Sport

Regretata Regină Elisabeta a II-a, noul Rege Charles al III-lea și Prințul William. Trei echipe, aceleași culori: purpuriu – bleu

Când vine vorba despre fotbal, Casa Regală Britanică are opțiuni diferite, dar, cromatic, majoritatea merge pe combinația ”purpuriu - bleu”.
22.09.2022 | 15:20
Regretata Regina Elisabeta a IIa noul Rege Charles al IIIlea si Printul William Trei echipe aceleasi culori purpuriu  bleu
Echipele preferate de Regretata Regină Elisabeta a 2-a, Regele Charles al III-lea și Prințul William au în comun culorile, purpuriu-bleu.
ADVERTISEMENT

Pentru britanici, fotbalul nu este doar sportul rege. Este, putem spune, o religie. Cu atât mai mult cu cât, varianta modernă își are rădăcinile aici. Microbul a prins și la Casa Regală. Acolo unde, afinitățile au fost și sunt împărțite. Există însă și puncte comune. Arsenal, ca grupare, respectiv grupări având aceleași culori, purpuriu-bleu, sunt preferatele în familie.

Regretata Regină Elisabeta a II-a și fotbalul

Regina Elisabeta a II-a a urmărit cu atenție fotbalul. Și, în timpul vieții sale, regretatul monarh a oferit nenumărate semne că era pasionată de acest sport.

ADVERTISEMENT

Primul meci la care a participat, cu puțin timp înainte să fie încoronată, a fost finala FA Cup din 1953. Moment în care a și oferit, în fața a peste 100.000 de fani, trofeul rezervat învingătorilor celor de la Blackpool. Victorioși cu 4-3 în fața lui Bolton Wanderers.

O confruntare care a avut doi eroi. Pe legendarul Stanley Matthews – meciului i se spune, de altfel, ”Matthews Final” – cel care, peste ani, avea să primească titlul de Sir. Omul care a condus revirimentul lui Blackpool, care fusese condusă cu 3-1.

ADVERTISEMENT

Dar și pe Stan Mortensen. Primul și singurul jucător care a izbutit un hat-trick, în finala FA Cup, pe arena originală Wembley. Și ultimul cu o astfel de performanță în actul final al competiției.

Confruntarea a reprezentat și primul eveniment sportiv cu o audiență TV masivă. Și aceasta pentru că englezii cumpăraseră sau închiriaseră televizoare pentru încoronarea Reginei Elisabeta a II-a, consemnată cu mai bine de o lună după.

ADVERTISEMENT

 

Ulterior, prezența Reginei în tribune, la finalele FA Cup, a devenit un obicei. La fel și gestul de a oferi trofeul câștigătorilor competiției. Însă, pe cine susținea Regina?

Arsenal? West Ham?

Din poziția sa, evident, a preferat să nu-și manifeste public preferințele. Însă se spune că a avut nu una ci cel puțin două formații preferate.

ADVERTISEMENT

Una dintre acestea este Arsenal. Iar ideea a fost susținută de Cesc Fabregas. Fostul mijlocaș al ”tunarilor” a povestit, în acest sens, despre o scurtă conversație cu Regina Elisabeta a 2-a în timpul unei recepții la Palatul Buckingham.

Întreaga echipă a fost invitată acolo deoarece Regina nu a putut participa la inaugurarea stadionului Emirates (2007), din cauza unei lovituri la spate. Fabregas a dat asigurări că Elisabeta a 2-a l-a recunoscut și i-a transmis că este o mare fană a sa și a lui Arsenal.

Idee confirmată și de alte voci. Spre exemplu, Jeremy Corbyn, fostul președinte al Partidului Laburist, și lider al opoziției până în 2020. Actualmente parlamentar independent. Cel care, în 2016, s-a ”lăudat” în presă că susține aceeași echipă ca și regretatul monarh.

În fine, în 2015, și Prințul Harry a susținut ideea. El a afirmat că o mare parte a membrilor Casei Regale susțin Arsenal, și între ei este și Regina.

Ca și el de altfel. A fost surprins de mai multe ori la meciurile londonezilor, atât pe Highbury, cât și pe Emirates. Ba mai mult, s-a speculat că a programat nunta cu Meghan Markle în funcție de un meci.

