News

Regretatul Alexandru Sassu, chemat prin tribunale de un fost ministru! Anul trecut, fostul șef TVR a trebuit să-i achite daune Monicăi Macovei

Fost politician de marcă și șef televiziunii publice între 2007 și 2010, Alexandru Sassu s-a stins din viață la 65 de ani, pe 25 septembrie, răpus de un infarct.
01.10.2021 | 18:16
Anul trecut, fostul ministru Monica Macovei obținuse executarea silită a lui Alexandru Sassu
ADVERTISEMENT

Tragica dispariție a lui Alexandru Sassu s-a produs pe 25 septembrie, în timp ce politicianul era internat la Spitalul Floreasca. Televiziunea Publică a transmis imediat un mesaj de condoleanțe, în care a rememorat activitatea acestuia.

“Alexandru Sassu a încetat din viaţă la vârsta de 65 de ani, în urma unor probleme cardiace. Alexandru Sassu a fost Preşedinte-Director General al Societăţii Române de Televiziune în perioada 2007-2010, iar în iunie 2018, pentru doi ani, a revenit în televiziune şi a ocupat poziţiile de consilier al PDG şi ulterior, producător general”, se arăta în comunicat.

ADVERTISEMENT

”În perioada mandatului său ca Preşedinte-Director General al TVR, la 10 octombrie 2008, postul TVR 3 a debutat pe micile ecrane. La acea dată a fost o premieră în audiovizualul românesc, TVR 3 fiind primul post naţional dedicat vieţii comunităţilor locale”, așa continua mesajul TVR.

”Alexandru Sassu s-a născut la 26 octombrie 1955, în Bucureşti şi a absolvit Institutul Politehnic din Capitală. A fost deputat în mai multe legislaturi din partea Partidului Democrat şi a deţinut funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. În ianuarie 2003 a părăsit Partidul Democrat şi s-a înscris în Partidul Social Democrat. Alexandru Sassu a fost decorat cu Ordinul  Steaua României în grad de Cavaler în perioada mandatului de prim-ministru al lui Radu Vasile. Sincere condoleanţe familiei!”, încheiau foștii colegi din TVR mesajul redactat în memoria lui Alexandru Sassu.

ADVERTISEMENT

Scandalul a plecat de la difuzarea filmării cu flagrantul lui Decebal Traian Remeș

Din timpul mandatului petrecut la TVR a rezultat și cel mai mare scandal în care a fost implicat Alexandru Sassu. În octombrie 2007, televiziunea publică a difuzat o filmare cu momentul în care Decebal Traian Remeș primea un plic de la Ioan Mureșan, fost ministru al Agriculturii, în care procurorii au susținut atunci că se afla șpaga de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă.

Apoi, în noiembrie 2016, invitat la un post de televiziune, Alexandru Sassu a afirmat că respectiva casetă cu flagrantul lui Decebal Traian Remeș fusese adusă la TVR de Monica Macovei, ministrul Justiției între 2004 și 2007.

ADVERTISEMENT

Monica Macovei, daune morale și de la Sassu, și de la Remeș

Imediat, Monica Macovei a reacționat public și a anunțat că îl va chema în instanță pe Sassu, lucru care s-a și întâmplat. În iulie 2018, Judecătoria Sectorului 2 a decis ca fostul șef TVR să îi achite daune morale în valoare de 4.000 euro Monicăi Macovei.

“Admite în parte cererea de chemare în judecată. Obligă pârâtul Sassu Alexandru la plata către reclamantă a sumei de 4.000 euro, în echivalent în lei la data plăţii, cu titlu de daune morale. (…) Obligă pârâtul Sassu Alexandru la plata către reclamantă a sumei de 1.850 de lei reprezentând cheltuieli de judecată. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea urmând a fi depusă la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti”, se arată atunci în decizia instanţei.

ADVERTISEMENT

Tot în același dosar, Decebal Traian Remeș – care fusese condamnat în 2013 la 3 ani de închisoare, din care a executat unul – trebuia să îi achite și el daune morale Monicăi Macovei, dar în valoare de 2000 euro.

Alexandru Sassu, executat silit în mai 2020

Pe 18 octombrie 2019, Tribunalul București i-a dat dreptate tot Monicăi Macovei în procesul în care Alexandru Sassu era ”intimat pârât”, iar Decebal Traian Remeș era ”apelant pârât”.

Solutia pe scurt: Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că admite capătul de cerere privind obligarea pârâţilor la publicarea pe cheltuiala acestora a hotărârilor judecătoreşti pronunţate în cauză în următoarele publicaţii: Evenimentul Zilei, Libertatea şi România Liberă. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei apelate. Obligă apelantul pârât la plata către apelanta reclamantă a sumei de 3050 lei, 3000 lei onorariu avocat astfel cum a fost cenzurat şi 50 lei taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 30 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 18.10.2019”, notau atunci magistrații.

Apoi, pe 29 mai 2020, Alexandru Sassu a fost executat silit de către un Birou Executor Judecătoresc mandatat de Monica Macovei să recupereze de la Alexandru Sassu daunele stabilite de instanță.

Solutia pe scurt: Admite cererea. Încuviinţează executarea silită a titlurilor executorii reprezentate de sentinţa civilă nr. 7816, pronunţată de Judecătoria Sectorul 2 Bucureşti la data de 20.07.2018, în dosarul nr. 10950/300/2017 şi decizia civilă nr. 2916, pronunţată de Tribunalul Bucureşti la data de 18.10.2019, în dosarul nr. 10950/300/2017, pentru realizarea tuturor drepturilor prevăzute de titlurile executorii şi pentru recuperarea cheltuielilor de executare silită, prin toate formele de executare silită prevăzute de lege. Fără cale de atac. Pronunţată astăzi, 29.05.2020”, așa suna hotărârea judecătorilor în procesul pierdut de Alexandru Sassu.

ADVERTISEMENT