorii ruși să se retragă pe malul de est al râului Nipro. Între timp, soldații ucraineni susțin că sunt pregătiți de contraofensivă, orice ar însemna aceasta. Un soldat ucrainean, care poartă pseudonimul Artur, a declarat pentru CNN că brigada sa este pregătită pentru o contraofensivă mult așteptată. ”Suntem pregătiți și așteptăm de multă vreme o contraofensivă. Ne-am finalizat reaprovizionarea“, a spus el într-un mesaj text.

Cea de-a 46-a Brigădă Aeromobile Separată, care este situată în direcția regiunii Zaporojie de sud, a fost susținută de voluntari care au donat bani pentru drone, camere, îmbrăcăminte și chiar mașini, a spus el. ”Știm că comanda noastră este capabilă să desfășoare o contraofensivă — operațiunile de lângă Kiev și Harkov sunt un bun exemplu. De aceea credem în comandă. Și principalul este că ne vom elibera patria, ceea ce ne dă putere. Acesta este cel mai important lucru”, a completat soldatul.

ADVERTISEMENT

Totuși, Artur a remarcat că mai multe aspecte ale potențialei contraofensive provoacă îngrijorare pentru colegii săi soldați. “În primul rând. Nu vom avea niciun element de surpriză. Pentru că fiecare smartphone strigă despre această contraofensivă. Așa că, rușii s-ar putea să nu știe unde va fi, sau poate o știu”, a completat bărbatul.

”În al treilea rând. Cu cât așteptăm și acumulăm mai mult forțe, cu atât mai mult ne lovesc depozitele și locurile de desfășurare. Și atacă constant prima linie de apărare cu avioane. Dacă continuăm să blocăm, s-ar putea să nu trăim ca să vedem o contraofensivă. Mai mult decât atât, dacă ne lovesc depozitele, înseamnă că au informațiile locației”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Artur a mai spus că forțele ucrainene nu mai așteaptă avioanele de luptă, pe care președintele Volodimir Zelenski și alți lideri le-au cerut în mod repetat națiunilor occidentale să le ofere. “Învățăm cum să luptăm cu ceea ce avem. Tancurile și HIMARS ar trebui să își facă treaba“, a completat soldatul. Cert e că apărarea rusă a fost construită pe sute de mile pe frontul sudic șerpuit – unde se așteaptă ca forțele ucrainene să-și concentreze contraofensiva. Mai multe imagini din satelit distribuite CNN de Maxar Technologies arată tranșee extinse la est de orașul Polohy din regiunea Zaporizhzhia. Oficialii NATO spun că 98% dintre vehiculele de luptă promise Ucrainei se află acum în această țară.

ADVERTISEMENT