News

Război în Ucraina, ziua 703. Kievul îl invită pe Xi Jinping să participe la negocierile de pace

Război în Ucraina, ziua 703. Ucraina l-a invitat pe președintele chinez Xi Jinping să participe la negocierile de pace, care ar urma să fie organizate de Elveția
27.01.2024 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 703 Kievul il invita pe Xi Jinping sa participe la negocierile de pace
Război în Ucraina, ziua 703. Kievul îl invită pe Xi Jinping la negocierile de pace Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 703. Anunțul despre invitația adresată liderului de la Beijing a fost făcut de Igor Zhovkva, consilierul principal al președintelui Volodimir Zelenski.

Război în Ucraina, ziua 703. Xi Jinping, invitat să participe la negocierile de pace

Elveția a fost de acord să organizeze summitul, la care vor participa o serie de lideri mondiali, dar nu a fost stabilit încă locul sau data, relatează Sky News, citat de The Guardian.

ADVERTISEMENT

”Invităm cu siguranță China să participe la summit, la cel mai înalt nivel, la nivelul președintelui Republicii Populare Chineze. Participarea Chinei va fi foarte importantă pentru noi. Îi implicăm pe partenerii noștri din lume pentru ca aceștia să transmită părții chineze cât de importantă este participarea la un astfel de summit”, a declarat consilierul lui Zelenski, Igor Zhovkva..

Implicarea Chinei în discuții ar putea fi esențială pentru a pune capăt războiului. În timp ce Beijingul a rămas aproape de Rusia de la invazia Ucrainei din 2022, acesta s-a oferit anterior să medieze în conflict și a declarat că suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie respectate.

ADVERTISEMENT

Xi Jinping rămâne unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin dintre marile puteri, iar opiniile sale cu privire la un potențial plan de pace s-ar putea dovedi esențiale pentru viitorul conflictului din Ucraina.

Rusia nu e dispusă să renunțe la cererile privind neutralitatea Ucrainei

Kremlinul a dezmințit vineri un raport al Bloomberg potrivit căruia Vladimir Putin ar fi “sondat” Statele Unite pentru posibile discuții privind încetarea războiului din Ucraina și ar putea lua în considerare renunțarea la cererile cheie privind statutul de securitate al Ucrainei, relatează Reuters.

ADVERTISEMENT

Raportul Bloomberg a afirmat că Putin “testează apele” pentru a vedea dacă Washingtonul este pregătit să se angajeze în discuții și că a contactat SUA prin canale indirecte.

Acesta a citat două persoane apropiate Kremlinului, spunând că Putin “ar putea fi dispus să ia în considerare renunțarea la insistența privind statutul de neutralitate al Ucrainei și chiar să renunțe în cele din urmă la opoziția față de o eventuală aderare la NATO – a cărei amenințare a fost o justificare centrală a Rusiei pentru invazie”.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat de reporteri despre această știre și, în special, dacă Moscova este într-adevăr pregătită să renunțe la cererile sale privind neutralitatea și NATO. ”Nu, acesta este un raport fals. Nu corespunde absolut deloc realității”, a declarat Peskov.

ADVERTISEMENT