News

Se cere schimbarea politicii UE privitoare la granițe. O spune chiar șeful Frontex, Fabrice Leggeri

Uniunea Europeană are nevoie de reguli mai clare pentru a exista un echilibru între apărarea drepturilor omului și protejarea granițelor, susține directorul Frontex.
21.01.2022 | 16:10
Se cere schimbarea politicii UE privitoare la granite O spune chiar seful Frontex Fabrice Leggeri
ADVERTISEMENT

Fabrice Leggeri, directorul agenţiei europene pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă, a precizat că statele membre ale Uniunii trebuie să ia mai multe măsuri pentru a exista un echilibru între drepturile omului și protejarea granițelor.

Directorul Frontex cere schimbarea politicii Ue privind granițele

“Este nevoie de clarificări privind cum poate fi găsit un echilibru între interzicerea trecerilor ilegale şi menţinerea accesului la protecţie internaţională pentru cei care au nevoie.

ADVERTISEMENT

Aceste sunt principiile-cheie care trebuie combinate”, a spus Fabrice Leggeri,

Într-un discurs susținut în Lituania, Fabrice Leggeri a precizat că este nevoie de clarificări legale pentru ca statele să poată determina „ce e posibil și ce nu”.

“Sunt necesare clarificări legale peste tot în Uniunea Europeană pentru a şti ce se poate şi ce nu”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Agenția e sub lupă fiindcă nu ar fi respectat drepturile omului

Declarațiile acestuia vin în contextul în care agenția pe care o conduce se află sub un control sporit, ea fiind acuzată că a încălcat drepturile omului pentru anumite persoane care au solicitat azil, în timp ce alți imigranți sunt trimiși în țările lor de baștină cu forța.

De asemenea, ombudsmanul din Uniunea Europeană a precizat că agenția nu a fost transparentă în ceea ce privește aceste decizii.

ADVERTISEMENT

Frontex trebuie să fie transparentă în ceea ce privește ”modul de înregistrare a minorilor şi documentare a răspunsurilor la întrebări în timpul procedurii de screening”, arată un raport întocmit de Emily O’Reilly, Ombudsmanul Uniunii Europene.

Lituania, ajutată de Frontex în criza migranților din Belarus

Lituania a decis să respingă toți migranții din Orientul Mijlociu început încă din luna august anului trecut, ei încercând să treacă din Belarus.

ADVERTISEMENT

Frontex a ajutat țara cu această migrație din Belarus, în timp ce au fost înregistrate 20 de încălcări ale drepturilor migrațiilor săvârșite de către polițiștii de frontieră lituanian care i-a preluat, arată ofițerul pentru drepturile fundamentale al agenției.

În același timp, șeful Frontex a precizat că drepturile fundamentale trebuie respectate, dar traversările ilegale nu pot fi acceptate, nefiind în conformitate cu reglementările UE.
 
 „Suntem pregătiți să respectăm drepturile fundamentale, suntem conștienți că există dreptul la protecție internațională, dar pe de altă parte există comportamente ilegale și traversări ilegale care nu sunt în conformitate cu reglementările UE”, a spus Leggeri.

ADVERTISEMENT