News

Regele Zulu, internat după ce a fost otrăvit. Război de palat în cadrul comunității

Regele Zulu, una din cele mai puternice căpetenii din Africa de Sud, a fost spitalizat în țara vecină, ca urmare a unei posibile otrăviri
02.07.2023 | 17:38
Regele Zulu internat dupa ce a fost otravit Razboi de palat in cadrul comunitatii
Încoronarea lui Misuzulu kaZwelithini, noul rege al comunității Zulu din Africa de Sud. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul tradițional al comunității Zulu din Africa de Sud a cerut națiunii să se roage pentru sănătatea Regelui Misuzulu KaZwelithini, internet într-un spital din țara vecină după ce ar fi fost otrăvit. Analiștii vorbesc de o luptă pentru putere în cadrul acestei comunități.

Presupusă otrăvire a regelui Zulu

Regele Zulu din Africa de Sud, Misuzulu kaZwelithini, este tratat în spital pentru o presupusă otrăvire, a declarat primul său ministru tradițional. Regele a solicitat îngrijiri medicale în Eswatini, deoarece nu se simte confortabil să se trateze în Africa de Sud, a adăugat șeful Mangosuthu Buthelezi, care a subliniat că acest episod survine după moartea subită a unuia dintre consilierii săi de rang înalt, de asemenea din cauza unei presupuse otrăviri.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt oficial al regelui a declarat că acesta este “perfect sănătos”. În prezent, monarhul nu se află în spital, iar “panica inutilă” nu ar trebui să fie creată, a declarat prințul Africa Zulu, în ceea ce părea a fi o referire indirectă la declarația șefului Buthelezi.

Regele Misuzulu a fost încoronat în fața a mii de supuși ai săi în octombrie anul trecut.

Război la palat pentru moștenitorul tronului

O luptă vicioasă pentru putere a fost declanșată în cadrul familiei regale în legătură cu accederea regelui de 48 de ani, iar recent au apărut tensiuni și între monarh și șeful Buthelezi.

ADVERTISEMENT

Regele Zulu nu are putere politică formală, iar rolul monarhului în cadrul societății sud-africane în general este în mare parte ceremonial, dar el rămâne extrem de influent, având un buget anual finanțat de guvern de câteva milioane de dolari.

O facțiune din cadrul familiei contestă în instanță pretențiile sale la tron, insistând că nu este moștenitorul de drept al defunctului său tată, regele Goodwill Zwelithini. Ei insistă că un alt fiu al răposatului rege, prințul Simakade, ar trebui să fie monarh.

ADVERTISEMENT

Regele Zwelithini a avut șase soții și cel puțin 26 de copii.

Testamentul său a fost, de asemenea, contestat în instanță de prima sa soție, regina Sibongile Dlamini-Zulu, și de cele două fiice ale sale. Anul trecut, o instanță a respins cazul lor, dar acestea au declarat că vor face apel împotriva hotărârii. Nu există nicio sugestie că vreun membru al familiei regale s-ar afla în spatele presupusei otrăviri a regelui Misuzulu.

Poliția sud-africană nu a comentat încă aceste afirmații.

De unde a pornit războiul pentru tron

În declarația sa, șeful Buthelezi a spus că asistentul principal al regelui Misuzulu, Douglas Xaba, care a stat cu el, “a murit destul de brusc și că există suspiciuni că a fost otrăvit”.

ADVERTISEMENT

“Când Majestatea Sa a început să nu se simtă bine, a suspectat că și el ar fi putut fi otrăvit. A căutat imediat tratament medical în Eswatini. Am fost informat că Majestatea Sa nu s-a simțit confortabil să caute tratament în Africa de Sud, deoarece părinții săi au primit amândoi tratament în Africa de Sud și au murit ulterior”, a declarat șeful Buthelezi.

Acesta a adăugat că, deși regele îl numise recent pe Prințul Africa în funcția de șef al comunicațiilor în biroul său, el, în calitate de prim-ministru tradițional, avea obligația de a informa națiunea Zulu despre “această situație îngrijorătoare”.

“Preocuparea noastră imediată este bunăstarea regelui. Noi, ca națiune Zulu, ne rugăm pentru recuperarea completă și rapidă a Majestății Sale. În cazul în care există vreun motiv pentru investigații suplimentare, autoritățile se vor ocupa de acest lucru”, a declarat șeful Buthelezi.

În declarația sa ulterioară, Prințul Africa a declarat că pare să existe o “agendă orchestrată și o narațiune disperată pentru a comunica afirmații defăimătoare și nefondate” potrivit cărora regele nu se simte bine.

“În cele din urmă, acest lucru creează panică inutilă și percepții de instabilitate în cadrul Coroanei Regale”, a adăugat el.

Cu toate acestea, prințul Africa a confirmat că monarhul a fost supus unui examen medical în Eswatini, în timp ce îl vizita pe unchiul său, regele Mswati al III-lea.

Verificările au fost efectuate din cauza “vremurilor noastre actuale de pandemii, cum ar fi Covid-19 și alte afecțiuni periculoase”, și, de asemenea, “pentru a atenua orice eventualitate intempestivă, având în vedere rapoartele privind decesul subit al domnului Xaba”.

Ascensiunea la tron a Regelui Misuzulu a fost bruscă și neașteptată, iar acesta s-a aflat în centrul intrigilor de palat. Tatăl său a murit în timpul pandemiei Covid în martie 2021 din cauza unor complicații legate de diabet. El a fost cel mai longeviv monarh al națiunii Zulu, fiind pe tron timp de aproape 50 de ani.

Mama regelui Misuzulu, regina Mantfombi Dlamini-Zulu, a devenit apoi regentă, dar a murit o lună mai târziu. Ea era sora regelui Mswati al III-lea din Eswatini – singurul monarh absolut din Africa. La vremea respectivă, șeful Buthelezi a respins zvonurile conform cărora ar fi fost otrăvită.

El a susținut accederea la tron a Regelui Misuzulu, dar rapoarte recente au sugerat că între cei doi au apărut diferențe puternice.

Acestea au apărut în urma unei dispute legate de președinția Consiliului Ingonyama Trust, care gestionează vaste suprafețe de teren controlate de monarh. Potrivit presei locale, regele l-a numit pe șeful Thanduyise Mzimela în funcția de președinte, însă șeful Buthelezi s-a opus, considerând că acesta nu are experiență pentru acest post.

ADVERTISEMENT