News

Război în Ucraina, ziua 706. Kievul susține că a doborât un nou bombardier Su 34. Update

Război în Ucraina, ziua 706. Noul proiect anunțat de Kiev „urmăreşte să compenseze capacităţile centralei ocupate de la Zaporojie”.
30.01.2024 | 13:14
Razboi in Ucraina ziua 706 Kievul sustine ca a doborat un nou bombardier Su 34 Update
Război în Ucraina, ziua 706. Kievul susține că a doborât un nou bombardier Su 34
ADVERTISEMENT
30-01-2024
11:11

Ucraina susține că a doborât un nou bombardier rusesc

Ucraina spune că a doborât un nou avion rusesc.  Publicația Kyiv Post a citat Statul Major al forțelor armate ale Ucrainei anunțând că avionul de vânătoare Su 34 a fost doborât ieri deasupra regiunii de est Lugansk.

Nu au fost oferite alte detalii și Rusia nu a comentat afirmația. Su 34 este cel mai avansat avion de luptă rusesc, având rol de bombardier, dar și de avion de vânătoare, însă doar în decembrie ar fi fost doborâte trei astfel de avioane. Cel puțin conform datelor prezentare de Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 706. Deși se află în plin război cu forțele ruse, Kievul vrea să construiască patru reactoare nucleare noi. Proiectul va începe anul acesta la centrala de la Hmelniţki, în vestul țării.

Război în Ucraina, ziua 706. Patru reactoare nucleare noi vor fi construite la centrala de la Hmelniţki

Anunțul a fost făcut de Ministerul Energiei din Ucraina, potrivit AFP. Decizia a fost luată a urmare a pierderii centralei de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, încă din martie 2022. Aceasta este ocupată de Moscova.

ADVERTISEMENT

„În 2024, ar trebui să înceapă construcţia a patru unităţi noi la centrala nucleară de la Hmelniţki”, a anunțat ministerul. Instituția a adăugat că aceasta ar deveni „cea mai mare centrală din Europa şi mai puternică decât cea de la Zaporojie”.

Pentru început, două reactoare de tip VVER-1000, model sovietică, vor fi instalate. Ele vor putea intra în funcție în circa doi ani și jumătate. Alte două de tip AP1000 vor fi instalate în colaborare cu compania americană Westinghouse.

ADVERTISEMENT

Ministerul ucrainean al Energiei mai spune că, cel mai probabil, construcția va dura o vreme. De asemenea, proiectul „urmăreşte să compenseze capacităţile centralei ocupate de la Zaporojie”.

Volodimir Zelenski: „Germania poate reuși să consolideze UE”

Președintele Volodimir Zelenski a mărturisit, într-un interviu pentru ARD, că se teme de o posibilă escaladare a conflictului. Liderul Kievului susține că ar putea începe al Treilea Război Mondial dacă „Rusia ar lovi o țară NATO”, potrivit The Independent.

ADVERTISEMENT

Zelenski mai spune că Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, „este conștient de acest risc”. Totodată, a precizat că importanța economică a Germaniei ar putea fi folosită pentru a obține ajutor pentru Ucraina din partea statelor UE.

„Germania poate reuși să consolideze UE. Multe țări au relații economice importante cu Germania, iar economia lor depinde de deciziile Germaniei, deoarece Germania are o economie puternică”, a transmis președintele ucrainean.

ADVERTISEMENT

El a ținut să puncteze că este dezamăgit de refuzul Germaniei cu privire la furnizarea rachetelor de croazieră Taurus, punctând că nu are „rolul pe care ar fi trebuit să îl joace în prima ocupație a Ucrainei”.

ADVERTISEMENT