Life

Regizorul francez Jean-Luc Godard a murit la 91 de ani. A câștigat Ursul de Aur 

Jean-Luc Godard a încetat din viață la 91 de ani. Ce premii are în palmares regretatul cineast de origine franco-elvețiană.
13.09.2022 | 16:56
Regizorul francez JeanLuc Godard a murit la 91 de ani A castigat Ursul de Aur
Jean-Luc Godard a încetat din viață la 91 de ani. Ce premii are în palmares cineastul. Sursa foto: Instagram. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Regizorul francez, care este o legendă a Noului Val din cinematografia franceză, a încetat din viață în cursul zilei de marți, 13 septembrie 2022. Vedeta, care inițial a fost critic de film, a câștigat Ursul de Aur  și multe alte premii.

Jean-Luc Godard a încetat din viață la 91 de ani. Ce premii are în palmares cineastul

Jean-Luc Godard a încetat din viață la 91 de ani, trecerea în neființă fiind anunțată de site-ul postului TF1. Ce premii are în palmares regretatul cineast de origine franco-elvețiană, considerat o legendă a Noului Val din cinematografia franceză.

ADVERTISEMENT

Regretatul regizor a murit la locuința personală din micul oraș Rolle din Elveția, lăsând în urma sa lucrări care vor influența multe generații de cineaști de acum înainte. A plecat dintre noi fiind înconjurat de persoanele dragi.

„A murit liniștit la casa lui înconjurat de cei dragi. Va fi incinerat. Nu va avea loc nicio ceremonie oficială”, a transmis familia lui Jean-Luc Godard, mai arată sursa menționată mai devreme.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Jean-Luc Godard

Jean-Luc Godard s-a născut la Paris în anul 1930, dar a fost crescut și educat la Nyon, în Elveția. A venit pe lume într-o familie de patru copii, regretatul regizor întorcându-se în țara natală pentru a promova bacalaureatul, după război.

Ulterior, a întâlnit un grup de entuziaști, printre care François Truffaut, Claude Chabrol și Jacques Rivette, alături de care a fondat un club de film și apoi o revistă în care și-a publicat primele scrieri. În 1952 a participat la lansarea Cahiers du cinema.

ADVERTISEMENT

De-a lungul carierei sale s-a numărat printre cei mai aclamaţi regizori din lume, devenit celebru graţie unor filme precum A bout de souffle, Le Mepris, Pierrot le Fou sau Masculin Feminin. A fost unul dintre pionierii mișcării Nouvelle Vague, cea care a revoluționat cinematografia spre sfârșitul anilor 50.

De asemenea, regretatul artist a fost autorul unor clasice precum Cu sufletul la gură (1960) sau Disprețul (1963), producție în care a jucat Brigitte Bardot. Legendarul regizor francez a realizat numeroase scurtmetraje, documentare şi filme de ficţiune.

ADVERTISEMENT

Cineastul francez a a avut o carieră de peste 66 de ani, cel mai recent lungmetraj al său fiind Le Livre d’image, prezentat în 2018 la Festivalul de Film de la Cannes. Producția a primit  primul trofeu Palme d’Or Special din istoria festivalului.

Jean-Luc Godard a câștigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin în 1965, cu pelicula Alphaville și a primit un Leu de Aur de onoare în 1982, la Festivalul de Film de la Veneția. Din palmares nu lipsește nici Leul de Aur pentru cel mai bun film, pentru Prenumele Carmen, 1983.

În 2010, regretatul regizor de film a primit din partea academiei americane un Oscar de onoare pentru întreaga sa activitate cinematografică. A fost însurat cu actriţa Anna Karina, supranumită în industrie „muza lui Godard”.

Vedeta care a avut o relație sentimentală destul de scurtă cu criticul de film a încetat din viață în 2019, la vârsta de 79 de ani.

ADVERTISEMENT
Tags: