Sport

Reacții în lanț după cutremurul devastator din Turcia. Hatayspor nu va mai juca în acest sezon. O decizie similară este așteptată și din partea echipei lui Alex Maxim, Gaziantep. Update

Reacții în lanț ale românilor aflați în Turcia după cutremurele care au provocat un dezastru. Șase echipe din Liga 2 se află în cantonament în Antalya.
10.02.2023 | 10:30
Reactii in lant dupa cutremurul devastator din Turcia Hatayspor nu va mai juca in acest sezon O decizie similara este asteptata si din partea echipei lui Alex Maxim Gaziantep Update
Preşedintele Federaţiei Turce de Fotbal, Mehmet Buyukekşi, a declarat că echipa Hatayspor a anunțat că nu va mai juca în acest sezon și o decizie similară este așteptată și din partea formației Gaziantep, unde este legitimat Alexandru Maxim. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT
10-02-2023
08:39

Campionatul Turciei, afectat de cutremurele devastatoare

Preşedintele Federaţiei Turce de Fotbal, Mehmet Buyukekşi, a declarat că echipa Hatayspor a anunțat că nu va mai juca în acest sezon și o decizie similară este așteptată și din partea formației Gaziantep, unde este legitimat Alexandru Maxim.

”Hatayspor a trimis o scrisoare la federaţie. Ne-a informat că nu va mai putea juca meciurile din acest sezon. Mâine sau poimâine vom discuta situaţia în Consiliul de Administraţie.

Şi preşedintele Gaziantep FK a luat legătura cu noi online. Ei încă nu au reuşit să ia o decizie. Le-am dat termen până luni dimineaţă. Dacă şi ei vor să se retragă, ne gândim să ne continuăm drumul cu 17 echipe. Cele două cluburi îşi vor păstra drepturile intacte.

În acest moment sunt 19 echipe. Urmau să retrogradeze patru şi să promoveze trei. Sezonul viitor urma să se dispute cu 18 echipe. Dacă se retrag două echipe, vor retrograda la final două echipe. Vor promova trei, astfel că sezonul viitor va avea 20 de echipe”, a spus Buyukekşi.

În ceea ce priveşte echipa de eşalon secund Yeni Malatyaspor, aceasta nu a trimis o informare cu privire la intenţia de a nu mai juca. ”M-a sunat Yilmaz Vural. Le-a murit portarul. Condoleanţe familiei sale. Şi ei spun că sunt într-o situaţie foarte grea. În acest moment nu există ceva oficial. Doar discuţii la telefon. Mâine avem şedinţă”, a precizat președintele federației.

În încheiere, Mehmet Buyukekşi a anunțat că forul a luat decizia ca prima ligă să se reia la 3-4 martie, nu mai devreme, cum era hotărât iniţial: ”Durerea noastră este foarte mare. Mii de oameni încă sunt sub dărâmături. Am decis astăzi ca meciurile să se reia la 3, 4 martie”.

09-02-2023
13:55

Imagine uluitoare cu tricoul lui Maxim printre dărâmături

Alex Maxim a scăpat ca prin minune de seria de cutremure devastatoare care a lovit Turcia, el fiind plecat în Germania pentru câteva zile, însă un tricou cu numele său și numărul care îl poartă la Gaziantep a fost găsit sub dărâmături.

Pe Twitter a apărut fotografia cu echipamentul mijlocașului român printre ruinele blocurilor căzute în Gaziantep, unul dintre cele mai afectat orașe de seismele produse la începutul săptămânii.

Imaginea a devenit imediat virală și a fost redistribuită chiar și de Maxim pe contul său de Instagram, alături de emoji-uri care exprimau tristețea.

cutremur fotbaliști români Turcia

06-02-2023
17:23

Mircea Lucescu, marcat de cutremurele din Turcia

Antrenorul echipei Dinamo Kiev, Mircea Lucescu, se afla în Turcia în momentul seriei de cutremure devastatoare din ultimele ore și și-a amintit de tragedia asemănătoare din România, din 1977.

”Am simțit tot, a fost o situație mai delicată să te trezești pe la 4.30, într-o clădire care se mișcă. Nu e simplu, dar pentru noi nu a fost nimic, pentru cei de acolo cred că a fost îngrozitor.

Nu m-am panicat, dar ma gândesc cu groază la ce poate fi acolo, am văzut câteva imagini și mi-am adus aminte de Bucureștiul din ’77”, a declarat Lucescu, pentru Antena 3 CNN.

06-02-2023
16:43

Gică Hagi, mesaj de susținere pentru poporul turc

Gică Hagi a jucat la Galatasaray în perioada 1996 – 2001. Și a obținut cu gruparea din Istanbul patru titluri de campion şi două Cupe ale Turciei, Cupa UEFA şi Supercupa Europei. În plus, a fost antrenor al acestei formații în două rânduri: 2003-2004 şi 2010-2011.

Firesc, Turcia rămâne aproape de sufletul său, iar ”Regele” a transmis un mesaj de susținere pentru poporul turc după catastrofalele seisme din această dimineață.

”Toate gândurile mele merg către poporul turc, greu încercat în aceste momente. Rămâneți puternici! Sunt alături de voi!”, a scris Gică Hagi pe rețelele sociale.

