Războiul este la granițele României. Rusia a început invazia asupra Ucrainei în dimineața zilei de 24 februarie. Mii de ucrainieni fug din calea războiului și vor să treacă frontiera pentru a se refugia în România.
În vama Sighet există cozi kilometrice, iar unul dintre impedimentele pentru accesul în țară este testul negativ COVID. Foarte mulți dintre ucrainieni au împachetat și plecat în grabă de la casele lor și nu și-au mai făcut testele COVID.
Persoanele care nu au schema completă de vaccinare nu pot intra în România fără un test PCR făcut în urmă cu cel mult 72 de ore înainte. Din informațiile FANATIK, în această situație se află sute de ucrainieni, care au fost nevoiți să facă cale întoarsă până când vor avea un test negativ.
Localnicii au povestit pentru FANATIK că foarte mulți dintre cei aflați la graniță au rude în România și vor locui acolo. Într-o situație mai dificilă se află persoanele care nu au pe nimeni dincoace de graniță.
Totuși, autoritățile susțin că sunt pregătite să primească un val important de refugiați. Ministerul Apărării susține că România are posibilitatea de a primi 500.000 de refugiați, însă nu a explicat în mod clar unde vor fi cazați aceștia.
Autoritățile vamale susțin că în primă instanță vor fi construite tabere pentru refugiați în apropierea punctelor de frontieră, urmând ca aceștia să fie mutați ulterior în cămine sau cazați în regim hotelier.
Sursa din Poliția de Frontieră au spus pentru FANATIK că în următoarele ore se așteaptă la un număr mai mare de oameni la frontiera cu România, pe măsură ce conflictul din Ucraina escaladează.
Zilnic, prin vama Sighetu Marmației – Solotvino trec aproximativ 2000 de oameni. O treime dintre ei o fac pe jos. Încă din dimineața zilei de joi, traficul de la punctul de trecere a frontierei a fost cu 30-40% mai mare.
Într-o situație normală, majoritatea românilor care trec granița în Ucraina merg pentru a-și cumpăra alimente, fiind mai ieftine în țara vecină. În schimb, mulți dintre ucrainienii care vin în România, își vizitează rudele.
Și în acest context beligerant, ucrainienii care trec granița și care au rude în România speră să poată să își reia cât mai repede viața normală și războiul să se încheie cât mai rapid.
Joi, în dimineața zilei de 24 februarie, Rusia a început invazia asupra Ucrainei, lovind infrastructura ucraineană cu rachete. Convoaie de trupe și tancuri au pătruns în Ucraina din toate direcțiile.