News

Reacția ambasadei Ucrainei la acuzațiile României cu privire la canalul Bâstroe. ”Lucrări operaționale. Am informat partea română în august 2022”

Ambasada Ucrainei în România a reacționat în urma informațiilor vehiculate în spațiul public legate de executarea unor lucrări de dragare pe canalul Bâstroe.
18.02.2023 | 22:48
Reactia ambasadei Ucrainei la acuzatiile Romaniei cu privire la canalul Bastroe Lucrari operationale Am informat partea romana in august 2022
Ambasada Ucrainei a precizat că autoritățile române au fost anunțate în august 2022 Foto: Inquam Photos / George Calin
ADVERTISEMENT

Reprezentanța diplomatică a Ucrainei în România a făcut precizările în contextul informațiilor vehiculate în mass-media din România cu privire la executarea de către partea ucraineană a lucrărilor de dragare pe Dunăre.

Reacția ambasadei Ucrainei la acuzațiile României cu privire la canalul Bâstroe

Potrivit ambasadei, toate lucrările de dragare pe Dunăre, desfășurate în prezent de către partea ucraineană, sunt executate exclusiv în cadrul frontierei de stat a Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Aceste lucrări sunt de natură operațională curentă și vizează exclusiv întreținerea căii navigabile, adică asigurarea siguranței navigației prin menținerea caracteristicilor tehnice actuale, precum și eliminarea consecințelor de colmatare naturală.

„Lucrările operaționale de dragare pe șenalul maritim navigabil, ca urmare a colmatării naturale semnificative, se execută în mod permanent de mai mulți ani în zonele specificate și convenite, în conformitate cu normele legislației ucrainene, acordurile și convențiile internaționale.

ADVERTISEMENT

În august 2022, partea ucraineană a informat Administrația Fluvială a Dunării de Jos cu privire la lucrările planificate.

În cazul în care partea ucraineană va planifica implementarea proiectelor majore diferite de cele operaționale curente, partea română va fi informată în prealabil și va avea loc convenirea acestora în conformitate cu legislația în vigoare, acordurile și convențiile internaționale”, se arată în precizările făcute de ambasadă.

ADVERTISEMENT

În cadrul acelorași precizări, reprezentanța guvernului de la Kiev își exprimă recunoștința pentru solidaritatea fermă a României cu poporul ucrainean și îndeamnă „la avansarea responsabilă de informații publice pentru a nu prejudicia relațiilor bilaterale și pentru a nu alimenta propaganda rusă”.

Ce acuzații aduce România?

Totul a început cu o declarație a ministrului transporturilor Sorin Grindeanu, care îi acuză pe ucraineni că au început lucrări e dragare pe canalul Bâstroe, în ciuda unor tratate internaționale.

ADVERTISEMENT

Grindeanu a cerut reacții rapide de la Ministerul Mediului și Ministerul de Externe, în condițiile în care lucrările de dragare sau curățare a canalului Bâstroe au impact direct asupra mediului și a Deltei Dunării, într-un mod distructiv.

Ministerul Mediului va urmări lucrările care se fac pe canalul Bâstroe și va împiedica toate lucrările care pot afecta biodiversitatea și ecosistemul Deltei Dunării,a declarat joi ministrul de resort.

„Nici legislația națională a României, nici legislația Ucrainei nu permit desfășurarea unor lucrări în acea zonă care să pună în pericol biodiversitatea și ecosistemele din Delta Dunării.

În ceea ce privește lucrările care au avut loc în zona Deltei de partea ucraineană, sunt convins că ministerele de resort vor urmări toate lucrările care vizează canalele navigabile, sunt convins că pe căile diplomatice se vor găsi soluțiile de comunicare cu partea ucraineană.

Subliniez încă o dată că Ministerul Mediului va urmări aceste lucrări, va urmări procedurile bazate pe convențiile europene și internaționale și vom împiedica toate lucrările care pot afecta biodiversitatea și ecosistemul Deltei Dunării”, a declarat Tánczos Barna.

La rândul său, Ministerul de Externe a precizat că a solicitat, în cursul zilei de 13 februarie, Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării transmiterea unor informații cât mai complete și actualizate privind eventuale activități desfășurate de partea ucraineană în sectorul „canalului de navigație Bâstroe” și evaluarea instituției privind impactul acestora.

ADVERTISEMENT