Mai multe cutremure puternice au făcut ravagii luni dimineața în Turcia, în prezent fiind raportate peste 1.800 de decese atât în Turcia, cât și în Liban. Reacțiile s-au ținut lanț, iar Valentin Gheorghe și Gabriel Torje, care evoluează în Turcia, au dat primii de veste. Totodată, Oțelul Galați, care se află în cantonament în Antalya, a emis un comunicat oficial.

Reacția lui Gabriel Torje după cutremurul devastator din Turcia

Luni dimineață, în jurul orei locale 4:17, un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade a zguduit centrul Turciei. Mișcarea seismică a fost urmată de mai multe replici, provocând peste 1.800 de decese în Turcia și Siria.

ADVERTISEMENT

Gabriel Torje, transferat în această iarnă la Genclerbirligi, Liga 2 din Turcia, a precizat că, din fericire, se află la distanță de locul în care s-au înregistrat cele mai mari pagube. „Eu sunt în Ankara. S-a simțit și la noi, mai ales cel de după-amiază. Tragedie mare, vă dați seama.

Foarte multe decese, foarte mulți oameni dispăruți. E clar că nu se poate juca în momentele astea. Sunt sportivi dispăruți. cel puțin o săptămână nu se va juca. Prioritar este acum să fie salvați cât mai mulți oameni și să fie ajutați și cei care au pierderi materiale. Sincer să fiu, de abia adormisem, că am avut meci ieri. Nu am simțit noaptea.

ADVERTISEMENT

Mă bucur pentru Maxim că nu era acolo, e o tragedie mare, el stă foarte aproape de locul unde a fost epicentrul. Cu natura e greu să te pui”, a declarat Gabriel Torje, la emisiunea Liga Digisport.

Valentin Gheorghe nu a luat legătura cu Alex Maxim, aflat în zona în care s-a produs cutremurul: „Astea sunt drame”

Valentin Gheorghe a oferit, de asemenea, prima reacție după dezastrul petrecut în Turcia. Jucătorul lui Umraniyespor, ultimul loc în prima ligă turcă, a mărturisit că se află la distanță de Gaziantep, locul unde 700 de oameni au murit într-un minut, anunță Digi 24.

ADVERTISEMENT

„Eu n-am simțit nimic la noi, în Istanbul. E distanță mare din zona Gaziantep până aici. Urmăresc și eu la știri ce se întâmplă. Astea sunt drame, Turcia e o țară afectată des de cutremure. 

N-am apucat să vorbesc cu Alex Maxim (n.r. – care joacă la Gaziantep, unde s-a produs seismul) sau altcineva. Mă rog să fie toți bine”, a declarat Valentin Gheorghe, potrivit gsp.ro.

ADVERTISEMENT

Oțelul a emis un comunicat de presă. Alte 5 echipe din Liga 2 se află în Turcia

În această perioadă, echipele din Liga 2 Casa Pariurilor se ocupă de pregătirea pentru reluarea competiției. În mod tradițional, șase dintre echipele românești au mers în Antalya în cantonament. Oțelul a fost prima echipă care a emis o reacție oficială după tragicul eveniment din Turcia.

„SC Oțelul Galați anunță faptul că delegația clubului nostru din cantonamentul din Antalya este în siguranță, în urma cutremurului de mare magnitudine produs în această dimineață în Turcia.

Undele seismului au fost resimțite și în zona în care se află lotul oțelar, însă pregătirea echipei nu va avea de suferit și va continua conform programului stabilit, cu meciul amical de astăzi, în compania formației FK Olympic Tashkent, din prima ligă din Uzbekistan, partida ce va avea loc cu începere de la ora locală 16:00 (15:00 ROU)”, a fost comunicatul oficial al Oțelului.

FK Miercurea Ciuc, Concordia Chiajna, Unirea Dej, FC Brașov, SC Oțelul Galați și Minaur Baia Mare se află în acest moment în Turcia, iar în cursul zilei de astăzi Poli Iași pleacă spre aceeași destinație.

„FC Unirea Dej informează că delegația clubului nostru, aflată în Turcia, este în siguranță, iar stagiul centralizat de pregătire va continua conform programului.
Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit, azi, sudul Turciei, fiind urmat de 42 de replici. Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar și în Siria, Liban, Grecia, Israel și în Cipru. La ora publicării acestei informări, bilanțul a ajuns la 568 de morți și peste 2.300 de răniți”
, a fost comunicatul emis de Unirea Dej.

Sportul în Turcia, suspendat

Cutremurul a făcut ca autoritățile să ia o decizie radicală. Mehmet Kasapoglu, ministrul Tineretului și Sportului, a anunțat că toate ramurile naționale sportive se vor opri din activitate pentru o perioadă nedeterminată.

“Toate competițiile sportive desfășurate în țara noastră au fost suspendate până la un anunț ulterior. Toate unitățile noastre sunt în alertă sub coordonarea AFAD (n.r. Autoritatea de Gestionare a Dezastrelor și Urgențelor).

Încă o dată, transmit națiunii noastre iubite cele mai bune urări”, a fost anunțul lui Mehmet Kasapoglu.

ADVERTISEMENT