News

Reforma fiscală și mizele luptei publice între PNL și PSD. „E un război ideologic, însă situația e atât de gravă încât PNL va trebui să cedeze”

PNL și PSD și-au continuat războiul public privind reforma fiscală, cele două mari partide aflându-se într-o luptă ideologică privind ce taxe noi ar putea fi introduse
15.06.2022 | 18:26
Reforma fiscala si mizele luptei publice intre PNL si PSD E un razboi ideologic insa situatia e atat de grava incat PNL va trebui sa cedeze
Reforma fiscală dă naștere unui război ideologic în coaliție. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Într-un comunicat de presă emis miercuri, PSD a anunțat că susține introducerea de taxe noi, inclusiv o taxă de solidaritate, redenumită Taxă pentru Educație și Sănătate, cu scopul declarat de reducere a inechităților sociale.

Război ideologic în coaliție PNL-PSD

Social-democrații au propus în cadrul coaliției introducerea mai multor măsuri fiscale printre care o nouă taxă pentru marile companii, așa numita taxă de solidaritate pe care PSD vrea s-o redenumească Taxă pentru Educație și Sănătate, dar și supraimpozitarea angajaților din sistemul public care au salariul mai mare decât al președintelui și supraimpozitarea pensiilor speciale care „depășesc consistent pensia medie”. „PSD consideră că, în această perioadă dificilă, este profund inechitabil ca cei cu venituri supradimensionate să se bucure de același regim fiscal aplicat celor care se zbat în sărăcie severă. În același timp, Guvernul are obligaţia de a promova solidaritatea între contribuabili”, se arată în comunicatul emis de social-democrați.

ADVERTISEMENT

„Sunt în jur de 320 de mari companii cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro în România. Se plăteşte în medie cam 0,8% impozit pe profit de către aceste companii, cu alte cuvinte se plăteşte mai puţin decât la microîntreprinderi, microîntreprinderile plătind 1%. Noi am venit şi am prezentat că în acest moment în România este impozitată mult prea mult munca şi trebuie să găsim un echilibru şi cu impozitarea capitalului”, a declarat și Marcel Ciolacu.

Ultimul anunț al social-democraților vin în contextul în care tot mai multe voci din partea liberalilor, inclusiv premierul Nicolae Ciucă dar și președintele Iohannis, au susținut public că, anul acesta cel puțin, nu vor exista taxe noi. Doar cu o zi înainte, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat că măsurile propuse de către PSD, și în special suprataxa pentru companii, ar fi „o eroare, cu rezultate proaste pentru economie” și pe care PNL nu o poate lua în calcul.

ADVERTISEMENT

În urmă cu trei săptămâni, atunci când aceeași discuție era centrată pe ideea renunțării la cota unică de impozitare și trecerea la un sistem de impozitare progresivă, premierul Nicole Ciucă a subliniat că „PNL continuă să susțină cota unică” și să se opună introducerii de taxe și impozite noi. Același mesaj l-a avut și șeful statului care, la finalul lunii trecute, a subliniat și el că „Guvernul s-a angajat să nu crească impozitarea, ceea ce va și rămâne”, pentru că românii „nu trebuie să trăiască cu teama că de mâine trebuie să plătească mai mult”.

Analiștii politici sunt de părere că această confruntare publică între principalele partide aflate la guvernare are în mod clar o dimensiune politică, tema fiind una centrală ideologiilor celor două formațiuni politice.

ADVERTISEMENT

„Cele două partide se bat pentru ideile proprii, încercând să reprezinte un electorat. PSD, se vrea a fi văzut drept cel care ia povara de pe umerii săracilor și face în România o societate mai echitabilă, dacă am putea să traducem în câteva cuvinte. De partea cealaltă, PNL, în ceea ce privește partea economică, în ultimele cicluri legislative a susținut foarte mult menținerea cadrului fiscal, plecând de la cota unică de impozitare criticând de fiecare dată schimbările fiscale. Deci, cele două partide se bat astăzi pe ideile proprii. Era clar că se va ajunge și aici într-o coaliție cu două partide eminamente diferite, nu doar adversare în ultimele campanii electorale ci și cu idei și ideologii diferite, atât cât mai contează ele astăzi”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

Potrivit acestuia, toți actorii politici sunt conștienți cu privire la presiunea existentă asupra bugetului de stat cauzată de obligațiile și angajamentele pe care statul român le are în momentul de față, însă cele două partide vor să-și bifeze și obiectivele politice care să le aducă beneficii electorale în această nouă luptă internă din coaliție.

ADVERTISEMENT

„Toate aceste discuții publice, dezbateri, apariții, negări și așa mai departe fac parte din această direcție a comunicării și negocierii, fiecare din cele două părți încercând să tragă mai mult înspre partea sa și să câștige mai mult. În viziunea PSD-ului probabil câștigul ar însemna cât mai mult din măsurile propuse de ei să se întâmple, sau chiar aceste măsuri să nu se întâmple dar să fie dorite sau apreciate de societate. Poate fi și acesta un obiectiv pentru PSD, bătându-se în coaliție pentru niște lucruri pe care o majoritate a opiniei publice să le dorească, dar pe care partenerii de guvernare să se opună.

