News

Recomandările FRF pentru prevenirea accidentărilor în Liga 1! Ce trebuie să facă fotbaliştii după ieşirea din carantină

14.05.2020 | 14:08
Recomandarile FRF pentru prevenirea accidentarilor in Liga 1 Ce trebuie sa faca fotbalistii dupa iesirea din carantina
ADVERTISEMENT

România iese din starea de urgenţă pe 15 mai, ceea ce le va permite fotbaliştilor să se întoarcă la antrenamente. Cu această ocazie, FRF a transmis un document în care sunt incluse mai multe recomandări pentru prevenirea accidentărilor în Liga 1. FANATIK îţi prezintă ce trebuie să facă fotbaliştii după ieşirea din izolare.

Recomandările FRF pentru prevenirea accidentărilor în Liga 1. Primii paşi la reluarea antrenamentelor

Înainte de reluarea antrenamentelor în Liga 1 şi Liga 2, FRF a realizat un material dedicat fotbaliştilor. Prin acest document, întocmit de doctorul Ion Bogdan Codorean, jucătorii echipelor din România sunt sfătuiţi cum să prevină accidentările după lunga perioadă de inactivitate.

ADVERTISEMENT

Trebuie menţionat faptul că de pe 9 martie nu s-a mai disputat niciun meci de fotbal în România, iar primele partide, aşa cum FANATIK a anunţat în exclusivitate, sunt programate pentru weekend-ul 13-14 iunie.

“După perioade lungi de inactivitate, este necesară progresia graduală a pregătirii fizice pentru reluarea activății sportive profesioniste. Pe perioada de inactivitate de la meciuri, sportivul ar trebui să includă exerciții de forță, antrenament de agilitate și condiție fizică în general.

ADVERTISEMENT

Dacă sportivul și-a pierdut condiția fizică, atunci acesta trebuie să își crească gradual nivelul de activitate, ajungând progresiv la un nivel crescut”, se arată în primele paragrafe din recomandările făcute de FRF.

Cele trei etape necesare din programul de încălzire generalizată

  • Partea I este compusă dintr-o serie de 6 exerciții de alergare ușoară care ar trebui să dureze aproximativ 8 minute.
  • Partea a II-a, care ar trebui să dureze circa 10 minute, include alte 6 exerciții pentru forță, antrenament pliometric și de echilibru, fiecare din aceste 6 exerciții au 3 nivele de progresie care provoacă jucătorii în funcție de îmbunătățirea abilităților și capacității lor.
  • Partea a III-a cuprinde alte 3 exerciții de alergare, mai intense decât cele de la partea I, și ar trebui să dureze aproximativ 2 minute.
ADVERTISEMENT

Programul de încălzire generalizată cu trei etape a fost realizat încă din 2009 de către Centrul de Asistență Medicală și Cercetare al FIFA.

Cum trebuie să arate încălzirea înaintea meciurilor

Înainte de un meci, exercițiile de alergare trebuie să fie executate pentru minimum 10 minute. Mențiunile legate de modul de desfășurare a programului sunt:

ADVERTISEMENT
  • zona de încălzire reprezintă două linii paralele formate dintr-un set de 6-10 conuri, amplasate la aproximativ 5-6 m distanță;
  • jucătorii parcurg cursa în perechi de câte doi;
  • fiecare pereche începe când perechea din fața lor a trecut de al doilea con;
  • la terminarea cursei, jucătorul face un jogging spre start;
  • viteza de jogging se mărește cu fiecare serie de exerciții.

Care este perioada ideală pentru revenirea la forma fizică avută înainte de pandemie

Cornel Blejan, preparatorul fizic al Universităţii Craiova, a susţinut că fotbaliştii au nevoie de cel puţin cinci săptămâni de pregătire după cele două luni de pauză forţată. De altfel, jucătorii formaţiei din Bănie s-au pregătit online în această perioadă.

Dacă ar fi două luni de pauză, avem nevoie de cel puţin cinci săptămâni de pregătire pentru sezon, şase ar fi ideal. Dacă intrăm în a cincea săptămână de izolare vom face antrenamente live.

Ne vom conecta toţi la o reţea, vom fi aproape de ce înseamnă antrenament dirijat. Vom face cinci antrenamente pe săptămână, trei cu mine şi două individual”, spunea Cornel Blejan la Oltenia TV la începutul lunii aprilie.

ADVERTISEMENT
Tags: