News

Război în Ucraina, ziua 711. Rusia acuză Kievul că ucide civili în zonele ocupate. Zeci de jurnaliști, arestați în Piața Roșie

Rusia acuză Ucraina că bombardează deliberat clădiri civile în estul țării, în zone ocupate de armata lui Putin.
04.02.2024 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 711 Rusia acuza Kievul ca ucide civili in zonele ocupate Zeci de jurnalisti arestati in Piata Rosie
Armata ucraineană e acuzată că bombardează deliberat obiective civile din zonele ocupate de ruși / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Rolurile s-au schimbat, după aproape doi ani de conflict armat în Ucraina. Dacă la începutul războiului, Kievul acuza Moscova că ucide civili nevinovați, a venit rândul rușilor să folosească aceleași argumente.

Rușii susțin că ucrainenii au bombardat o brutărie din Lugansk

Sâmbătă, ministrul rus pentru Situații de Urgență a anunțat că cel puțin cinci persoane au murit în urma unui bombardament ucrainean în orașul ocupat Lisichansk, regiunea Lugansk.

ADVERTISEMENT

Rușii spun că este vorba doar de numărul cadavrelor recuperate, însă sub dărâmături ar mai putea fi ”zeci de morți”.

Potrivit sursei citate, bombardamentul ar fi lovit o brutărie, iar rușii acuză acum Ucraina că atacul ar fi fost unul deliberat. Agenția rusă Ria Novosti a publicat imagini cu o clădire distrusă, asupra căreia se intervine cu echipe de intervenție.

ADVERTISEMENT

Soțiile soldaților mobilizați de Putin, protest în Piața Roșie

În paralel, la Moscova a fost organizat un protest al soțiilor soldaților mobilizați, care au cerut întoarcerea bărbaților de pe front. Mitingul s-a ținut în Piața Roșie și la sediul de campanie al lui Vladimir Putin, iar câteva femei au ridicat flori în aer la Mormântul Soldatului Necunoscut de lângă Kremlin.

Autoritățile au reținut 27 de persoane, din care circa 20 erau jurnaliști, veniți să relateze despre eveniment. Este vorba inclusiv de reporteri străini, printre care și un cameraman al agenției AFP.

ADVERTISEMENT

De altfel, tot mai mulți ruși par să considere că războiul din Ucraina este o greșeală a actualei puteri de la Moscova. Potrivit Moscow Times, publicație independentă de limbă rusă, 37% din respondenții unui sondaj de opinie ar fi ”anulat decizia” de lansa invazia, dacă ar fi avut această ocazie. Cifra este în creștere cu cinci procente față de martie 2022, când a fost realizat un sondaj asemănător.

Peskov: ”Americanii provoacă moartea ucrainenilor”

În altă ordine de idei, rușii arată cu degetul către Statele Unite, care au susținut aproape doi ani armata Ucrainei. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că ”americanii provoacă moartea ucrainenilor”, pentru că întrețin acest conflict.

ADVERTISEMENT

Oficialul spune că sprijinul american ”nu va schimba rezultatul războiului”, ci doar va provoca și mai multă durere ucrainenilor. Declarațiile lui Peskov vin la scurtă vreme după ce Victoria Nunland, subsecretar de stat pentru afaceri politice al SUA, a efectuat o vizită la Kiev.

ADVERTISEMENT