În momentul de față noi nu știm cum este văzută exact o impozitare progresivă, s-ar putea să avem surpriza unei păreri majoritare în favoare, iar social democrații având interesul de a se lupta pentru ea chiar dacă știe de la bun început că PNL nu va renunța, cel puțin anul acesta, la cota unică”, a mai explicat, pentru FANATIK, Adrian Zăbavă care a subliniat că va urma o bătălie și pentru modul în care electoratul va percepe această reformă fiscală. Altfel spus, indiferent de forma pe care o va lua această reformă fiscală, ambele partide se vor lupta apoi să o prezintă drept o victorie proprie. „Ceea ce este clar este că această discuție nu se va încheia cu această reformă fiscală. Indiferent de schimbările aduse regimului fiscal, această temă va rămâne o dezbatere constantă pe agenda ambelor partide”, a mai spus acesta.

Profesorul de economie Bogdan Glăvan, unul din apropiații fostului președinte PNL, Ludovic Orban, este de părere că liberalii vor trebui să facă concesii dată fiind situația fiscală a țării, însă este de părere că aceștia nu vor ceda pe o temă sensibilă cum este taxa de solidaritate.

„PNL va ceda pentru că este cu spatele la zid. Situația finanțelor publice din România este atât de proastă încât nu există o altă variantă. Este totuși, mă gândesc, improbabil să cedeze pe o chestie amplă așa cu este taxa de solidaritate, și care eventual să producă pagube foarte focalizat – adică să impună o povară focalizat pe marile companii. Aici cred că este foarte greu să facă ceva, dar altminteri, vom asista la o creștere a fiscalității în România, fără niciun dubiu”, a declarat, pentru FANATIK, profesorul Bogdan Glăvan.

De altfel, partidele din coaliție par să fi ajuns la un acord privind introducerea unor noi creșteri de impozite, în special TVA-ul plătit de HoReCa și la TVA-ul pe băuturile cu zahăr, dar și majorarea impozitelor pe proprietate.

Statul perceput ca un agresor

Măsurile de reformă fiscală pe care Guvernul vrea să le pună în aplicare de la începutul anului viitor riscă însă să fie privite negativ de către populație, sunt de părere economiștii, în situația în care niciunul din marile partide aflate la guvernare nu pare dispus la reforme structurale și la eliminarea clientelei de partid. De altfel, după ce autoritățile au anunțat în urmă cu câteva săptămâni o serie de măsuri pentru stabilizarea cheltuielilor statului, printre care era introdusă și înghețarea angajărilor la stat începând cu data de 1 iulie, a urmat o goană de angajări în sectorul public.

Economistul Bogdan Glăvan este de părere că autoritățile nu au deloc credibilitate în contextul în care nu au niciun plan pentru economii bugetare sau pentru reforme prin care să îmbunătățească calitatea serviciilor.

„Ce mesaj transmiți societății dacă tu însuți, guvern, nu faci economii, nici reforme prin care să îmbunătățești calitatea serviciilor publice, dar impui cetățenilor să plătească mai multe taxe? Cât de credibil ești tu, guvern, în a susține ideea consolidării bugetare, dacă singurul plan pe care îl ai este creșterea taxelor?

Atâta vreme cât nu există o reformă a statului și nu există servicii publice mai bune, fiecare din cetățenii care de la 1 ianuarie vor trebuie să plătească mai multe taxe vor realiza că asta e tot, că nu se schimbă nimic altceva. „Păi ce eu sunt prost să plătesc mai multe taxe de mâine și să nu primesc servicii mai bune?”, va spune toată lumea.

Problema este că nu există de fapt un contract social, Guvernul nu are credibilitate, este perceput ca un agresor. Ăsta este adevărul. Statul român este perceput la fel cum este percepută Rusia în Harkov. Și atunci oamenii îl vor sabota. E suficient să ne uităm oriunde în jurul nostru, de la service-uri, cabinete stomatologice, restaurante, tot ce doriți – oamenii nu plătesc taxe, lucrează fără să emită bon, nu plătesc. Și fac chestia asta pentru că statul, în mod corect, este perceput ca un agresor. Nivelul de incompetență și hoție de la stat este colosal. Și atunci micii și marii antreprenori vor încerca să fenteze aceste noi poveri, iar măsurile vor avea un efect redus”, a mai precizat, pentru FANATIK, profesorul de economie Bogdan Glăvan.

„Singura soluție pe care o are guvernul și la care trebuie să lucreze guvernul astăzi cu motoarele turate este reducerea de urgență a deficitului bugetar pe partea de cheltuieli. Guvernul trebuie să găsească de urgență soluții ca toate cheltuielile să scadă cam cu 10%. Și asta nu doar anul acesta. Vreme de vreo 2-3 ani. Este singura soluție care ne poate salva! Orice altceva ne îngroapă mai adânc în probleme. Mai ales creșterea taxării, de orice tip”, este de părere și Cristian Păun, profesor la ASE.

De altfel, voci importante din opoziție susțin că situația economică a țării este atât de precară încât PSD este mai aproape de părăsirea coaliției de guvernare în condițiile în care social-democrații fac promisiuni pe care nu au cum să le respecte.

„PSD se pregăteşte de ieşirea de la guvernare anul viitor, vedem că una spune PSD, alta spune PNL. Anul viitor ajunge funia la par, nu vor mai avea de unde să împrumute, chiar şi la dobânzi de 10%. La ultimele trei alegeri, asta a făcut PSD, a plecat de la guvernare cu un an înainte. PSD are această problemă structurală, că face promisiuni pe care nu le poate ţine. Şi ideea unei rotative în interiorul coaliţiei este o tâmpenie care nu se practică nicăieri în lume”, a declarat Cristian Ghinea, citat de News.ro.

ADVERTISEMENT