News

Care sunt noile tarife pentru RCA. Cât ne va costa asigurarea auto obligatorie

Autoritatea de Supraveghere Financiară a înaintat Ministerului Finanţelor un proiect cu noile tarife pentru RCA pe 2022, construit pe ideea limitării preţurilor care au explodat la asigurările auto.
19.02.2022 | 11:32
Care sunt noile tarife pentru RCA Cat ne va costa asigurarea auto obligatorie
ADVERTISEMENT

Noile tarife pentru RCA pentru anul în curs se regăsesc în anexa proiectului de Hotărâre de Guvern pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) l-a înaintat Ministerului Finanţelor. Proiectul încearcă să regleze o piață dată peste cap de falimentul City Insurance, care avea aproximativ trei milioane de poliţe de asigurare RCA.

“În urma analizelor realizate cu privire la evoluția pieței RCA și la impactul unor tendințe speculative asupra consumatorilor, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis să înainteze Ministerului de Finanțe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință.

ADVERTISEMENT

Președintele ASF: ”Scopul este acela al protejării populației în fața tendințelor inflaționiste sau speculative”

Pentru protejarea consumatorilor și pentru stabilitatea piețelor pe care le supraveghează, Autoritatea face uz de toate resursele legislative și de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul României și cu alte autorități ale statului.

Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populației în fața tendințelor inflaționiste sau speculative”, a precizat în context Nicu Marcu, preşedintele ASF.

ADVERTISEMENT

Conform anexei proiectului, un tânăr de până în 30 de ani, care conduce o maşină cu o capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 1200 de centimetri cubi, va plăti o primă brută pentru asigurarea obligatorie auto de 1.286 de lei.

Care este cea mai mare primă de asigurare plătită în noile condiții

Cea mai mare primă pentru RCA va fi plătită de tinerii de până în 30 de ani care conduc maşini cu o capacitate cilindrică de peste 2500 de centimetri cubi, prima brută de asigurare fiind de 3.551 de lei.

ADVERTISEMENT

”Pentru tinerii de până în 30 de ani, care conduc maşini cu o capacite între 2001 şi 2500 cmc, prima brută a asigurării RCA este de 2.545 de lei”, se stipulează în proiectul înaintat guvernului de ASF.

Lisa preţurilor, propusă de ministerul Finanţelor, poate fi consultată AICI.

În ce caz tarifele sunt la fel și pentru persoanele fizice, și pentru cele juridice

Pentru persoanele juridice, primele de asigurare pornesc de la 1.881 lei pentru autovehicule mai mici de 3,5 tone și cu capacitate cilindrică mai mică de 1.200 cmc, dar pot ajunge până la 2.017 lei dacă motoarele depășesc 2.500 cmc.

ADVERTISEMENT

Se va aplica un tarif de 2.169 lei pentru autovehiculele de transport marfă de până în 3,5 tone și unul de 10.253 lei pentru autovehiculele mai mari de 16 tone. Prețurile sunt valabile atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.

 

ADVERTISEMENT