Evenimentul a avut loc în aceeași zi cu finala FA Cup dintre Manchester United și Chelsea. Iar ceremonia a avut loc la ora 12:00, ora Marii Britanii, astfel încât el, dar și participanții la eveniment, să poată urmări meciul care a început la 17:15.

Însă în 2014, în presa engleză au apărut informații că Regina o susține tacit și pe West Ham United. Lucru despre care s-a vorbit și în trista zi în care a trecut în neființă.

Conform celebanswers.com, juranaliștii s-au bazat pe simpatia pe care Elisabeta a 2-a i-a arătat-o lui Ron Greenwood, managerul ”ciocănarilor” timp de peste un deceniu. Cei doi s-au cunoscut personal în 1981, când Regina i-a acordat lui Greenwood titlul de Comandant al Imperiului Britanic.

Purpuriu – bleu și pentru noul Rege Charles al III-lea și Prințul William

Se face însă și o legătură cromatică legată de West Ham United. Ale cărei culori sunt purpuriu – bleu. Și există conexiuni între această combinație și fostul monarh.

Se știe, Regina Elisabeta a 2-a iubea culoarea bleu, fiind de referință ținutele sale în această nuanță. Iar ”claret”, purpuriul, sau, dacă vreți Bordeaux, cealaltă culoare a echipei, este un simbol pentru Casa Regală.

Nuanța Regal Claret este nuanța folosită pentru mașinile Casei Regale și a oficialităților statului. Și, de altfel, a fost folosită și pentru vehiculul funerar care a purtat sicriul Reginei.

Și dacă am ajuns la acest capitol, să spunem că aceeași combinație este reprezentativă și pentru formațiile susținute de noul Rege Charles al III-lea și Prințul William.

Regele Charles este fanul lui Burnley, care are porecla ”Clarets”, tocmai de la purpuriul reprezentativ. Monarhul și-a dezvăluit susținerea pentru această echipă în 2012, când era în Championship. Și a avut chiar și un loc în secțiunea VIP pe Turf Moor.

Echipa pregătită atunci de Sean Dyche a promovat în 2014 și a rezistat 8 ani în prima ligă. A retrogradat la finele sezonului trecut, iar acum încearcă să revină în Premier League.

”Burnley a trecut prin niște perioade dificile. Încerc să găsesc soluții pentru a ajuta clubul să se regenereze și să prospere”, declara Charles în 2012, potrivit Goal.

Un purtător de cuvânt al clubului la acea vreme a declarat: ”Nu este o surpriză să-l vedem pe Charles reafirmându-și sprijinul pentru Burnley Football Club, deoarece știm că urmărește cu atenție rezultatele noastre.”

William, aceleași culori

William, fiul cel mare al Regelui, este fanul lui Aston Villa. Unul dintre cele mai vechi și de succes cluburi din Anglia, fiind membru fondator al Ligii de Fotbal în 1888 și al Premier League în 1992. Și unul dintre cele cinci cluburi engleze care a câștigat Cupa Campionilor. O făcea în 1982.

Prințul William a fost prezent la numeroase meciuri pe Villa Park încă din copilărie. Și din acest motiv a început să simpatizeze cu echipa antrenată în prezent de Steven Gerrard. Care are aceleași culori, purpuriu-bleu.

În 2006, Prințul William a devenit și președinte al FA. Astfel că el participă în mod regulat la jocurile din Anglia și la finala FA Cup. În plus, printre altele, a inaugurat Centrul Național de Fotbal St George’s Park, unde se pregătesc echipele naționale ale Angliei.

Acolo unde nu a ezitat să-și arate abilitățile în a lovi mingea, recent, în cantonamentul echipei feminine care avea să câștige titlul european.

În schimb, soția sa, Ducesa de Cambridge, Kate Middleton, nu este neapărat fan Aston Villa. Deși îl însoțește pe William la jocurile de pe Villa Park. Se spune că în 2015, la un eveniment de caritate, s-a salutat cu un puști, cu celebrul gest ”high-five”, iar acesta a spus: ”Am făcut-o pentru că amândoi susținem Chelsea”.

ADVERTISEMENT