News

Referendumuri sub amenințarea armei. Soldații Moscovei obligă oamenii din regiunile ocupate să voteze

Luni a fost cea de-a patra zi a referendumurilor organizate de Moscova în regiunile ucrainene ocupate de ruși. Soldați înarmați obligă rezidenții să voteze pentru alipirea la Rusia
27.09.2022 | 08:04
Referendumuri sub amenintarea armei Soldatii Moscovei obliga oamenii din regiunile ocupate sa voteze
Localnicii sunt obligați să voteze sub amenințarea armei Foto: Reuters, Daily Mail, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cetățenii din patru regiuni ale Ucrainei au votat luni pentru a patra zi la referendumurile organizate de Moscova privind aderarea la Rusia, un plan pe care Kievul și Occidentul l-au etichetat ca fiind o farsă. Ei spun că voturile sunt fraudate și că nu vor recunoaște rezultatele.

Referendumuri sub amenințarea armei

Prin încorporarea celor patru regiuni ucrainene – Lugansk și Donețk în est, Zaporojie și Herson în sud – Moscova va putea prezenta eforturile Kievului de a le recuceri ca atacuri asupra Rusiei însăși.

ADVERTISEMENT

„Votarea are loc sub amenințarea puștilor de asalt, a bărbaților cu arme… Oamenii sunt prinși chiar pe stradă și sunt forțați să voteze nu numai pentru ei înșiși, ci și pentru întreaga lor familie”, a declarat Ivan Fedorov, primarul exilat al Melitopolului controlat de ruși din regiunea Zaporojie, care a condamnat referendumurile – ce urmează să se încheie marți – drept „un fals și o farsă”.

Guvernatorul Luganskului, o altă regiune pe care Moscova intenționează să o anexeze, a declarat că oficialii susținuți de ruși transportau urne din ușă în ușă, însoțiți de ofițeri de securitate.

ADVERTISEMENT

Numele rezidenților au fost eliminate dacă nu au votat corect sau au refuzat să voteze, a spus Serhii Gaidai.

Cele patru regiuni reprezintă aproximativ 15% din Ucraina. Forțele ruse nu controlează tot teritoriul din acele regiuni, unde luptele încă se dau cu furie. Acestea s-ar adăuga la Crimeea, anexată de Rusia în 2014 după un referendum similar acolo.

ADVERTISEMENT

Rușii au reușit să forțeze doar 20% dintre locuitorii Melitopolului să voteze la pseudoreferendum

Mai puțin de 60.000 de oameni au rămas în orașul ocupat temporar Melitopol, iar invadatorii ruși au reușit să forțeze doar 20% dintre ei să voteze la pseudoreferendum.

Declarația relevantă a fost făcută de primarul Melitopol, Ivan Fedorov, în timpul unui teleton la nivel național, relatează un corespondent Ukrinform, citat de Kyiv Post.

ADVERTISEMENT

„Mai puțin de 60.000 din 150.000 de locuitori rămân acum în orașul Melitopol ocupat temporar și ținut ostatic de Rusia. De trei zile, ocupanții au încercat să organizeze un referendum fals, dar nu au reușit. Cu toate acestea, acest lucru va avea un efect redus, deoarece înțelegem că rezultatele au fost deja decise”, a spus Fedorov.

Simulacrul de referendum simulat a fost lansat pe 23 septembrie, iar rușii au reușit să forțeze doar 20% dintre locuitorii Melitopolului să voteze de atunci.

„Din acești 20%, doar 10% au votat în favoarea Federației Ruse. Înțelegem că au votat împotriva voinței lor, sub presiune, sub amenințarea armei”, a adăugat Fedorov.

Momentul în care soldații înarmați cu puști de asalt îi obligă pe rezidenți să-și voteze la referendum

Rezidenții din regiunile ocupate de ruși spun că soldații au venit la casele lor pentru a impune „votul”.

„Familia mea a fost forțată să voteze sub amenințarea armei în cosplay-ul rusesc al unui ‘referendum’ în sudul Ucrainei”, a declarat Maxim Eristavi, jurnalist și co-fondator al Hromadske International, un post de radiodifuziune din Ucraina, citat de Daily Mail.

Jurnalistul ucrainean a postat un videoclip care arată soldați înarmați intrând pe holurile unde locuiește familia sa și forțându-i să voteze în favoarea aderării Rusiei.

Au apărut mai multe imagini cu trupe armate intrând în casele rezidenților în zilele în care au avut loc voturile.

Țările occidentale au acuzat Rusia că organizează referendumuri nelegitime în Ucraina ca pretext pentru anexarea unor părți ale vecinului său. Kievul a calificat exercițiul drept o încercare a Rusiei de a păstra teritoriul ocupat amenințat acum de contraofensiva armatei ucrainene.

Eristavi a adăugat că membrii familiei sale au fost, de asemenea, forțați să ia parte la același simulacru în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, în încercarea de a păcăli audiența străină, făcând-o să creadă că votul este liber și corect.

Presa de stat rusă a declarat că gardienii înarmați care impun votul din ușă în ușă sunt acolo pentru „securitate”.

Votul de patru zile i-a văzut pe rezidenți obligați să voteze și cu interdicția de a părăsi zona lor, potrivit Kievului.

Între timp, presa de stat a raportat că 97% dintre oamenii din două dintre aceste regiuni – Donețk și Lugansk – sunt în favoarea aderării Rusiei.

Blinken avertizează Rusia că SUA nu vor recunoaște referendumurile

Cu doar câteva zile rămase într-un vot orchestrat de Rusia, care pregătește scena pentru ca Kremlinul să dividă Ucraina, secretarul de stat Antony J. Blinken a repetat duminică că Statele Unite consideră că întregul proces este ilegal.

„Aceste așa-zise alegeri sunt o farsă. Punct”, a spus Blinken într-un interviu la „60 Minutes” de la CBS. El a reiterat că Moscova nu ar putea revendica niciodată pământ ucrainean ca parte a Rusiei. „Nu este, nu va fi niciodată recunoscut ca atare și ucrainenii au tot dreptul să-l ia înapoi”, a adăugat el.

Așa-zisele referendumuri au loc după ce Rusia a cunoscut eșecuri uluitoare pe câmpul de luptă. Rezultatul scrutinului în etape, care a fost condamnat pe scară largă în întreaga lume, este de așteptat să fie anunțat marți.

Rezultatul aproape sigur este că majoritatea oamenilor din patru regiuni din sud-estul Ucrainei – Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie – vor fi votat pentru secesiunea de Ucraina și pentru a se alătura Rusiei.

Președintele Vladimir V. Putin al Rusiei este de așteptat să declare în zilele următoare — posibil chiar joi — că acele zone aparțin Rusiei și, prin urmare, sunt protejate de puterea întregului său arsenal, inclusiv de cel mai mare stoc de arme nucleare din lume.

ADVERTISEMENT