Liderii G7 l-au ironizat pe Vladimir Putin, pentru postura de „om puternic” pe care liderul Rusiei o afișează mereu.
”Sacourile pe noi sau le dăm jos? Ne putem da jos hainele?”, a întrebat, ironic, Boris Johnson în momentul în care liderii se așezau la masa discuțiilor.
Liderii din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Statele Unite și Uniunea Europeană s-au amuzat pe remarca premierului britanic.
Premierul canadian Justin Trudeau a sugerat ca liderii G7 să aștepte până la poza de grup până a se dezbrăca la bustul gol, iar Boris Johnson a replicat: ”trebuie să arătăm că suntem mai duri decât Putin”.
Glumele au continuat pe această temă. ”Vom avea o expunere la pieptul gol”, a spus Trudeau, aluzie la pozele cu Putin la bustul gol călare pe un cal, care datează din 2009.
”Trebuie să ne arătăm pectoralii”, a concluzionat liderul Marii Britanii. În cele din urmă liderii G7 au făcut tradiționala fotografie de grup, fără a se ”dezbrăca”.
Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat duminică pe preşedintele francez Emmanuel Mmacron împotriva tentaţiei unei soluţii negociate ”acum” în Ucraina, cu Vladimir Putin, a anunțat Guvernul britanic, potrivit AFP.
Purtător de cuvânt al Guvernului britanic a transmis duminică că cei doi lideri „au convenit” la summitul G7 că ”este vorba despre un moment critic al evoluţiei conflictului şi că este posibil să fie răsturnat cursul războiului”.
”Premierul a subliniat că orice tentatvă de a soluţiona conflitul acum nu va face decât să cauzeze o instabilitate de durată şi să-i dea lui Putin dreptul de a manipula ţările suverane şi pieţele internaţionale veşnic”, a precizat oficialul britanic, care a adăugat că cei doi lideri au căzut de acord să consolideze susținerea militară a Kievului.
Boris Johnson a fost unul dintre liderii europeni care a refuzat orice dialog cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pe care l-a catalogat drept ”dictator” după invazia Ucrainei.
Președinția franceză a transmis duminică că Parisul susține stabilirea unui „preț maxim al petrolului”, așa cum propusese și Washingtonul, însă, spre deosebire de SUA, vrea ca această plafonare să se aplice la producători și nu la consumatori.
Parisul „nu se opune în principiu” propunerii americane de plafonare a preţurilor, a transmis Palatul Élysée, potrivit AFP, însă subliniază că „pentru noi ar fi şi mai puternic să stabilim un preţ maxim al petrolului care provine de la toate ţările producătoare”.
Această propunere diferă de măsura sugerată de către Statele Unite, și anume o plafonare a preţurilor petrolului decisă de către ţările consumatoare.
„Ceea ce trebuie să facem la G7 este mai degarbă să încercăm să avem un «plafon de preţ» al petrolului, iar în opinia mea şi a gazelor naturale, pentru a avea consecinţe mai importante ale sancţiunilor şi situţiei”, a mai precizat AFP, citând surse de la preşedinţia franceză.
Liderii G7, Franţa, Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Italia, Canada şi Japonia, se întâlnesc pentru trei zile la Munchen, unde principalele teme de discuție sunt războiul purtat de Rusia în Ucraina și criza economică globală.
Preşedintele american Joe Biden a sosit în Germania sâmbătă seara pentru a participa la summitul G7, urmând ca prima întrevedere să o aibă duminică cu cancelarul german Olaf Scholz. Summitul G7 este prevăzut să dureze trei zile, urmând ca luni președintele Volodimir Zelenski să aibă și el o intervenție.
John Kirby, cel care coordonează comunicarea la Casa Albă pe probleme strategice, a precizat că acest summit, ce va fi urmat de întâlnirea liderilor NATO de la Madrid, vine într-un ”moment esenţial pentru solidaritatea transatlantică”.
La cele două întâlniri, ”veţi vedea clar cum intenţia preşedintelui, de la început, de a ne revitaliza alianţele şi parteneriatele ne-a permis să fim acolo” pentru a ”trage la răspundere Rusia”, a subliniat John Kirby.
Boris Johnson, sosit și el de sâmbătă la summit, a promis un nou ajutor pentru Ucraina și le-a cerut liderilor G7 să nu abandoneze această țară. „Ucraina poate câştiga şi va câştiga. Dar ea are nevoie de sprijinul nostru pentru a face acest lucru. Nu este momentul să abandonăm Ucraina”, a spus premierul britanic.
Acesta a precizat că guvernul de la Londra este pregătit să ofere Kievului un sprijin financiar de peste jumătate de miliard de dolari. Potrivit Downing Street, premierul Boris Johnson intenţionează să profite de intervenţia de luni a preşedintelui Zelenski la summit pentru a „încuraja toate ţările G7 să sprijine Ucraina pe termen lung”.
U.S. President Joe Biden was given a traditional Bavarian welcome in Munich on Saturday as he arrived for the G-7 summit.
(AP) pic.twitter.com/ZILbhzEfpg
— Voice of America (@VOANews) June 25, 2022
Casa Albă a exclus orice oboseală a Occidentului faţă de războiul din Ucraina, în ciuda costurilor pentru populaţiile occidentale: „Nu am văzut fracturi şi fisuri” în cadrul NATO, a spus John Kirby.
În ceea ce privește tema Chinei, John Kirby a anunțat că Joe Biden intenționează să demonstreze aliaţilor săi că înfruntarea Rusiei şi confruntarea Chinei sunt obiective complementare.
Potrivit presei de peste ocean Washingtonul şi-a stabilit trei obiective principale pentru summitul G7: să crească şi mai mult presiunea asupra Moscovei, să facă propuneri concrete pentru a răspunde la creşterea preţurilor la energie şi alimente şi să lanseze un parteneriat privind infrastructurile cu ţările în curs de dezvoltare, măsură văzută ca un răspuns la investiţiile gigantice ale Chinei în întreaga lume.
În ceea ce privește întâlnirea liderilor NATO, americanii şi aliaţii lor vor să elaboreze un nou ”concept strategic” care, pentru prima dată, va evoca provocările pe care le lansează China.